Ξανθός στη συνέλευση του ΠΟΥ: Διακρατική διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για πιο φθηνό φάρμακο

Η διασφάλιση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία προϋποθέτει διακρατική συνεργασία και κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας στην 69η γενική συνέλευση του ΠΟΥ.


Την ανάγκη να υπάρξει διακρατική διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα, ανέδειξε ο υπουργός Υγείας.


Μιλώντας τη Δευτέρα στην 69η γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν “παράγει” μόνο ανεργία και φτώχεια, αλλά και ασθένεια.


Σύμφωνα με τον υπουργό, όλοι οι κοινωνικοί προσδιοριστές της Υγείας επηρεάζονται αρνητικά, καθώς αυξάνεται η ευαλωτότητα και η ψυχοσωματική νοσηρότητα, ειδικά στα πιο οικονομικά αδύναμα και περιθωριοποιημένα τμήματα του πληθυσμού.


Σε περιβάλλον λιτότητας και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, όπως απαιτεί η κυρίαρχη “συνταγή” δημοσιονομικής πειθαρχίας, οδηγούμαστε σε ακάλυπτες ανάγκες, υγειονομική φτώχεια και αποκλεισμό από την πρόσβαση σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Χαρακτήρισε τις υγειονομικές ανισότητες ως ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτες, καθώς αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις αρχές του ΠΟΥ για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία.


Στην Ελλάδα – είπε – έχουμε βιώσει με τραυματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια τις παρενέργειες αυτού του νεοφιλελεύθερου σχεδίου και έχουμε πλέον την ισχυρή πολιτική βούληση να το υπερβούμε σταδιακά.


Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι το φάρμακο δεν αποτελεί απλό εμπορικό προϊόν, αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν μπορεί να εκχωρηθεί στην αγορά, χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο και συνεκτίμηση κοινωνικών παραμέτρων και επιδημιολογικών δεδομένων.


Πρόσβαση


Χαρακτήρισε κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, με τεκμηριωμένo κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής.


Τόνισε ότι η διασφάλιση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία προϋποθέτει διακρατική συνεργασία και κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας.


ΔΗΜ.Κ.