Υγεία με μπαλώματα και αστυνόμευση με… φιλότιμο

Είδη εν ανεπαρκεία είναι οι γιατροί και οι αστυνομικοί σε νησιά όπου ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται

Στη λογική του «τσάτρα-πάτρα» βασίζεται η μεγαλύτερη «βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός. Το πρόσφατο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό του άτυχου Αυστραλού στη Μύκονο και τα διαχρονικά προβλήματα σε «καυτούς» προορισμούς, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αστυνόμευσης και των ιατρικών υπηρεσιών στα νησιά.

Κάποιες πρωτοβουλίες δημάρχων, μερικές ιδιωτικές χορηγίες για να μένουν τα ιατρεία ανοικτά το απόγευμα, «σύλλογοι στήριξης» κέντρων υγείας που αγοράζουν νάρθηκες ή προσλαμβάνουν νοσηλεύτριες, χαρακτηρίζουν αρκετά τουριστικά κέντρα, εκεί όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός εκτοξεύεται.

Στο φιλότιμο βασίζεται και η αστυνόμευση καυτών περιοχών, όπως ο Λαγανάς, το Φαληράκι, ο Κάβος και τα Μάλια, καθώς πολλές υπηρεσίες λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις.Τα κενά «καλύπτονται» με δόκιμους χωρίς οπλισμό και δυνατότητα παρεμβάσεων, ενώ όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των αστυνομικών υπάλληλων, σε μικρότερα νησιά τα βράδια τα τηλέφωνα λειτουργούν με εκτροπή στο τμήμα γειτονικών νησιών…

ΜΥΚΟΝΟΣ

Δεν προλαβαίνουν τα αυτόφωρα

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό και οι Μυκονιάτες προσπαθούν να κρατούν το Κ. Υγείας ανοικτό όλο το 24ωρο, δηλαδή να υπάρχει μια καθαρίστρια να σκουπίζει τα αίματα, ένας υπεύθυνος υποδοχής ή ένας βοηθός οδηγός. Φέτος ευτυχώς ένας εφοπλιστής προσέφερε 50.000 ευρώ ως στήριξη», λέει ο δήμαρχος κ. Χρήστος Βερώνης. Το Κέντρο Υγείας διαθέτει δέκα ιατρούς ειδικοτήτων και 5-6 αγροτικούς ιατρούς. Υπάρχει υποστελέχωση σε παραϊατρικό προσωπικό, ενώ παρά τις προκηρύξεις δεν εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι να προσληφθούν. Ενα ασθενοφόρο λειτουργεί με 3 μέλη πλήρωμα.

«Το νησί διαθέτει υποδομές, φράγματα, νέο λιμάνι, αφαλάτωση, βιολογικό καθαρισμό, αποχέτευση, δεξαμενές, αεροδρόμιο με δεκάδες πτήσεις. Εκείνο που λείπει είναι το προσωπικό ιδίως όταν ο πληθυσμός ξεπερνά τις 60.000 ημερησίως. Αστυνομία δεν επαρκεί ενώ δεν διαθέτουμε κλιμάκιο Πυροσβεστικής παρά μονάχα δύο εποχικούς».

«Στη Μύκονο υπάρχουν 41 αστυνομικοί και 50 δόκιμοι. Από πέρυσι ιδρύθηκε τμήμα ασφάλειας που θα είχε 15 επιπλέον άτομα, το οποίο όμως δεν λειτουργεί» λέει ο κ. Αδαμάντιος Τζιράκης, πρόεδρος Αστυνομικών υπάλληλων Κυκλάδων.

