Ξεχασμένοι απινιδωτές βρέθηκαν στη… μετακόμιση

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Δεκατέσσερις αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές αγόρασε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) το 2007, «στο πλαίσιο της προστασίας της υγείας των εργαζομένων του οργανισμού», καταβάλλοντας 22.491 ευρώ.

Το πόσο «αναγκαία» ήταν η προμήθεια των συγκεκριμένων μηχανημάτων φαίνεται από το γεγονός ότι παρέμεναν συσκευασμένα και αχρησιμοποίητα έως πριν από λίγο καιρό στις αποθήκες του οργανισμού.

Οι συσκευές εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της μετακόμισης του οργανισμού στο νέο κτίριο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πρόκειται για μηχανήματα τα οποία μπορεί να χειριστεί μόνο εξειδικευμένο προσωπικό.

Πάντως η προμήθεια των μηχανημάτων πραγματοποιήθηκε μέσω της διενέργειας διαγωνισμού που ενέκρινε το διοικητικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του τότε προέδρου του οργανισμού κ. Ιωάννη Καρατζόγλου. Για την ακρίβεια, χρειάστηκε να γίνουν δύο διαγωνισμοί και τρία διοικητικά συμβούλια για να αγοραστούν οι απινιδωτές.

«Κρίνεται απαραίτητη»

Οπως ανέφερε στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 25/1/2007 η τότε γενική διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Τρισεύγενη Παπαβασιλείου, «στο πλαίσιο της προστασίας της υγείας των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και για την καλύτερη θωράκισή τους έναντι έκτακτων περιστατικών, κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια και ο εξοπλισμός του συνόλου των κτιρίων του οργανισμού με 14 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές».

Η συνολική δαπάνη που είχε εγκριθεί έφτανε τα 20.000 ευρώ. Ομως στον πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2007, υποβλήθηκαν δύο προσφορές από τις εταιρείες Γ. Χριστοφιλόπουλος και Ιατρικά Βοηθήματα ΕΠΕ, οι οποίες όμως δεν κάλυπταν τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές –όπως εξηγεί το πρακτικό του Δ.Σ.– αλλά ήταν και ακριβότερες της δαπάνης που είχε προϋπολογιστεί.

Ετσι η επιτροπή προμηθειών εισηγείται τη διενέργεια νέου διαγωνισμού όπου αυξάνεται η προϋπολογισθείσα δαπάνη και αλλάζουν οι τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2007 επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός στον οποίο υποβλήθηκαν οι δύο προηγούμενες προσφορές και ακόμα μία, εκ μέρους της εταιρείας Παπαποστόλου – Κέντρο Ιατρικού Εξοπλισμού. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρεία Γ. Χριστοφιλόπουλος, η οποία έκανε και την οικονομικότερη προσφορά και ανέλαβε να προμηθεύσει στον οργανισμό 14 απινιδωτές συνολικού προϋπολογισμού 22.491 ευρώ.

Οι 14 απινιδωτές προφανώς στη συνέχεια παραλήφθηκαν και παρέμειναν συσκευασμένοι στις αποθήκες του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου και εντοπίστηκαν πριν από λίγο καιρό.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή προτίθεται να παραδώσει τους απινιδωτές στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα Κέντρα Υγείας απομακρυσμένων περιοχών.