Ξανθός: Σχεδιάζονται 3.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Τη Λέσβο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επικοινωνώντας με το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου Μυτιλήνης και του ΠΕΔΥ. «Προσωπικό, που όπως χαρακτηριστικά είπε, ανταπεξήλθε με επιτυχία στις απαιτήσεις του τεράστιου μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος».

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός «η κυβέρνηση ενέπνευσε τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών να αναδείξουν το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης και χρέος της τώρα είναι να προβεί σε όλες εκείνες τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις ώστε η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε να μην μετατραπεί σε μισαλλοδοξία έως και σε φασισμό».
Μετά τις συναντήσεις του με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά και τη διεύθυνση και το προσωπικό του ΠΕΔΥ, που –όπως είπε- «λειτουργεί παρά τις ελλείψεις του υποδειγματικά, αφού είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, αντιμετωπίζοντας δύσκολα περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης που σχετίζονται με τις χιλιάδες των μεταναστών και προσφύγων που πέρασαν από τη Λέσβο», ο κ. Ξανθός έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα σε άλλα, εστίασε στην απαίτηση για κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που θα σταθεροποιήσει και στη συνέχεια θα αναπτύξει μέσα από διαδικασίες αναδημιουργίας το ΕΣΥ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις 985 προσλήψεις που ήδη έχουν γίνει, στις 500 προσλήψεις για τις ΜΕΘ που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα και στις 3.500 προσλήψεις για το ΕΣΥ που έχουν σχεδιαστεί. Σε αυτήν αναφέρθηκε αναλυτικά: Στην αντιμετώπιση μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του υπουργείου το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που «επαναφέρει την κανονικότητα στις προμήθειες στο δημόσιο σύστημα υγείας». Στην κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που θα σταθεροποιήσει και στη συνέχεια θα αναπτύξει μέσα από διαδικασίες αναδημιουργίας το ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις 985 προσλήψεις που ήδη έχουν γίνει, στις 500 προσλήψεις για τις ΜΕΘ που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα και στις 3.500 προσλήψεις για το ΕΣΥ που έχουν σχεδιαστεί. Στην για πρώτη φορά μετά από χρόνια αύξηση της χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία που επιτεύχθηκε μέσα από διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Στην προσπάθεια επαναπατρισμού Ελλήνων γιατρών μεταναστών στην Ευρώπη Στη στήριξη των περιφερειακών ιατρείων με επιπλέον επιμίσθιο στους γιατρούς που θα υπηρετούν εκεί Στην στήριξη της εκπαίδευσης των αγροτικών γιατρών Ιδιαίτερα αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν το σύστημα υγείας στη Λέσβο ο υπουργός είπε πως: Δεν τίθεται θέμα επιβολής τιμής στις μαστογραφίες στο Βοστάνειο, αντίθετα αυτές θα γίνονται δωρεάν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα και αυτή «είναι και η κατηγορηματική βούληση της διοίκησης του νοσοκομείου»,
Μετά από τροποποίηση που έγινε στον οργανισμό του νοσοκομείου, προβλέπονται δυο νέες μόνιμες θέσεις νευροχειρούργων, οι οποίες θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, Θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ιδρύματος προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν βασικές ανάγκες.

Τέλος ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος σε πρόσφατες κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας σημείωσε «δεν έχει καμιά αλλεργία σε συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, πλην όμως δεν δίνει καμιά ιδιαίτερη σημασία σε όσους συνεχώς ψευδολογούν και λοιδορούν τις προσπάθειες που γίνονται από ανυπόληπτους και γραφειοκράτες συνδικαλιστές που επιδίδονται σε αντιπολιτευτική ρητορεία».