ΞΑΝΘΟΣ: Προτεραιότητες για το σύστημα δημόσιας υγείας εν μέσω μνημονίου

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α. ΞΑΝΘΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Την πεποίθηση ότι ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου είναι εφικτές σοβαρές αλλαγές του δημόσιου συστήματος υγείας εξέφρασε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε εκδήλωση για τα θέματα υγείας που πραγματοποιήθηκε παρουσία υγειονομικών στελεχών στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι στους επτά μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έγιναν οι τομές που είχαν σχεδιαστεί, λόγω του ανελαστικού προϋπολογισμού και του δυσλειτουργικού συστήματος προσλήψεων. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις βασικές προτεραιότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, λέγοντας: «Εμείς θεωρούμε ότι μέσα στα πλαίσια της νέας συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί η έμφαση στη δημόσια περίθαλψη και θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα κοινωνικό αντιστάθμισμα απέναντι στις επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι πολίτες, το να ενισχυθούν δηλαδή κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους.

Οι βασικές στοχεύσεις μας παραμένουν ίδιες, δηλαδή από τη μία είναι η ανακούφιση των πολιτών στα θέματα της υγείας. Το δεύτερο είναι η διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων νοσοκομείων, το οποίο είναι πολύ δύσκολο και αποδείχθηκε ότι μέσα στο 7μηνο δεν καταφέραμε να ανακόψουμε μία πορεία αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας και λειτουργικής κατάρρευσης του, η οποία υπήρχε εδώ και χρόνια. Και ο τρίτος στόχος είναι η ανασυγκρότησή του με συγκεκριμένες σοβαρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα».

Ειδικά για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, υποστήριξε ότι είχε την ίδια πορεία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, στο πλαίσιο των δύσκολων οικονομικών συγκυριών: «Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είχε την πορεία που είχαν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Και αυτό είναι ανεξάρτητα από το αν ο υπουργός υγείας είναι από το Ρέθυμνο ή όχι. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου δικαιούται αναβάθμισης, όπως όλα τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της επαρχίας. Και αυτό θα γίνει με συστηματική προσπάθεια και σχέδιο. Δεν μπορεί να γίνει επιλεκτικά και όταν τα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν εξίσου σοβαρά προβλήματα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Χρήστος Λιονής, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Αντώνης Κούτης, Διευθυντής ΕΣΥ Κοινωνικής Ιατρικής, ΠΑΓΝΗ, μέλη και οι δύο της επιτροπής που είχε συσταθεί για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Ο κ. Λιονής σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει κατατεθεί, θεωρώντας ότι μπορεί το σύστημα υγείας στην Ελλάδα να πατήσει σε νέες βάσεις, αρκεί να γίνουν τα σωστά βήματα: 
«Το κύριο θέμα τα επόμενα χρόνια, πέρα από τις οργανωτικές, διοικητικές και οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές, είναι να εστιάσει κανείς στην εκπαίδευση των ανθρώπων που θα είναι στο πρώτο σημείο επαφής.

Δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει εστίαση στον άνθρωπο και τον ασθενή, θέλει μεγάλη υποστήριξη στην εκπαίδευση του επαγγελματία υγείας, θέλει συμβάσεις και ένα συμβόλαιο. Έχει διάφορα μυστικά η πρόταση που έχουμε δώσει. Θα αποδώσει καρπούς αν ακολουθήσουμε έναν βηματισμό χωρίς μαγικά χέρια, αλλά νομίζω ότι μπορεί να ανοίξει διάπλατα τις ελπίδες».

ΣΙΓΟΥΡΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ο Α. ΞΑΝΘΟΣ

Την αισιοδοξία του για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εξέφρασε ο κ. Ξανθός, εκτιμώντας ότι το κλίμα δυσπιστίας μεταστρέφεται τις τελευταίες ημέρες. «Αυτό που φαίνεται τις τελευταίες ημέρες είναι ότι μεταστρέφεται συνεχώς ένα κλίμα επιφύλαξης και δυσπιστίας, το οποίο υπήρχε στην αρχή του προεκλογικού αγώνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Θεωρούμε ότι το ζήτημα της πρωτιάς έχει κριθεί. Νομίζω ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι δόθηκε μία πολύ σημαντική μάχη στην Ευρώπη. Αυτή δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν προέκυψε η αναγκαία ανακούφιση που περίμενε ο κόσμος και την οποία είχαμε υποσχεθεί, όμως παρόλα αυτά θεωρώ ότι οι πολίτες θα δώσουν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και τομές που χρειάζονται στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι ακόμα και σε αυτό το μετεκλογικά ασαφές πολιτικό τοπίο, οι πολίτες με την επιλογή που θα κάνουν θα διευκολύνουν τα πράγματα. Πιστεύω ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μία ηγεμονική παρουσία μετά τις εκλογές και είτε από τη θέση της αυτοδυναμίας είτε από τη θέση ενός πλειοψηφικού ρεύματος με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη, να διευκολύνει μία κυβέρνηση προγραμματικής σύγκλισης με αξιοπιστία για τους στόχους, τον τρόπο διακυβέρνησης και τα πρόσωπα».