ΙΟΣ

Επιφυλακή με δόκιμους

«Προβλέπονται έξι μόνιμοι ιατροί και έχουμε 2 του ΕΣΥ και 2 αγροτικού. Υπάρχουν ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ είναι αυξημένα τα περιστατικά καβγάδων, τα τροχαία κλπ.» λέει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Πουσσαίος και σημειώνει ότι ο δήμος πληρώνει έναν ακόμα αγροτικό ιατρό, ενώ οι δημοτικοί οδηγοί βοηθούν στα δρομολόγια για τα δύο ασθενοφόρα όπου από τις 6 προβλεπόμενες θέσεις μόνο οι δύο είναι καλυμμένες. Η αστυνόμευση στηρίζεται σε 12 άτομα και 4 δόκιμους, ενώ προβλέπονται 18 μόνιμοι αστυνομικοί. «Απαιτείται διαρκής παρουσία της αστυνομίας. Πρέπει όμως να έχουν εμπειρία και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ειδικές συνθήκες του νησιού».

ΠΑΡΟΣ

Στο έλεος των κλεφτών

«Εχουμε ελλείψεις στην υγεία και την αστυνόμευση», λέει ο κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, δήμαρχος Πάρου και σημειώνει τις αυξημένες κλοπές στο νησί.

Στην Παροικιά, αν και η οργανική δύναμη της αστυνομίας έπρεπε να είναι 34 άτομα, υπηρετούν μόνο 27 μαζί με τις καλοκαιρινές ενισχύσεις και τη βοήθεια 18 δοκίμων.

Στην κοσμοπολίτικη Νάουσα, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς με χιιλιάδες επισκέπτες, ο αστυνομικός σταθμός διαθέτει μόλις 7 άτομα που πασχίζουν να καλύψουν τις βάρδιες του 24ώρου. Ελλείψεις υπάρχουν και σε αγροτικά ιατρεία όπως στη Μάρπησσα που μένει κλειστό ή γίνεται συνταγογράφηση κάθε Τεταρτη…

«Το καλοκαίρι τα περιστατικά αυξάνονται 100%. Μόνο στο Τμήμα Επειγόντων έχουμε 150 επισκέψεις ημερησίως», λέει ο κ. Δημήτρης Ξάνθης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας.

Οπως λέει υπάρχουν 12 ιατροί ΕΣΥ και εκκρεμούν 2 θέσεις γενικής Ιατρικής και αναμένουν ακτινολόγο, ενώ το «Βελέτζειο Ιδρυμα» συχνά φροντίζει την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας σε υλικό όσο και για την κάλυψη εποχικών αναγκών σε προσωπικό.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Οι γιατροί μένουν σε… ξενοδοχεία

Οι 35 αστυνομικοί, με 50 δοκίμους, καλούνται να βγάλουν τα κάστανα, ενώ δεκαπλασιάζεται ο πληθυσμός.

Το Τμήμα Ασφάλειας που έχει «ιδρυθεί» από πέρυσι και εδώ απλώς δεν έχει αρχίσει τη λειτουργία του…

«Κάνουν τιτάνια προσπάθεια, πλην όμως το τμήμα είναι υποστελεχωμένο. Ζητήθηκε έμπειρο προσωπικό, όμως έστειλαν μόνο πέντε», λέει ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρός «Ευτυχώς υπάρχει αεροπλάνο για αεροδιακομιδές που προσέφερε το Ιδρυμα Νομικού. Εχει πετάξει με 10 μποφόρ ή έτυχε να σηκωθεί 4 φορές σε μία ημέρα».

«Κάθε χρόνο οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού εμφανίζονται τον Σεπτέμβριο… όταν έχει περάσει το καλοκαίρι. Είμαστε στον Αύγουστο και ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν», λέει ο κ. Χαράλαμπος Κελίδης, δ/της Κ. Υγείας. «Οι αγροτικοί ιατροί έπρεπε να είναι 8 και έχουμε 4, καθώς μέχρι να αναπληρωθεί κάποιος περνούν έξι μήνες. Υπάρχουν 2 ασθενοφόρα με 6 άτομα πλήρωμα. Ομως 3 ανήκουν στο Κ.Υ. και 3 στο ΕΚΑΒ που δεν υπάγονται ούτε ελέγχονται από εμάς».

