ΥΓΕΙΑ Μοιραίες 4 στις 5 ανακοπές εντός των νοσοκομείων

Μόλις ένας στους πέντε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εντός ενός γενικού νοσοκομείου καταφέρνουν τελικά να επιβιώσουν. Αιτία αποτελεί τόσο η έλλειψη απινιδωτών σε όλους τους ορόφους και τις κλινικές των νοσοκομείων, εκτός φυσικά των καρδιολογικών, όσο και η έλλειψη εκπαίδευσης του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα γενικά νοσοκομεία της χώρας μας δεν διαθέτουν σύστημα “Blue Code”, έναν αυτόματο μηχανισμό με ειδικό ήχο, ο οποίος ενεργοποιεί την ομάδα ανάνηψης στα πρώτα τρία κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του ασθενούς.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης διευθυντών ΕΣΥ Στέφανος Φούσας κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελόνη.

“Εάν, για παράδειγμα, σε ένα νοσοκομείο με πέντε ορόφους, όπου στο δεύτερο είναι η καρδιολογική κλινική και στους υπόλοιπους στεγάζονται άλλες κλινικές, προκύψει μια καρδιακή ανακοπή, δεν γλιτώνει κανένας. Αυτό συμβαίνει, διότι στους άλλους ορόφους δεν υπάρχουν απινιδωτές και σύστημα ΅Blue CodeΆ. Η τοποθέτησή τους, όμως, ακόμη και σε μία ωτορινολαρυγγολογική κλινική είναι αναγκαία, καθώς σε λιγότερο από τρία λεπτά μπορεί να επέμβει η ομάδα ανανήψεως και να σωθεί ο ασθενής”, εξήγησε ο κ. Φούσας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι την πρωτοπορία στην τοποθέτηση απινιδωτών σε όλους τους ορόφους του νοσοκομείου κατέχει το “Τζάνειο”, αλλά και το “Ωνάσειο”, το οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει απινιδωτές, αφού διαθέτει καρδιολογική και καρδιοχειρουργική κλινική.

Την ανάγκη εκπαίδευσης όλου του προσωπικού ενός νοσοκομείου, νοσηλευτικού και διοικητικού, στη σωστή εφαρμογή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, τη χρήση του απινιδωτή και την υλοποίηση μαλάξεων, επισήμανε ο λέκτορας της αΆ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής και υπεύθυνος μονάδας υπέρτασης του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η απινίδωση από μόνη της δεν σώζει. Αν, όμως, ο εργαζόμενος κάνει επαρκείς μαλάξεις στον ασθενή, μπορεί να τον κρατήσει ζωντανό έως και μισή ώρα. ¶ρα, το σημαντικό είναι η εκπαίδευση”.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ “ΩΝΑΣΕΙΟΥ”
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε έρευνα του “Ωνάσειου” Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σχετικά με το ποσοστό επιβίωσης των καρδιολογικών ασθενών του την τελευταία τριετία.

“Το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή φτάνει το 43% κι αυτό οφείλεται στην ύπαρξη απινιδωτών σε όλους τους ορόφους, στην παρακολούθηση των ασθενών με σύστημα τηλεμετρίας και στη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού. Δυστυχώς, τα ποσοστά επιβίωσης στα γενικά νοσοκομεία δεν ξεπερνούν το 20% – 25%, ενώ πέφτουν στο 5% – 10% εκτός νοσοκομείου”, τόνισε ο επιμελητής ΑΆ, καρδιολόγος στην βΆ καρδιοχειρουργική κλινική του “Ωνάσειου” Φίλιππος Κόκκινος.