Υπ. Εσωτερικών – Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

p>

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

   

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη λήξη της συνάντησης του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

   

    «Η συζήτηση που έγινε με την ΑΔΕΔΥ ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική. Είναι, βέβαια, φυσικό ο ρόλος όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και της ΑΔΕΔΥ, να είναι διεκδικητικός. Κι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι να δείχνει τις πραγματικές διαστάσεις των δυνατοτήτων και τις προτεραιότητες τις οποίες έχουμε σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, συζητήσαμε για την εξέλιξη η οποία υπάρχει με τους υπαλλήλους που βρίσκονται στο χώρο του στενού δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που, όπως είναι γνωστό, φθάνουν αυτήν τη στιγμή περίπου τις 55.000. Θα θυμηθείτε ότι περισσότεροι από 33.000 έγιναν αορίστου χρόνου με βάση το προεδρικό διάταγμα 164/2004. Όπως είναι γνωστό, αυτήν τη στιγμή – γιατί εμείς είμαστε συνεπείς – προχωράει στη Βουλή η ψήφιση του σχεδίου νόμου με το οποίο εντάσσονται στην ιεραρχία αυτοί οι υπάλληλοι ως το βαθμό του διευθυντή. Κι αυτό είναι μια δέσμευση που είχαμε αναλάβει και την οποία και εκπληρώνουμε στο ακέραιο.

    Και, επίσης, συζητήσαμε το ζήτημα της διεύρυνσης του νόμου περί συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όταν θα ξεκινήσει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τη συζήτηση για το νέο μισθολόγιο, τότε θα προβούμε και στη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και θυμίζω ότι ενώ το σχετικό καθεστώς είχε θεσμοθετηθεί χρόνια πριν, ουδέποτε το καθεστώς αυτό είχε εφαρμοσθεί. Εφαρμόσθηκε μόνο επί Κυβέρνησης Καραμανλή ιδίως για τα θέματα της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

    Και, βεβαίως, δεσμευθήκαμε σήμερα ότι, επειδή στο Δ΄ Κ.Π.Σ. δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες σχετικά με την επιμόρφωση, δεν θα επιβαρυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θέλουν να επιμορφωθούν μέσα από τα Ινστιτούτα τα οποία αποκεντρώσαμε σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η σχετική δαπάνη θα γίνεται από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Σας ευχαριστώ».

   

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