ΥΓΕΙΑ Με επιληψία 30.000 παιδιά και 70.000 ενήλικες στη χώρα μας

Πρόκειται για τη δεύτερη σε συχνότητα νευρολογική διαταραχή μετά τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και είναι η συνεχής τάση που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να εκδηλώνουν σπασμούς.

 

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο παρουσιάζονται 3.000-5.000 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 1.500 είναι περιπτώσεις με μερική επιληψία. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί στη γέννηση ή αργότερα στη ζωή. Στα παιδιά ενδέχεται να οφείλεται σε προβλήματα υγείας που είχε η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της κύησης ή σε επιπλοκές που υπήρξαν κατά τον τοκετό.
Επίσης, η επιληψία μπορεί να εκδηλωθεί μετά από τραυματισμούς στο κεφάλι ή να οφείλεται σε ορισμένες δηλητηριώδεις ουσίες, σε εγκεφαλικές φλεγμονές ή σπανιότερα σε όγκο στον εγκέφαλο ή σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε ολόκληρο τον κόσμο η συχνότητα της επιληψίας φτάνει τα 50 εκατομμύρια, ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου ένας στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από κάποια μορφή επιληψίας.  
Τα στοιχεία αυτά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας Dr. Κωνσταντίνος Σιτζόγλου, με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων, που θα πραγματοποιηθεί από 14-17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο “Makedonia Palace”. Στο πλαίσιο του συνεδρίου και συγκεκριμένα την Πέμπτη 14 Μαΐου, στις 10:30 π.μ., στην αίθουσα Αριστοτέλης 1 του ξενοδοχείου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τις νεότερες εξελίξεις στη διαγνωστική προσέγγιση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.  
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που πλήττουν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων και στην Ελλάδα, ενώ αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ο κ. Σιτζόγλου τονίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες ήταν προσανατολισμένοι σε κάποιες θεραπευτικές μεθόδους, όπως είναι τα αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Τώρα, όμως, ανοίγονται νέες προοπτικές με την “εισβολή” στο χώρο της θρομβόλυσης. Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες ώρες από την εμφάνισή του, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζεται με θρομβόλυση, ώστε να αποφευχθούν μόνιμες και μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες.