Υγιής καρδιά με μέση δαχτυλίδι

Μέση δαχτυλίδι σημαίνει και υγιής καρδιά! Μελέτη που έγινε σε 44.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια, έδειξε ότι οι γυναίκες κανονικού βάρους, αλλά με αυξημένη περίμετρο μέσης (>88 cm) έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου, τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος και 70% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, συγκριτικά με γυναίκες με κανονική περίμετρο μέσης.

 

Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος των αλλαγών της περιμέτρου μέσης ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον και από τον έλεγχο αλλαγών του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος, τονίζουν οι ειδικοί.

Οπως εξήγησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διεθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου, Στ. Φούσας, λίπος γύρω από τη μέση σημαίνει και λίπος στην καρδιά! Η πλούσια σε λίπη διατροφή σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης λίπους στην κοιλιά, που οδηγεί στην εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας.

Επίσης, ο δρ Α. Μελιδώνης, που διευθύνει το Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου, σημείωσε πως οι δραματικές αλλαγές στη διατροφή των παιδιών έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο σε 1.800 μαθητές των Λυκείων της Αθήνας και της Κρήτης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι έφηβοι περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα τρώνε γλυκά και σε ταχυφαγεία, υπερκαταναλώνουν κρέας σε ποσοστό που αγγίζει το 76% τα απαγορευμένα προϊόντα στα κυλικεία.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τις «Ημερίδες Μεταβολισμού», που οργανώνει για 13η χρονιά στο Ευγενίδειο Ιδρυμα το Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου.