Υγεία σε κατάσταση απελπισίας

«Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…»

 

 

 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθημερινά υποβαθμίζεται, κατάσταση που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή του. Υπεύθυνη, η κυβερνητική πολιτική που δεν επενδύει και κάνει εκπτώσεις στο θεμελιώδες ύψιστο αγαθό, αυτό της υγείας των πολιτών.

 

3ωρη παναττική στάση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι (Φωτ. αρχείου)

Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν χθες τρίωρη παναττική στάση εργασίας (11.30 – 2.30) και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούν για την «απελπιστική», όπως τη χαρακτήρισαν, κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία. Επειτα, πήγαν και στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων και στα 3 υπουργεία απέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους, όπως και την πρότασή τους για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ από το 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2004 έπεσε στο 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2008», είπε στην «Ε» ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση της πληρωμής των υπερωριών και όχι μόνο. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν ξεπερνούν τις 800 τον χρόνο, όταν οι συνταξιοδοτήσεις είναι τουλάχιστον 1.200 και σε περιόδους αιχμής του Ασφαλιστικού ώς και 2.500.

Το Αττικό Νοσοκομείο ακόμα να μπει σε πλήρη εφημερία, νεογνολογικά κρεβάτια έκλεισαν στο «Αγλαΐα Κυριακού» και εργαστήρια σε κεντρικά νοσοκομεία περιόρισαν τη λειτουργία τους λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού.

Νοσοκομεία σε Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Χίο, Καβάλα, Κέρκυρα, Κατερίνη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου είναι ακόμη σε μακέτες.

«Η γραφειοκρατία, το ράντζο, το φακελάκι, η παραοικονομία καλά κρατούν. Τη διαφθορά η κυβέρνηση θέλει να τη φορτώσει αποκλειστικά στην πλάτη των λειτουργών της υγείας, αποσιωπώντας και παραβλέποντας τις δικές της ευθύνες. Αν μέχρι τις 10 Μαΐου δεν έχουμε πάρει απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας, ξεκινάμε δυναμικό δίμηνο απεργιακών κινητοποιήσεων με στάσεις, απεργίες, συγκεντρώσεις, πορείες», είπε στην «Ε» ο κ. Κουτσιουμπέλης.