Ξεπουλάνε ομόλογα για να πληρώσουν συντάξεις…

p>

Της Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

kokkaliari@pegasus. gr

Στο… σφυρί έχουν αρχίσει να βγάζουν τα ομόλογα οι διοικήσεις των Ταμείων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξασφαλίσουν χρήματα για την καταβολή των συντάξεων.

Η αρχή γίνεται από τα λεγόμενα σταθερά ομόλογα, τα οποία πωλούνται ακόμη και με ζημιά από τους ασφαλιστικούς φορείς για να βρεθεί «ζεστό» χρήμα.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα είναι πως μέσα στο καλοκαίρι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αναγκάστηκε να πουλήσει ένα πρώτο «πακέτο» ομολόγων και σύντομα θα υπάρξει και δεύτερη δόση.

Με βάση τις εκτιμήσεις τουλάχιστον άλλα τρία ταμεία θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να πουλήσουν «ασημικά» για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Η οικονομική κρίση χτυπά κατά κύριο λόγο τα τρία μεγάλα ταμεία της χώρας -ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ-, τα οποία καλύπτουν το 90% των ασφαλισμένων. Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου οι συγκεκριμένοι φορείς θα παρουσιάζουν έλλειμμα 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναγκαστικά θα στραφούν στην αναζήτηση νέων κεφαλαίων.

Προσωρινή λύση

Ηδη ο ΟΑΕΕ ρευστοποίησε 15% των σταθερών ομολόγων του, τα οποία μάλιστα πουλήθηκαν με απώλειες. Αρκεί να αναφερθεί πως ο φορέας είχε αποκτήσει τα συγκεκριμένα ομόλογα στο 104,6 αλλά τα πούλησε στο 99,4 καθώς χρειαζόταν επειγόντως ρευστό.

Πάντως η πώληση των ομολόγων έδωσε προσωρινή μόνη λύση στα οικονομικά προβλήματα του ασφαλιστικού φορέα των αυτοαπασχολουμένων. Ετσι το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός αναμένεται να ρευστοποιήσει ακόμη 15% των ομολόγων, τα οποία είχαν δοθεί στο ταμείο από το κράτος για υποχρεώσεις της περιόδου 1995 – 2004.

Στόχος είναι να εισπράξει άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να «κλείσει» το ταμείο τη χρονιά.

Με βάση τις εκτιμήσεις ο ΟΑΕΕ χρειάζεται άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και έτσι δεν αποκλείεται να πουλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Στο σφυρί και μετοχές

Για παράδειγμα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ για να μη συμμετάσχει ο φορέας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί 3,5 εκατομμύρια ευρώ).

Την ίδια στιγμή το ταμείο των Αγροτών με επείγουσα επιστολή που έστειλε ο διοικητής ζητά 300 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες προς τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και γενικά τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Συνολικά ο ασφαλιστικός φορέας των αγροτών εκτιμάται πως θα χρειαστεί το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε οικονομική «δίνη» βρίσκεται και το ΙΚΑ με το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου να αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ (από τα 687 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2005).

Και μπορεί το ταμείο να μη χρειάστηκε ακόμη να ρευστοποιήσει τα ομόλογά του, αλλά όσα έληγαν (αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ) χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες (π.χ. 200 εκατομμύρια πήγαν σε οφειλές στον ΟΑΕΔ).

*ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ*

Πληρώνουν την… ανασφάλεια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του κύματος φυγής. Η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό ωθεί χιλιάδες εργαζόμενους στην πρόωρη έξοδο και επισπεύδει την κρίση του συστήματος. Αυτήν τη στιγμή η κινητή περιουσία του ταμείου αγγίζει τα 230 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια είναι σε δομημένα ομόλογα. Από τα χρήματα αυτά τα 150 εκατομμύρια χρειάζονται για να ικανοποιηθούν 4.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης, που αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στα γραφεία του φορέα.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί σε περίπτωση που γίνουν πράξη οι εκτιμήσεις για αύξηση κατά 5.000 των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο τέλος του χρόνου. Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο υποβάλλονται 10.000 αιτήσεις, ωστόσο φέτος μπορεί να υπάρξει νέο «ρεκόρ».

Μεγάλο κύμα εξόδου θα υπάρξει στα τέλη Αυγούστου, οπότε και παραδοσιακά συνταξιοδοτούνται οι εκπαιδευτικοί. Κατά μέσο όρο αποχωρούν 3.000 άτομα, ωστόσο φέτος γίνεται λόγος για 5.000 αποχωρήσεις.

Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν το ταμείο θα χρειαστεί να ρευστοποιήσει τμήμα της περιουσίας του για να τα βγάλει πέρα με τις αυξημένες υποχρεώσεις του.