Ξενογιαννακοπούλου: Προτεραιότητα να πληρωθούν τα χρέη των νοσοκομείων

   Η εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων που αγγίζουν τα 6,2 δισ. ευρώ είναι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, το οποίο προωθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα έχει αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το μεγαλύτερο μέρος των χρεών προς τους οφειλέτες, ενώ όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τα χρέη αυτά θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του κράτους.

    Η νέα υπουργός Υγείας, αναφερόμενη στην εικόνα της υγείας όπως την παρέλαβε η νέα κυβέρνηση και ύστερα από την ενημέρωση μετά την ορκωμοσία της, τη χαρακτήρισε “μαύρη” όχι μόνο όσον αφορά τα οικονομικά, αλλά στο σύνολό της.

    Στην πρώτη συνάντηση που είχε η κ. Ξενογιαννακοπούλου με τους δημοσιογράφους, παρούσα ήταν και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο της υγείας και πρόσθεσε ότι η νέα ηγεσία είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με οποιαδήποτε συμφέροντα για το όφελος του πολίτη.

    Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη νέα υπουργό Υγείας και αφορούν κυρίως τα οικονομικά της Υγείας, είναι και η σύσταση κοινής επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας με στόχο τη ρύθμιση των χρεών σε συνδυασμό με την αλλαγή του συστήματος των προμηθειών, η οποία όπως έγινε γνωστό, θα προχωρήσει.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε για μία ακόμα φορά με έμφαση ότι θα επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων με σκοπό να εξορθολογιστούν οι δαπάνες στο χώρο της Υγείας. Ανέφερε ότι η λίστα που θα ισχύσει, θα καταρτιστεί με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι που το υπουργείο Υγείας ελπίζει ότι θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και κυρίως αυτής που αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα.

    Τόσο η υπουργός όσο και η υφυπουργός Υγείας έχουν καταγράψει ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύτηκε ότι έως το 2010 θα έχουν προσληφθεί τουλάχιστον 3.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, ενώ ήδη σχεδιάζει τον εξορθολογισμό στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, οι θέσεις των οποίων θα πληρωθούν μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες, όπως είπε.

    Σε ερώτηση που αφορούσε τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας η υπουργός επανέλαβε ότι ήδη έχει ζητήσει την παραίτηση όλων των επιτροπών και ανέφερε ότι στο εξής θα λειτουργήσουν μόνο όσες είναι απαραίτητες.

    Σχετικά με το ζήτημα του καπνίσματος και τα παράπονα πολλών πολιτών ότι το νέο μέτρο δεν εφαρμόζεται, η νέα υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αντιφατικό το ρυθμιστικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς είπε ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.

    Όσον αφορά το τι θα γίνει με το μέτρο στο εξής, ανέφερε ότι αυτό επανεξετάζεται με στόχο να είναι πραγματικά αποτελεσματικό.