Υγιεινός τρόπος ζωής και έγκαιρη διάγνωση, «ασπίδα» στον καρκίνο

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

 

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο, όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη, αλλά και η πρώιμη διάγνωση. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με τον θάνατο. Οι προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες: αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να φθάσει έως το 2020 τα 16 εκατομμύρια από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002. Οι πάσχοντες ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Δημήτρης Ι. Μπαφαλούκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, όπως έχει οριστεί η σημερινή. Με αφορμή την ημέρα αυτή, το υπουργείο Υγείας και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σήμερα θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (οδός Κοραή) και θα διανέμεται στο κοινό ενημερωτικό έντυπο. Επίσης, στη free press εφημερίδα Metropolis θα υπάρχει τετρασέλιδο ένθετο. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν κατά την επίσκεψή τους στην ιστοσελίδα www.worldhealthdays.gr. Η εκστρατεία εντάσσεται στην πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και στον άξονα του προγράμματος Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας, ενώ οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Sanofi-Aventis.

Οι βασικότεροι κανόνες πρόληψης είναι:

* Διακοπή του καπνίσματος. Εκτιμάται ότι 25-30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα.

* Πρόληψη της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου.

* Ασκηση. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη.

* Υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου και ιδίως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.

* Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

* Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

* Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο, όπως του τραχήλου της μήτρας και του ήπατος.

* Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες και να ακολουθούνται οι οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες.