«Υγειονομικό σαμποτάζ είναι να μιλάς εν μέσω πανδημίας για κλείσιμο νοσοκομείων»

 
«Επέστρεψε» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον πρωθυπουργό τον χαρακτηρισμό που είχε αποδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της στην πανδημία.

Σε συνέντευξή του στο MEGA, o Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συζήτηση που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κλείσιμο νοσοκομείων, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας, μόνο ως υγειονομικό σαμποτάζ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί».

Επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. ποτέ δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ότι «αυτό οδήγησε το ΕΣΥ να λειτουργεί μέσα στην πανδημία ως σύστημα της μίας νόσου». «Το 2020 καταγράφηκε υπερβολική θνησιμότητα με πάνω από 9.000 απώλειες συμπολιτών μας, εξαιτίας του μονοθεματικού χαρακτήρα του συστήματος», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας την «άρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, αφήνοντας έτσι τις ιδιωτικές κλινικές να κερδοσκοπούν στις πλάτες ενός μονοθεματικού ΕΣΥ».

«Εν μέσω πανδημίας, ο προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία για το 2021 μειώθηκε κατά 600 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ έχουμε και 1.680 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι πραγματικά εγκληματικό, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση να βάζουν στο τραπέζι σχέδιο για κλείσιμο νοσοκομείων και συγχωνεύσεις κλινικών».

Κάνοντας λόγο για «αποτυχία της Ν.Δ.στο πεδίο του εμβολιασμού», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έπεσε έξω στον στόχο που είχε διακηρύξει πως στις αρχές καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών και θα έχουμε οικοδομήσει το τείχος συλλογικής ανοσίας, καθώς με βάση τα σημερινά στοιχεία μόλις το 40% με 45% των πολιτών έχει εμβολιαστεί».

«Η αποτυχία αυτή εξηγείται από την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει συνολικά το σύστημα υγείας και ειδικότερα την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην οποία δεν πιστεύει –προεκλογικά μάλιστα η Ν.Δ. αποκαλούσε τις ΤΟΜΥ σοβιετικό σύστημα», υπενθύμισε.

«Η αποτυχία όμως εξηγείται και από μια σειρά από κινήσεις που τραυμάτισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε, «όπως ήταν οι παλινωδίες με το εμβόλιο της AstraZeneca, η άρνηση της Ν.Δ. να δώσει τα πρακτικά της επιτροπής ή η θέσπιση του ακαταδίωκτου». «Κι όλα αυτά όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ότι η διαφάνεια στις αποφάσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.