Υγεία: Μετωπική σύγκρουση για την πρωτοβάθμια

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχουν, αύριο Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουν το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων για τον προσδιορισμό των περαιτέρω κινητοποιήσεων του κλάδου.

Στο μεταξύ, σε κοινή σύσκεψη που είχαν χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τους επαγγελματικούς φορείς των γιατρών, σημειώθηκε πως η ηγεσία του υπουργείου, προώθησε εν κρυπτώ στο ΣτΕ το εν λόγω Π.Δ., αθετώντας τις δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού.

Με αφορμή την προώθηση στο ΣτΕ του ΠΔ, ο ΙΣΑ κατήγγειλε χθες την ηγεσία του υπουργείου για ανακόλουθη τακτική, η οποία έχει οδηγήσει σε τρώση της αξιοπιστίας του και για εμφανή, συνεχή και απροκάλυπτη προώθηση των εξωιατρικών επιχειρηματικών συμφερόντων, σε βάρος των λειτουργών της υγείας και των πολιτών.

Ο ΙΣΑ πρόσθεσε ότι οι θέσεις και προτάσεις των ιατρικών φορέων, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων και οι δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργείου, απεδείχθησαν κενές περιεχομένου. Καταλήγοντας, ο ΙΣΑ χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια του κόσμου» το επιχείρημα περί εφαρμογής αποφάσεων του Σ.τ.Ε. και οδηγιών της Ε.Ε. και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Προσχέδιο οδηγίας για τα δικαιώματα των ασθενών και τη διασυνορική υγειονομική περίθαλψη παρουσίασε χθες Ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλος, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας, στην πόλη Angers της Γαλλίας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την υιοθέτηση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για υπηρεσίες Υγείας, με την προϋπόθεση να αξιολογηθούν και να μελετηθούν οι μηχανισμοί εξασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας στην παρεχόμενη περίθαλψης των κρατών-μελών.

Παράλληλα, σημείωσε πως κάθε πρωτοβουλία σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών όταν αυτοί μετακινούνται και στην εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υγείας βάσει σαφών προτύπων ποιότητας και ασφάλειας.