Υγειονομική περίθαλψη χωρίς σύνορα

ΓΕΥΣΗ… από Βρυξέλλες

 

 

Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

 ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ πολύ τον περασμένο Δεκέμβριο η είδηση: η Κομισιόν, ύστερα από δύο αναβολές, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την οδηγία που προστατεύει τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Το θέμα είχε τεθεί από το 2003 και είχε στόχο να εξασφαλίσει δίπλα στην ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στο εμπορικό τραπέζι της μεγάλης εσωτερικής αγοράς και την ελεύθερη παροχή της υγειονομικής περίθαλψης στο κοινωνικό τραπέζι.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ έχει σχέση με μια πολύ ευαίσθητη περίπτωση της δημόσιας υγείας: πώς θα μπορεί ένας κοινοτικός πολίτης με ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει ιατρική υποδομή να θεραπευθεί στη χώρα του ή καθυστερεί επικίνδυνα η θεραπεία του, να πάει σε άλλη χώρα-μέλος για θεραπεία και να πληρώσει τα έξοδα ο ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας του. Οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές και το κόστος λογικό. Αλλά «πονάνε». Και είναι ανυπολόγιστο το κόστος για τις ζωές που κινδυνεύουν.

ΠΡΕΠΕΙ, ακόμη, να σημειωθεί ότι υπάρχει λύση για το πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εχουν εκδοθεί πολλές καταδικαστικές αποφάσεις για κράτη-μέλη που είχαν αρνηθεί να πληρώσουν τα έξοδα της θεραπείας σε άλλο κράτος-μέλος. Αλλά η δικαστική προσφυγή δεν είναι εύκολη και η Κομισιόν είχε αναλάβει να αξιοποιήσει την κοινοτική νομολογία με μια πρακτική λύση. Με μια λύση που θα έφερνε την κοινοτική Ευρώπη κοντά στον κοινοτικό πολίτη.

ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ που είχε εισηγηθεί ο πρώην επίτροπος Υγείας Μ. Κυπριανού, η Κομισιόν είχε προβλέψει την κοινοτική παροχή ιατρικής περίθαλψης χωρίς να θίγει το υγειονομικό καθεστώς στις χώρες-μέλη. Με πλεονεκτήματα: Να υποχρεωθούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν δείκτες και πρότυπα υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης. Να εφαρμοστεί κοινή συνταγογράφηση στα φάρμακα. Να ισχύσει η «ηλεκτρονική υγεία» – χωρίς να μεταβεί ο ασθενής σε άλλο κράτος-μέλος.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, όμως, της οδηγίας πάγωσε. Μία ομάδα επιτρόπων και μία ομάδα κρατών-μελών είχαν αντιδράσει αρνητικά. Και παρουσίασαν την οδηγία που αναφέρεται στη δημόσια υγεία ως… παραλλαγή της αντεργατικής οδηγίας Μπολκεστάιν – που αναφέρεται σε ιδιώτες. Το κακό ήταν ότι οι πρωταγωνιστές της οδηγίας Υγείας, ο επίτροπος Κυπριανού και ο διευθυντής του γραφείου του Μ. Σχοινάς, είχαν παραιτηθεί. Για τη θέση υπουργού ο ένας και ευρωβουλευτή ο άλλος.

Η «ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΟΔΗΓΙΑ» είναι τώρα η «καυτή πατάτα» για τη νέα Κυπρία επίτροπο Υγείας Αντρούλα Βασιλείου. Στις 2 Απριλίου θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικυρώσει την εκλογή της. Θα ξεπαγώσει την οδηγία;