Ξανθός : το «ναυάγιο» της δωρεάς του ΙΣΝ δεν είναι ιδιωτική υπόθεση – είναι μείζον πολιτικό ζήτημα

Συνέντευξη Ανδρέα Ξανθού στον Απόστολο Λυκεσά στο ραδιοσταθμό Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 για την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή τριών νοσοκομείων από το ΙΣΝ.

— Στην ανακοίνωση που εκδώσατε για το θέμα της ακύρωση του διαγωνισμού θέσατε ένα ερώτημα: Ήξερε η κυβέρνηση; Δεν ήξερε η κυβέρνηση;

Έχουμε σοκαριστεί όλοι από αυτό το αδιέξοδο, στο οποίο φαίνεται να έχει οδηγηθεί αυτή η ζωτικής σημασίας για το σύστημα υγείας δωρεά. Υπάρχει ένα ναυάγιο προφανές. Το Ίδρυμα μιλάει για ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και ουσιαστικά εκθέτει και την κυβέρνηση, η οποία είναι αρμόδια και έχει αναλάβει την ευθύνη να συμπράξει με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των τριών νοσοκομείων, αλλά και τις  κατασκευαστικές  εταιρείες .  Έχουμε μια αφωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και γι’ αυτό δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην ήξερε. Στη διάρκεια της δικής μας θητείας, είχαμε συστηματικές επαφές με τη διοίκηση του ΙΣΝ και τους τεχνικούς της συμβούλους και ενημερωνόμασταν για την πορεία των εργασιών. Η δημόσια ανακοίνωση του Ιδρύματος είναι σαν να λέει ότι αναγκάζομαι να βγω και να πω ότι η υπόθεση έχει χρεοκοπήσει, επειδή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

— Ο κ. Σκέρτσος έκανε μια δήλωση “Σήμερα μάθαμε από το Ίδρυμα ότι υπάρχει μια προσωρινή ακύρωση. Ήταν υπέρογκες οι προσφορές. Ακούγεται πολύ εύλογη η απόφαση αυτή”. Δεν σας φαίνεται περίεργο;

Αυτή δεν είναι δήλωση κορυφαίου Υπουργού και μάλιστα παρά τω Πρωθυπουργώ. Αυτό που περιμένουμε είναι ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο και να εγγυηθεί ότι αυτά τα έργα θα προχωρήσουν χωρίς την παραμικρή διακινδύνευση. Αυτό θέλει να ακούσει ο κόσμος, και στις ενδιαφερόμενες περιοχές, αλλά και συνολικά η ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν υπάρχει στη δήλωση του κ. Σκέρτσου, η οποία είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Αυτό που χρειαζόμαστε, ξαναλέω είναι ισχυρή πολιτική δέσμευση ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος, ότι θα γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά.

— Εδώ όμως υπάρχει το εξής: Το ΙΣΝ λέει ότι δεν μπορεί τρία νοσοκομεία που κάνουν πχ 500 εκ. να ζητάτε ένα δις. Δεν περνάνε σε μένα αυτά, κατά το κοινώς λεγόμενο. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάπου αλλού περνάει, δηλαδή στα δημόσια έργα.

ΑΞ: Υπάρχει και αυτή η ανάγνωση. Εγώ όμως  θέλω να μείνω στην ουσία: Εδώ υπάρχει μια σύμβαση   εθνικής σημασίας, η Πρωτοβουλία για την Υγεία που χρηματοδοτεί ΙΣΝ, που αφορά την κατασκευή τριών νοσοκομείων και άλλα έργα αναβάθμισης του εξοπλισμού του ΕΣΥ και η κυβέρνηση οφείλει να τη διασφαλίσει, σταθμίζοντας τα πράγματα και κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις. Και κυρίως πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από αυτό το «ναυάγιο». Το ΙΣΝ κατά τη γνώμη μου “δείχνει” την κυβέρνηση και της λέει τώρα εσύ πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει. Τώρα είναι η ώρα της Πολιτείας για να εκτονωθεί η κρίση και να δοθεί και ένα σήμα ασφάλειας προς τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μείζον ζήτημα,  αφορά   το συνολικό σχεδιασμό, διότι με δεδομένη αυτή τη δωρεά , το Κράτος έθεσε άλλες προτεραιότητες, σε σχέση με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

— Εδώ πρέπει να θέσω το ερώτημα αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετείται με αυτή την απόφαση του ΙΣΝ. Δηλαδή οδήγησαν το ΙΣΝ σε αυτή την απόφαση γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει εθνικό σύστημα υγείας.

Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης  είναι η συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας , η διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων και η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ, και αυτό υλοποιείται αυτή τη στιγμή. Όμως, είναι πολύ εκτεθειμένη η κυβέρνηση και έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για αυτό το ναυάγιο. Και νομίζω ότι θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι επίσημη ενημέρωση, να συγκληθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις, οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες, για τις κινήσεις που θα γίνουν για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση. Αυτό είναι το στοιχειώδες. Όπως είπαμε και στην ανακοίνωσή μας, αυτό που ενδιέφερε μέχρι τώρα την κυβέρνηση ήταν μόνο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο στα 3 νέα νοσοκομεία(από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) .

