Xειρουργεία δυόμισι χρόνια μετά

Τόσο πήρε στο Δημόσιο για να αποδεχθεί δωρεά 31 εκατ. ευρώ προς τον Ευαγγελισμό

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Είναι τα 2,5 χρόνια λίγος ή πολύς χρόνος για να αποδεχθεί το ελληνικό Δημόσιο μια δωρεά ύψους 31 εκατ ευρώ; Nα κάνουμε τον σταυρό μας; Ή, τελικά, αποδεικνυόμαστε για μια ακόμα φορά ανεπίδεκτοι μαθήσεως;

Το βράδυ της Πέμπτης τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού εισηγήθηκαν τον μη χαρακτηρισμό κτιρίων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ανοίγοντας έτσι και τυπικά τον δρόμο για την ανέγερση της νέας πτέρυγας σύγχρονων χειρουργείων στο μεγάλο αθηναϊκό νοσηλευτικό ίδρυμα. Τα κτίρια θα κατεδαφιστούν και από τη στιγμή που η αρχιτεκτονική προμελέτη είναι έτοιμη, μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής ενός τόσο σημαντικού έργου. Το Συμβούλιο είναι γνωμοδοτικό όργανο, αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο υπουργός Πολιτισμού να μην υπογράψει τη σχετική απόφαση.

Με την κοινοποίηση αυτής της απόφασης, η ευθύνη για την αποδοχή δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας και φίλων του Ιδρύματος Θώραξ, ύψους 31 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, που «σκάλωσε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του ελληνικού Δημοσίου, περνάει κατά κύριο λόγο στο υπουργείο Υγείας. Από τη διοίκηση του Ευαγγελισμού, διαμηνύεται ότι όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και το μόνο που μένει να καθοριστεί, είναι η ημερομηνία και ο τόπος.

Η επίμονη προσπάθεια ανεύρεσης χορηγών για την αναβάθμιση των χειρουργείων του Ευαγγελισμού άρχισε από μία ομάδα ανθρώπων – φίλων του Ιδρύματος Θώραξ και τον διευθυντή του Ιδρύματος καθηγητή Εντατικής Θεραπείας κ. Χαράλαμπο Ρούσσο, πριν από περίπου μια πενταετία. Το αποτέλεσμα ήταν να ληφθεί τον Ιούνιο του 2008 και επισήμως απόφαση από το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας για δωρεά 30 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, το Ιδρυμα George P. Livanos, υποσχέθηκε να δωρήσει στο Ιδρυμα Θώραξ ένα εκατομμύριο ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Τον περασμένο Νοέμβριο, η αρχιτεκτονική προμελέτη για την ανέγερση της νέας πτέρυγας υποβλήθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες του υπ. Υγείας και στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του υπ. Πολιτισμού. Ο σχετικός φάκελος παραδόθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2009 και στην ίδια την πρώην υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με την προμελέτη -την εκπόνηση της οποίας χρηματοδότησε και ανέθεσε στην εταιρεία Κ. Κυριακίδης και Συνεργάτες Α.Ε. η Εθνική Τράπεζα- στη νέα πτέρυγα θα στεγασθούν 20 σύγχρονα χειρουργεία, Μονάδες Eντατικής Θεραπείας και μονάδα επεμβατικής καρδιολογίας. Σήμερα στο νοσοκομείο λειτουργούν 12 χειρουργεία, η κατάσταση των οποίων χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «κακή» λόγω της παλαιότητάς τους.

«Νωχελικότητα»

Για περίπου 7-8 μήνες υπήρξε μια απίστευτη καθυστέρηση με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να επιδεικνύουν τη γνωστή «νωχελικότητα» στα όρια της «απροθυμίας» και να ζητούν διευκρινίσεις, τεχνικές λεπτομέρειες και ξανά διευκρινίσεις και ξανά τεχνικές λεπτομέρειες. Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, ο φάκελος καταλήγει στη γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που θα λάβει την τελική απόφαση για τον χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείων κτισμάτων του νοσοκομείου, τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν για την κατασκευή του έργου. Η ελληνική μοίρα επεφύλασσε μια ακόμα «έκπληξη».

Οι απεργίες εργαζομένων και η εορτή της 28ης Οκτωβρίου, καθυστέρησε -τι άλλο;- για ένα μήνα τη διαδικασία, η οποία και ολοκληρώθηκε προχθές. Τώρα μένει η υπογραφή της σύμβασης, η έγκρισή της από τη Βουλή, το οριστικό αρχιτεκτονικό σχέδιο και η έκδοση αδειών. Η διάρκεια κατασκευής της νέας πτέρυγας υπολογίζεται στους 20 μήνες από τη λήψη των σχετικών αδειών.

Αν μας πήρε 2,5 χρόνια να κάνουμε τη χάρη στους δωρητές μας, ας ελπίσουμε ότι από εδώ και πέρα ο χρόνος θα αξιοποιηθεί σε ρυθμούς… fast track και όχι (παλιάς, γνωστής) Ελλάδας.