Ξεκινά ο διάλογος για βαρέα – ανθυγιεινά και μείωση

Η υπουργός Απασχόλησης κ. Φ. Πετραλιά συναντάται σήμερα
με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

Της Χριστινας Kοψινη

Το άνοιγμα της αυλαίας των αλλαγών που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός για τις εργασιακές σχέσεις προοινωνίζεται η συνάντηση που έχουν σήμερα στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η αρμόδια υπουργός κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Πρώτο θέμα, η αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) που επιβαρύνουν το έμμεσο μισθολογικό κόστος και διογκώνουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις οποίες δικαιούνται οι περίπου 700.000 εργαζόμενοι στα ΒΑΕ.

Δεύτερο, αλλά περισσότερο ακανθώδες, είναι η εξασφάλιση συμφωνίας με τη ΓΣΕΕ που θα ανοίξει τον δρόμο να πριμοδοτηθεί η μείωση (ή ο επιμερισμός) του χρόνου εργασίας, με τη μορφή τετραημέρου σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και μπορούν να απορροφήσουν κοινοτικά κονδύλια ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης. Τα κονδύλια αυτά σε πρώτη φάση δεν θα υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Η τελική λίστα με το σύνολο των παλαιών και νέων επαγγελμάτων σε καθεστώς ασφάλισης ΒΑΕ θα ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο, οπότε θα εκδοθεί το ενιαίο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ρυθμίζονται οι νέοι όροι ασφάλισης για τους νεοπροσληφθέντες.

Η ΓΣΕΕ έχει εκφράσει διαφωνία με το πόρισμα της πρώτης επιτροπής, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Μπεχράκη. Η Επιτροπή είχε καταλήξει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο στην αναμόρφωση της λίστας με την υιοθέτηση τεσσάρων κλιμάκων, διαφορετικής βαρύτητας για κάθε ένα από τα εντασσόμενα επαγγέλματα.

Σε αυτή τη δεύτερη φάση, η κ. Πετραλιά έδωσε μεγάλο βάρος στην εξασφάλιση της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στη νέα επιτροπή για την ένταξη των νέων επαγγελμάτων. Οι διαφορές με το υπουργείο φαίνεται ότι γεφυρώνονται στο πρόσωπο της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, της κ. Αθηνάς Λινού, που ορίστηκε ως πρόεδρος και έχει την αποδοχή και των συνδικαλιστικών φορέων.

Δυσκολίες υπάρχουν στην εξασφάλιση συναίνεσης για την αποδοχή του μοντέλου επιχειρήσεων που επιθυμούν να μειώσουν τον χρόνο εργασίας, λόγω του αναγκαστικού περιορισμού της παραγωγικής διαδικασίας σε συνθήκες κρίσης. Η υπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει τους συνδικαλιστές ότι οι μέρες εργασίας που θα περικοπούν θα καλυφθούν από τα προγράμματα της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, στα οποία θα προβλέπεται ανάλογου ύψους, με το ημερομίσθιο, αποζημίωση. Η σχετική ρύθμιση έχει ήδη ανακοινωθεί από την κ. Πετραλιά, αλλά εκκρεμεί η συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων για να οριστικοποιηθεί η έκταση και ο έλεγχος εφαρμογής της. Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας κ. Κ. Πουπάκης και ευρωβουλευτής της Ν. Δ. αναμένεται να ζητήσουν ασφαλιστικές δικλίδες, έτσι ώστε η ρύθμιση να ισχύσει μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να ελεγχθούν από το ΣΕΠΠΕ και τον ΟΑΕΔ.

Στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας είτε με «εκ περιτροπή εργασίας» είτε μέσω «διευθέτησης του χρόνου εργασίας». Πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν ήδη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς αναπλήρωση των ημερομισθίων ή άλλα αντισταθμίσματα (άδειες, πάγωμα απολύσεων). Ομως, το ζητούμενο από τη σημερινή συνάντηση είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει και τη χρονική οριοθέτηση του τετραημέρου, από 12 έως 18 ή 24 μήνες, σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο.