Ξυπόλυτοι διασώστες

Το εγχείρημα των «Ξυπόλυτων γιατρών» ξεκίνησε στην Κίνα την εποχή του Μάο Τσετούγκ. Κινέζοι αγρότες με στοιχειώδη εκπαίδευση υποβάλλονταν σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση 3 μηνών και επέστρεφαν στα χωριά τους με τον τίτλο του γιατρού. Οι «Ξυπόλυτοι γιατροί» εργάζονταν όχι περισσότερο από μία ώρα τη μέρα ως γιατροί, επειδή έπρεπε να συνεχίσουν και τις γεωργικές τους εργασίες.

Κι ενώ το εγχείρημα του Μάο είχε χαθεί στη λήθη του χρόνου ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να το υπενθυμίσει με την απόπειρα στελέχωσης του ΕΚΑΒ με πυροσβέστες και στρατιωτικούς, οι οποίοι (σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) θα υποβληθούν σε .. ολιγόωρη εκπαίδευση!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε τέσσερα χρόνια μπροστά της να στελεχώσει το ΕΚΑΒ. Δεν το έπραξε. Τώρα, μετά τους αλλεπάλληλους θανάτους ανθρώπων σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, παραλίες, ακόμη και στο κέντρο αστικών περιοχών, αναγκάζεται να πάρει μέτρα πρόχειρα και επικίνδυνα, προκειμένου να αποσείσει την τεράστια ευθύνη της.

Και θα ήμασταν τυχεροί εάν το πρόβλημα εντοπίζονταν μόνον στο ΕΚΑΒ. Διότι, όταν το ασθενοφόρο φτάσει στο Νοσοκομείο και διαπιστωθεί ότι υπάρχει χειρουργός αλλά δεν υπάρχει αναισθησιολόγος (όπως συμβαίνει στη Λήμνο), τότε θα πρέπει να οργανωθεί αεροδιακομιδή, προκειμένου το περιστατικό να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Όμως και για αυτό έχει φροντίσει ο Μεγάλος Τιμονιέρης.

Υπόσχεται να γεμίσει τα νησιά του Αιγαίου με ιδιωτικά ελικόπτερα που θα κάνουν αεροδιακομιδές..