ΥΓΕΙΑ Πληρώνεις 9.500 ευρώ για μια επέμβαση και σου επιστρέφουν… 96,52!

Με τιμές του… 1991 αποζημιώνονται οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται εκατομμύρια ασφαλισμένοι στη χώρα μας.

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως καταγγέλλουν στη “ΜτΚ” ασφαλισμένοι, αλλά και γιατροί, το κρατικό τιμολόγιο, το οποίο λειτουργεί και ως “μπούσουλας” για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, έχει μείνει καθηλωμένο εδώ και 17 χρόνια, με αποτέλεσμα οι πολίτες που υποβάλλονται σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις να παίρνουν ως επιστροφή…. ψίχουλα, σε σύγκριση με το σημερινό κόστος κάθε εξέτασης σε ιδιωτικό ιατρείο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια, το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία, εισηγήθηκε νέο κατάλογο τιμών για βασικές ιατρικές πράξεις. Ο κατάλογος εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας, αλλά ακόμη εκκρεμεί η έγκριση και χρηματοδότησή του από το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι γιατροί και οι ασφαλισμένοι, η άμεση ανακοστολόγηση είναι απαραίτητη, καθώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές του 1991 δεν επαρκούν ούτε για καλύψουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των εξετάσεων, ενώ πολλές σύγχρονες εξετάσεις δεν περιλαμβάνονται καν στο κρατικό τιμολόγιο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σήμερα μία αιματολογική εξέταση σε ιδιωτικό ιατρείο κοστίζει 27,77 ευρώ, αλλά το ταμείο δίνει 2,88, για ούρα κοστίζει 16,88 ευρώ, αλλά το ταμείο δίνει 1,70, για σάκχαρο κοστίζει 21,08 ευρώ, αλλά το ταμείο δίνει 2,26, για χοληστερίνη 27,69 ευρώ, αλλά δίνει 2,88, και για τριγλυκερίδια κοστίζει 30,22 ευρώ, αλλά δίνει 4,49 ευρώ.

Απογοητευτική είναι και η εικόνα στην κάλυψη του κόστους της επίσκεψης στο γιατρό. Η πρώτη επίσκεψη στο ιδιωτικό ιατρείο κοστίζει 50 ευρώ, αλλά, βάσει του κρατικού τιμολογίου του 1991, τα ταμεία επιστρέφουν μόλις τα 20 ευρώ. Η δεύτερη επίσκεψη κοστίζει επίσης 50 ευρώ, αλλά τα ταμεία δίνουν 10 ευρώ. Η επίσκεψη του γιατρού κατΆ οίκον κοστίζει 80 ευρώ, αλλά τα ταμεία δίνουν μόλις 25 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη κατΆ οίκον επίσκεψη του γιατρού δίνουν μόνο 15 ευρώ.

ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Απογοητευτική όμως είναι και η εικόνα για εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία, που στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει 410,23 ευρώ, αλλά βάσει του κρατικού τιμολογίου του 1991, το ταμείο επιστρέφει στον ασφαλισμένο 116,16 ευρώ. Το τρίπλεξ καρδιάς κοστίζει 158,46 ευρώ, αλλά το ταμείο δίνει 73,37 ευρώ.

Η ριζική μαστεκτομή κοστίζει 2.100 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά το ταμείο δίνει 4,40 ευρώ, η ολική γαστρεκτομή κοστίζει 3.000 ευρώ, αλλά το ταμείο επιστρέφει μόλις 4,40 ευρώ, η ολική αρθροπλαστική κοστίζει 3.000 ευρώ, αλλά το ταμείο καλύπτει 25,83 ευρώ, το χειρουργείο για ανεύρυσμα εγκεφάλου κοστίζει 6.100 ευρώ, αλλά το ταμείο επιστρέφει 59,25 ευρώ, και το χειρουργείο για ανεύρυσμα αριστεράς κοιλίας κοστίζει 9.500, αλλά το ταμείο δίνει μόλις 96,52 ευρώ.

Αντίθετα, βάσει του κρατικού τιμολογίου του 1991, δεν καλύπτονται καθόλου η ψηφιακή μαστογραφία που κοστίζει 120 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, η εξομοίωση ακτινογραφίας που κοστίζει 245 ευρώ, η αξονική τομογραφία που κοστίζει 300 ευρώ και η αξονική στεφανιογραφία που κοστίζει 500 ευρώ.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολαΐδης. Όπως εξηγεί στη “ΜτΚ”, οι ασφαλισμένοι των οποίων τα ταμεία δεν έχουν συμβάσεις με γιατρούς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβληθούν και οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια. “Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Υγείας θέσαμε και πάλι το θέμα αυτό. Για ακόμη μία φορά μάς υποσχέθηκε ότι η ανακοστολόγηση θα γίνει σε 10-15 ημέρες. Δυστυχώς τα ίδια πράγματα μάς τα έχει πει άλλες 100 φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα”, επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.

Εκτός πραγματικότητας είναι και η αποζημίωση των ασφαλισμένων για τις οδοντιατρικές πράξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σφράγισμα σε ιδιωτικό ιατρείο κοστίζει 40 ευρώ, αλλά το ποσό επιστροφής είναι 6,40 ευρώ, η εξαγωγή δοντιού 50 ευρώ, αλλά το ποσό επιστροφής είναι 6,34 ευρώ, η τοποθέτηση θηκών στα δόντια κοστίζει 200 ευρώ, αλλά το ποσό επιστροφής είναι 39,65 ευρώ και η τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας(μασέλα) κοστίζει 1.000 ευρώ, αλλά το ποσό επιστροφής είναι 128,19 ευρώ.

“Οι τιμές των ιατρικών εξετάσεων παραμένουν καθηλωμένες από το 1991. Μπορεί για τη δεκαετία του ΅90 το ποσό που κάλυπταν τα ταμεία στους ασφαλισμένους να ήταν λογικό, όμως σήμερα οι τιμές αυτές είναι εκτός πραγματικότητας. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει κάνει ανακοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων. Οι νέες τιμές έγιναν δεκτές από το ΚΕΣΥ και το υπουργείο Υγείας κι έχουν προωθηθεί για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα”, δηλώνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ
Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, η μόνη επιλογή για να γλιτώσουν την επιπλέον χρέωση είναι να απευθυνθούν για εξέταση στα ιατρεία του ταμείου τους ή στα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστόσο, τα περισσότερα ιατρεία δεν έχουν εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα, ενώ, εκτός του ΙΚΑ και μερικών άλλων ταμείων, τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν καν δικά τους ιατρεία, ενώ οι συμβάσεις με διαγνωστικά κέντρα συχνά δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των εξετάσεων.

Όσο για τα δημόσια νοσοκομεία, εκεί θα πρέπει να οπλιστούν με ιώβεια υπομονή, καθώς η αναμονή για να κλείσουν ραντεβού μπορεί να διαρκέσει από αρκετές μέρες, όταν πρόκειται για απλές διαγνωστικές πράξεις, έως και έξι μήνες για τις πιο εξειδικευμένες.