Ξανθός: Ρύθμιση για να παίρνουν οι άποροι ασθενείς τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς συμμετοχή

Νέες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι ήδη δίδονται μισθολογικά και άλλα κίνητρα σε νέους γιατρούς προκειμένου να ενισχυθούν τα νησιά και τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε πληγωμένο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και παραδέχθηκε πως κρατιέται όρθιο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων.

«Η κατάσταση στο σύστημα Υγείας δεν είναι καλή και την ξέρουμε, το ξέρει και ο κόσμος που ταλαιπωρείται, επιβαρύνεται, δυσκολεύεται να έχει πάντα την περίθαλψη που χρειάζεται. Ταλαιπωρούνται και πιέζονται πολύ και οι εργαζόμενο στο Σύστημα Υγείας οι οποίοι πραγματικά με το φιλότιμό τους το έχουν κρατήσει όρθιο τα τελευταία χρόνια. Είναι λοιπόν πληγωμένο το σύστημα υγείας» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι για το 2016 έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετά από πέντε χρόνια συνεχών περικοπών. Πρόσθεσε δε ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι οι πρώτες που γίνονται στο σύστημα υγείας μετά από 6 χρόνια.

Αναλαμβάνουν δουλειά 985 επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα προκηρύχθούν 1.700 θέσεις για μη ιατρικό προσωπικό, ενώ ήδη έχουν προκηρύχθεί 760 θέσεις μονίμων ιατρών κατανεμημένες σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητα σε τμήματα με ελλειμματική στελέχωση.

Ο κ. Ξανθός εξέφρασε την ελπίδα να αντιστραφεί το κύμα φυγής καθώς σήμερα 17.500 Έλληνες ιατροί βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα μη μισθολογικά κίνητρα (αυξημένη προϋπηρεσία, μοριοδότηση,κλπ) σε άγονες δυσπρόσιτες περιοχές και την επαναφορά του επίδοματος 400 ευρώ για 311 περιφερειακά ιατρεία σε νησιά και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

«Έχουμε καλύψει πολλές, έστω και με αυτή τη σχέση, ελαστικής εργασίας, δηλαδή με σύμβαση, επείγουσες ανάγκες και τώρα προσανατολιζόμαστε να δώσουμε μια νέα παράταση σε υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό προσωπικό που είναι πάνω από 1.100 άτομα στα νοσοκομεία, λήγει η θητεία τους 30/9, θα δώσουμε νέα παράταση, τις επόμενες ημέρες προετοιμάζουμε τροπολογία που θα ψηφιστεί και θα ενισχύσουμε την ευστάθεια του συστήματος» ανέφερε.

Αναφορικά με τις εφημερίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, επιδίωξη του υπουργείου είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη και ποια νοσοκομεία θα αποτελούν πυλώνα εφημερίας.

Αναφορικά με το φλέγον θέμα των κενών στις ΜΕΘ, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην πρόθεση να καλυφθούν μέσα στον Ιούλιο, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση των διαθέσιμων κλινών στο κέντρο αλλά και την επαρχία.

Για τα φάρμακα

«Αυτές τις ημέρες ετοιμάζουμε και τη ρύθμιση για τα φάρμακα, όπου εκεί υπάρχει μια ειδική υποκατηγορία των ατόμων με βιβλιάριο απορίας, είναι δηλαδή σε προνοιακό καθεστώς, και έπαιρναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων δωρεάν. Αυτό που ετοιμάζουμε τώρα αλλά χρειάζεται κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις που είναι ακόμη σε εξέλιξη είναι να μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους απο τα ιδιωτικά φαρμακεία πάλι χωρίς συμμετοχή».