Η επούλωση των πληγών επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Πληρώνουμε την παραμονή ιατρών π.χ. το ξενοδοχείο μέχρι ο αγροτικός να βρει κατάλυμα ή τις διανυκτερεύσεις όταν έρχονται από το γύρω νησιά», λέει η κα Λίτσα Πετείνη, πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης του Κ. Υγείας.

«Επίσης πληρώνουμε 3 νοσηλεύτριες για να καλύψουμε τις ανάγκες του καλοκαιριού, προσπαθούμε να αγοράσουμε ένα ντόπλερ ή ακόμα και νάρθηκες που δεν υπάρχουν».

ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΡΟΔΟΥ

Με εποχικούς δεν βγαίνει η δουλειά

«Στο Φαληράκι με 40.000 επισκέπτες, ο εποχικός αστυνομικός σταθμός έχει 8 αστυνόμους και 7 δόκιμους που δεν επαρκούν», λέει ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γιάννης Ιατρίδης και σημειώνει ότι λειτουργεί Δημοτικός Σταθμός Πρώτων Βοηθειών με δύο εποχικούς ιατρούς και μία νοσοκόμα που αντιμετωπίζουν πολλά περιστατικά.

«Το νοσοκομείο έχει αποδυναμωθεί και υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης τμημάτων. Στο νησί συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα και τουριστικά πρακτορεία έχουν συμβληθεί με ιδιωτική ιατρική κλινική», λέει ο νομάρχης Δωδεκάνησου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου: «Η έλλειψη προσωπικού είναι χρόνιο πρόβλημα και κατά καιρούς παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις».

Στο νησί φτάνουν κάθε χρόνο 1.500.000 επισκέπτες και η οργανική αστυνομική δύναμη είναι 508 άτομα που ενισχύονται με δοκίμους.

«Ο δόκιμος δεν μπορεί να επιληφθεί, ούτε να του αφήσεις κρατούμενο, δεν οπλοφορούν και δεν πρέπει να κάνουν νυκτερινά», λέει ο κ. Βασίλης Καψάλης, πρόεδρος αστυνομικών υπάλληλων Δωδεκανήσου και σημειώνει ότι στον νομό η οργανική δύναμη είναι 788 και η υπάρχουσα 670 άτομα.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα όριά τους γιατροί και αστυνομικοί

«Το προσωπικό οριακά εξυπηρετεί τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός αγγίζει τις 300.000. Η κτιριακή υποδομή είναι γερασμένη και το ΕΚΑΒ έχει ελλείψεις καθώς υπάρχουν οχήματα, αλλά όχι προσωπικό για τις βάρδιες που πρέπει να καλύψει», λέει ο νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος. «Το κενό έρχονται να καλύψουν ιδιωτικά κέντρα και κλινικές και ήδη ετοιμάζονται 2-3 ακόμα».

Το Γ.Ν. Κέρκυρας διαθέτει 172 ιατρούς και 220 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που καλύπτουν επίσης 4 Κ. Υγείας και 13 αγροτικά ιατρεία. «Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό», λεει ο κ. Ιωάννης Μαντζαρόπουλος, διοικητής του νοσοκομείου. «Πέρυσι προκηρύχθηκαν 55 θέσεις και καλύφθηκαν οι 24. Για τις υπόλοιπες 31 θέσεις δεχθήκαμε 119 αρνήσεις».

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ λένε ότι λειτουργεί με ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια λόγω έλλειψης προσωπικού. «Οι συνέπειες από την υποστελέχωση είναι συχνά τραγικές», λέει ο κ. Σπύρος Γατσούλης, δήμαρχος Λευκίμμης, με 40.000 πληθυσμό το καλοκαίρι. «Εδώ υπάρχει ένα ασθενοφόρο που λειτουργεί καθημερινά με δύο οδηγούς, αλλά όχι βράδια, Σαββατοκύριακα και αργίες. Πολλά περιστατικά έχουν «καταλήξει» μέχρι να φτάσει μετά από μία ώρα το ασθενοφόρο από την πόλη».

