ΥΓΕΙΑ Απλήρωτοι οι γιατροί, υπολειτουργούν τα νοσοκομεία

Χωρίς… γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν πολλές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

της Νικολέτας Μπούκα

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι γιατροί, λόγω της μεγάλης συμμετοχής στην επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν υπάρχουν κλινικές οι οποίες λειτουργούν με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά που προσέρχονται στις πρωινές εφημερίες. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζουν, υπάρχει άτυπη συνεννόηση με το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ώστε να διοχετεύονται εγκαίρως τα περιστατικά στα νοσοκομεία με πιο επαρκή αριθμό γιατρών, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Την ίδια στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου για καταβολή των χρωστούμενων εφημεριών εντός της τρέχουσας εβδομάδας μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

“Αποφασίσαμε τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας. Ήδη συμμετέχουν όλα τα νοσοκομεία της πόλης μας, ενώ καθολική είναι η συμμετοχή των γιατρών σε Ιπποκράτειο, Γεννηματά, ¶γιο Δημήτριο, ΑΧΕΠΑ και Λοιμωδών. Από σήμερα συμμετέχει και το Παπανικολάου, το οποίο πραγματοποίησε (σ.σ. χθες) στάση εργασίας, ενώ ήδη κατέθεσαν αίτηση για επίσχεση 60 γιατροί. Δυστυχώς παραμένουμε απλήρωτοι σχεδόν τρεις μήνες, ενώ στο Παπανικολάου και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί ούτε τις εφημερίες του Δεκεμβρίου 2007”, δήλωσε στη “Μ” ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ζδούκος μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών, που πραγματοποιήθηκε στο “Ιπποκράτειο”. ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Σύμφωνα με τον κ. Ζδούκο, ο χρόνος καταβολής των οφειλόμενων χρημάτων από τις εφημερίες, που φτάνουν τα 7.800.000 ευρώ για τους τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη, παραμένει άγνωστος, ενώ άγνοια για το θέμα δηλώνουν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων, των οποίων οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας. Εμείς ως ΕΝΙΘ ζητήσαμε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος να αποσύρει από τις πρωινές εφημερίες κάποια νοσοκομεία όπου η συμμετοχή των γιατρών στην επίσχεση εργασίας είναι πολύ υψηλή. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει επίσημα, οπότε ανεπίσημα προηγείται συνεννόηση με το ΕΚΑΒ, ώστε να κατευθύνονται οι ασθενείς σε νοσοκομεία με μικρότερη συμμετοχή, για να εξυπηρετούνται και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία”, εξήγησε ο κ. Ζδούκος.