— Ναι αλλά αυτό που θα σας πουν είναι ότι όταν ήρθε το νομοσχέδιο εσείς ψηφίσατε παρόν.

Μας το είπαν ήδη, όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που εμείς εντάξαμε στο σχεδιασμό, ο κ. Πλεύρης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ εμείς εκφράσαμε την σαφή αντίθεσή μας στο να γίνει ΝΠΙΔ. Άρα το μόνο που την ένοιαζε ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς, ώστε να το εντάξει στην λογική των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία, για να κάνει μια τοξικού χαρακτήρα επίθεση στην αντιπολίτευση, και βεβαίως για να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά αυτά τα έργα, αποσιωπώντας με ποια κυβέρνηση έγινε η συμφωνία για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Γιατί δεν ήρθε το ΙΣΝ να πει θα σας φτιάξω δύο νοσοκομεία, αλλά είπε στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου , σε μένα και στον Παύλο Πολάκη , ότι θέλω να κάνω μια δωρεά στο  δημόσιο  σύστημα  υγείας , επειδή η χώρα είναι χρεοκοπημένη και υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, πείτε μου που θέλετε να δοθούν τα χρήματα. Και εμείς, με βάση τις ανάγκες και την εικόνα που είχαμε για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του συστήματος προτείναμε αυτό το σχεδιασμό, δηλαδή τα τρία νοσοκομεία, την αγορά PET-CT ,   την αναβάθμιση των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ και πολλά άλλα. Άρα, το ΙΣΝ ήρθε να στηρίξει ένα πολιτικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας και αυτός ο σχεδιασμός είναι τώρα στον αέρα, και δεν μπορεί να το προσπερνά η κυβέρνηση ως έναν ιδιώτη που δεν τα βρήκε με τους εργολάβους.

— Με αφορμή ένα ατύχημα που είχαμε εδώ δυστυχώς, ένα παιδάκι από τις Σέρρες είναι στην εντατική του Ιπποκρατείου, θυμηθήκαμε τις ελλείψεις σε παιδιατρικές ΜΕΘ σε όλη τη βόρεια Ελλάδα…

Γι’αυτό ήταν στρατηγικής σημασίας αυτή η παρέμβαση, γιατί ομολογώ ότι η  Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχει ανάγκη και από άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως ένα νέο ογκολογικό νοσοκομείο, κάτι που είχε συζητηθεί και τότε. Θεωρήσαμε όμως ότι είναι προτεραιότητα ένα αναβαθμισμένο τριτοβάθμιο παιδιατρικό νοσοκομείο, που δεν υπάρχει άλλο στη Βόρεια Ελλάδα, ακριβώς για να καλύψουμε αυτά τα κενά.

— Όταν μιλήσατε με το ΙΣΝ, το 2017-18, τους είπατε υποθέτω ότι το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης θα είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο

Εννοείται. Αν μάλιστα δείτε τη σύμβαση που συνυπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, αυτό αναφέρεται σαφώς. Μιλάμε για δομές του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση έσπευσε να φέρει τη δωρεά στο δικό της ιδεολογικό και στρατηγικό αφήγημα.

— Αυτό μήπως δεν άρεσε στο Ίδρυμα;

Δεν μπορώ να το ξέρω. Η εικόνα που έχω είναι ότι το ΙΣΝ ήθελε πολύ αυτή τη δωρεά  παρέμβαση, και προφανώς είναι υποχρεωμένο να συνεργάζεται με την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν έχουμε την αξίωση να προβάλλει το ΙΣΝ αντίσταση στο σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης.

— Τι όμως να πιστέψουν οι ακροατές μας όταν την ίδια μέρα διαβάζουν ότι  ο κ. Πλεύρης μετατρέπει την ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Σοφία σε ΝΠΙΔ; Δηλαδή το μοναδικό παιδιατρικό ογκολογικό νοσοκομείο πάει σε ιδιώτες. 

Αυτή είναι η γραμμή τους . Με την αλλαγή νομικού καθεστώτος, να υπάρχει η διοικητική ευελιξία ώστε να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή κερδοσκοπικού χαρακτήρα επενδύσεων ώστε ιδιώτες να κερδίσουν λεφτά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι απολύτως ψευδές ότι η δωρεά του ΙΣΝ ήταν μια μορφή ΣΔΙΤ, αντίθετα, ήταν μια κοινωφελής συνεργασία, χωρίς στόχο το κέρδος. Το ΙΣΝ έβαζε τα χρήματα για να βελτιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας. χωρίς να  απαιτεί τίποτα, ούτε λόγο στο μάνατζμεντ ούτε τίποτα. Αυτό είχε αποτυπωθεί και στη σύμβαση δωρεάς που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ίδρυμα.