Οσο για την αστυνόμευση: «Λείπουν 100 άτομα από την οργανική δύναμη που προβλέπεται», λέει ο κ. Σωκράτης Σπυράκος, πρόεδρος των αστυνομικών υπάλληλων Κέρκυρας. «Το νησί κατακλύζεται από εκατομμύρια τουρίστες και δεν υπάρχει επάρκεια».

ΚΩΣ

Υπολειτουργεί το νοσοκομείο

«Ο πληθυσμός τριπλασιάζεται», λέει ο αντιδήμαρχος κ. Θεόφιλος Μουζουράκης. « Η αστυνόμευση φέτος είναι καλή, αλλά έχουμε πολλά προβλήματα στην περίθαλψη και οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν καθώς υπάρχει έλλειψη ιδιαίτερα σε βοηθητικό προσωπικό».

«Προβλέπονται 3 θέσεις παιδίατρων που μένουν κενές. Ο μεν διευθυντής διορίστηκε αλλά δεν παρουσιάστηκε. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα γίνουν νέες προκηρύξεις, υποβολή δικαιολογητικών κλπ.», λέει ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Αναστάσιος Ασλάνης.

«Σχεδιάζουν δεύτερη Αστυνομική Διεύθυνση στην Κω, η οποία είναι πρώτη σε τροχαία ατυχήματα, όμως ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Λείπουν 50 συνάδελφοι», λέει ο κ. Βασίλης Καψάλης πρόεδρος αστυνομικών υπάλληλων Δωδεκάνησου. «Επίσης στην Πάτμο προβλέπονται 20 και υπάρχουν 13, ενώ στη Λέρο με 30.000 κόσμο το καλοκαίρι υπηρετούν 15 αντί για 20».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Δεν επαρκούν οι δόκιμοι

«Πέρυσι είχαμε 6 νεκρούς, ενώ φέτος ήδη ένας νεαρός 18 ετών έχασε τη ζωή του από το ποτό», λέει ο κ. Π. Καρανίκας, πρόεδρος των αστυνομικών υπάλληλων. «Είμαστε 122 άτομα, ενώ προβλέπονται 158 και οι ενισχύσεις με δόκιμους δεν επαρκούν. Το τμήμα του Λαγανά έπρεπε να έχει 26 άτομα και διαθέτει μόνο 12. Σε μεγάλες συμπλοκές όμως η παρέμβαση πρέπει να γίνεται από ανάλογα μεγάλη ομάδα με εξάρτηση που θα κάνει καταστολή».

Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο. «Τα περιστατικά αυξάνονται 100%, τροχαία, τραυματισμοί κλπ.», λέει η κα Διονυσία Κοντοσταύλακη, ιατρός που εκτελεί και χρέη διοίκησης ελλείψει διοικητή.

ΜΑΛΙΑ

Εκρυθμες καταστάσεις

«Εχουμε έλλειψη 130 ατόμων» λέει ο ταξίαρχος κ. Φώτης Γεωργόπουλος, αστυνομικός διευθυντής στον Νόμο Ηρακλείου. «Το τοπικό Τμήμα Χερσονήσου – Μαλίων διαθέτει 25 άτομα προσωπικό και 20 δοκίμους, γίνονται 24 ώρες περιπολίες από ΤΑΕ και τα βράδια περιπολούν ειδικοί φρουροί και τζιπ ειδικών υπηρεσιών, ενώ κάνουμε έλεγχους αλκοτέστ καθώς πολλοί οδηγούν μεθυσμένοι».

Οσο για την περίθαλψη λειτουργεί Περιφερειακό Κέντρο με δύο ιατρούς και μία νοσοκόμα σε κτίριο που μισθώνει ο δήμος και στηρίζει ο Σύλλογος Φίλων του Ιατρείου. Κι αυτό για μια περιοχή που από 3.500 μόνιμους κάτοικους, το καλοκαίρι φιλοξενεί 25.000 τουρίστες.