Ξεκινάει ο διάλογος για το εργασιακό

Στο τραπέζι του διαλόγου μπαίνουν από σήμερα οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης συγκαλούν σε πρώτη συνεδρίαση ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ που θα κληθούν να υποβάλουν προτάσεις για τις αλλαγές.

Στο επίκεντρο του διαλόγου βρίσκεται η επαναρρύθμιση των δικαιωμάτων των «ευέλικτα» απασχολούμενων και των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων με στόχο να υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή, εντός του 2010, ενός νέου καθεστώτος που θα συνδυάζει την ευελιξία και τις επιδοτήσεις (που ζητούν οι επιχειρήσεις επικαλούμενες και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία) με την ασφάλεια της εργασίας (την οποία επιδιώκουν να διευρύνουν τα συνδικάτα).

Ατζέντα
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ θα ζητήσει από τον υπουργό να παρουσιάσει ατζέντα προκειμένου να καθοριστούν πιο συγκεκριμένα τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού θα συζητηθούν και τα «μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία» που έχει προτείνει ο ΣΕΒ (όπως οι μειώσεις – επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών).

«Χρειάζονται περισσότερες εγγυήσεις στον χώρο εργασίας, καθώς και η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας» δήλωσε ο υπουργός, ενώ την ανάγκη να διεξαχθεί ο διάλογος με γνώμονα την αντιμετώπιση της ανεργίας, διατύπωσε ήδη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη με την ηγεσία του υπουργείου.

«Συζητήσαμε τα δέκα μέτρα -ανάχωμα στην ανεργία που έχουμε προτείνει και την προοπτική να γίνουν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Πακέτο ρυθμίσεων
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ σκοπεύει να καταθέσει ένα πακέτο ρυθμίσεων όχι μόνο για την αποτελεσματικότερη προστασία των ανέργων (αύξηση επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, επέκταση της «κάλυψης» ανεργίας του ΟΑΕΔ στους μακροχρόνια ανέργους αλλά και σε όσους χάνουν την απασχόληση που είχαν με συμβάσεις έργου ή με καθεστώς ενοικίασης) αλλά και των ήδη εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που απασχολούνται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας (επιβολή πλαφόν στις ευέλικτες συμβάσεις που μπορεί να έχει κάθε επιχείρηση, θεσμοθέτηση 18μηνου ως ανώτατου ορίου ενοικίασης εργαζομένου, καταβολή βασικών επιδομάτων της ΕΓΣΣΕ σε κάθε μορφής απασχόληση, αλλαγή νόμου για τα ελαστικά ωράρια εργασίας, επιβολή υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων).

Ειδικά για τις επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών -όπως των νέων σε ηλικία ανέργων που προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα για διάστημα τετραετίας- η ΓΣΕΕ θα ζητήσει να μην επιδοτείται καμία επιχείρηση που έχει μειώσει τον τελευταίο χρόνο προσωπικό ή είχε λάβει στο παρελθόν οικονομικές ενισχύσεις και είχε προβεί σε απολύσεις.

Η ΓΣΕΕ θα ζητήσει, τέλος, να ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Συμφωνία για τα Stage

Σε συμβάσεις μαθητείας 6- 8 μηνών αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα με μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη μέσω του ΟΑΕΔ θα μετατραπούν τα Stage το 2010.

Η ηγεσία του υπουργείου που αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις των ήδη απασχολούμενων στα σχετικά προγράμματα απέσπασε τη συμφωνία της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για την αλλαγή των Stage.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που συμμετέχουν στον ΟΑΕΔ παρουσία του Α. Λοβέρδου ακύρωσαν, μάλιστα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Οργανισμού, την Τρίτη, τις 11.000 προεκλογικές τοποθετήσεις αποκλείοντας το ενδεχόμενο να πληρωθούν όσοι απασχολήθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα.