ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Ο Υπουργός Υγείας εγκαινίασε το Περιφ. Ιατρείο Τουρλωτής

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Τηλ. 210.5205291 – 210.5200738

   

    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2008

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε χθες την Κρήτη, όπου θεμελίωσε το Περιφερειακό Ιατρείο Τουρλωτής.

    Πρόκειται για το πρώτο από τα πέντε περιφερειακά ιατρεία, που θα δημιουργηθούν στην Κρήτη και ένα από τα 57 ολόκληρης της χώρας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της υγειονομικής υποστήριξης της ελληνικής περιφέρειας.

    Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού:

   

   

    «Νιώθω πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πέρσι συναντηθήκαμε πάλι εδώ και είπαμε τότε ότι προχωράμε στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου ιατρείου στην περιοχή. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, βρέθηκε ο χώρος, ο οποίος παραχωρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή, έτρεξαν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες, παρακολούθησε το θέμα από κοντά και ο κ. Πλακιωτάκης και φτάσαμε σήμερα στην ευχάριστη θέση με αυτή τη σεμνή, συνάμα δε και συμβολική τελετή θεμελίωσης, να περνάμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το χωριό και για την ευρύτερη περιοχή. Διότι αυτή είναι η αλήθεια. Στον τόπο που θέλεις να ζήσεις, πρέπει να νιώθεις και ασφαλής. Προϋπόθεση για αυτό το αίσθημα ασφάλειας είναι πάνω από όλα η υγεία. Αυτό το υπέρτατο θείο αγαθό, που πρέπει με κάθε τρόπο και να προστατεύουμε και να προαγάγουμε.

    Η Υγεία, μιας και έχω την τιμή να υπηρετώ αυτό το χώρο εξ ονόματος της ελληνικής πολιτείας και της κυβέρνησής μας, είναι ένα αγαθό, που ξεπερνάει τα στενά όρια αντιπαράθεσης της τοπικής ή ακόμα και της εθνικής κοινωνίας. Η Υγεία είναι κάτι το ανώτερο και το ευγενές και κρίνει σε μεγάλο βαθμό, μέσα από την κοινωνική πολιτική που ασκείται, το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας. Και η πατρίδα μας – θα ήθελα να το σημειώσετε αυτό – παρά τις γνώριμες γκρίνιες μας, έχει κάνει τις τελευταίες δεκαετίες βήματα μπροστά. Έχει κάνει βήματα μπροστά και φέρει την υπογραφή όλων ανεξαίρετα των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Το έργο για την κοινωνία, το έργο για την υγεία δεν σταματάει ποτέ. Θέλει στρατηγική, σχεδιασμό, προγραμματισμό. Θέλει καλή γνώση των αναγκών της πατρίδας μας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Έχει να κάνει με το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και με την προοπτική ανάπτυξης ενός τόπου. Και βέβαια, μια τέτοια πολιτική δεν οριοθετείται από τα στενά όρια βίου μίας ή πολλών κυβερνήσεων. Και φαντάζομαι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι το τελευταίο, που ενδιαφέρει έναν Έλληνα πολίτη σαν περνάει το κατώφλι ενός νοσοκομείου ή ενός κέντρου υγείας, είναι τι θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να τον υποδεχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι λειτουργοί του, με σεβασμό στην αξιοπρέπειά του. Να του παράσχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, να είναι κοντά του ανθρώπινα και με ευαισθησία. Και, όπως είπα πριν, τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν βήματα μπροστά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η πατρίδα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Χαρακτηριστικά σας λέω, ότι σε μια περσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, του αξιόπιστου αυτού οργανισμού, που αξιολογεί και τις υπηρεσίες υγείας, η Ελλάδα πήρε τη 13η θέση παγκοσμίως, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πήραν την 24η.

    Έχει πολλή δουλειά, όμως, μπροστά αυτή η μεγάλη εθνική κοινωνική υπόθεση. Πρέπει να επιταχύνουμε ρυθμούς, να χαράξουμε εθνική στρατηγική, να διαθέσουμε χρήματα, γιατί εκεί πιάνουν τόπο, έτσι ώστε όλες οι μονάδες μας και να εκσυγχρονίζονται και να ενισχύονται με προσωπικό. Κυρίως με νοσηλευτικό προσωπικό. Και τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πραγματικά μια μεγάλη προσπάθεια. Ήδη πέρασαν στις τάξεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας περίπου 6.500 νοσηλευτές και έπεται συνέχεια. Υπολογίζουμε μέχρι τον επόμενο Απρίλιο να έχουμε φτάσει τις 14.000. Παρόλα αυτά οι ανάγκες θα είναι μεγάλες.

    Και βέβαια, έμφαση στην ελληνική περιφέρεια. Αν κάτι, πέραν της ιδιαίτερης αγάπης μου για την περιοχή, δηλώνει εδώ η παρουσία μου, είναι αυτό που κατ’ επανάληψη, τόσο ο Πρωθυπουργός αλλά και όλοι εμείς επαναλαμβάνουμε. Ότι ήρθε η ώρα της ελληνικής περιφέρειας. Έμπρακτα, εκεί που καθημερινά δίνεται η μάχη της προσπάθειας, της επιβίωσης αλλά και της ανάπτυξης. Αυτός ο δρόμος μας έφερε στον πανέμορφο αυτό νομό. Με τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης που έχει.

    Έλεγα πρωτύτερα, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, ότι ο νομός Λασιθίου κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και σε λίγα χρόνια από τώρα θα είναι ένας από τους πρώτους νομούς στη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου.

    Προϋπόθεση, όμως, για το χωριό, πολλώ δε μάλλον για το νομό, είναι η δημιουργία υποδομών υγείας υψηλών προδιαγραφών. Σήμερα, και παρά τα όσα έχουν γίνει, υπάρχει ένα έλλειμμα. Νομίζω, ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες σε καθαρά τοπικό επίπεδο, να αποφασίσετε εσείς σε όλα τα επίπεδα για το ποιος θα είναι ο υγειονομικός χάρτης και οι υγειονομικές υπηρεσίες του νομού. Θεωρώ, ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και κυρίως για τη διαμόρφωση ενός πνεύματος και ενός πλέγματος ασφάλειας για τους κατοίκους, αλλά και για τους επενδυτές και τους χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Κι αυτό είναι η δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου γενικού νοσοκομείου, που θα φέρει κοντά όλες τις διάσπαρτες υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής. Δεν χρειάζεται πολλά νοσοκομεία το Λασίθι. Ένα και καλό, που να λειτουργεί αποτελεσματικά. Να έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, να παρέχει άμεσα τις υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες του στους πολίτες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

    Παράλληλα, πρέπει να βελτιώσουμε όλο και περισσότερο τις υπάρχουσες υποδομές. Το ότι σήμερα θεμελιώσαμε εδώ στην Τουρλωτή αυτό το ιατρείο, είναι ένα βήμα. Και θα ήθελα, μιας και το ανέφερε πρωτύτερα ο Δήμαρχος, να του πω, ότι δεν χρειάζεται να το υποβάλλει το αίτημα, διότι είναι μέσα στις ανακοινώσεις της ημέρας, ότι αναβαθμίζεται – ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες – σε περιφερειακό ιατρείο, με αντίστοιχο οργανισμό, έτσι ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες του και στο χωριό αλλά και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

    Σε λίγους μήνες από τώρα, είμαι βέβαιος ότι πάλι θα βρεθούμε σε αυτό το χώρο, για να εγκαινιάσουμε αυτό το ιατρείο, συνάμα δε να σφραγίσουμε με την παρουσία μας τη βούληση της πολιτείας και της κυβέρνησης. Και θέλω να πιστεύω, ότι μέχρι τότε θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και από πλευράς τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε να γίνουν οι ανακοινώσεις που απαιτούνται, για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα νέο, σύγχρονο, επαρκές και λειτουργικό σύστημα υγείας για την περιοχή.

    Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι εξ ονόματος της κυβέρνησης και του υπουργείου μας εμείς θα συνεχίσουμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη.

    Το πρώτο στην Κρήτη ιατρείο θεμελιώθηκε σήμερα. Έπεται όμως συνέχεια για άλλα τέσσερα σημεία στην Κρήτη. Ανοίγουν νέες μονάδες του ΕΚΑΒ, που ξέρετε, λόγω του ιδιαίτερου οδικού δικτύου που έχει η Κρήτη, πόσο σημαντικές είναι, κυρίως στο σημείο που χρειάζεται για να παρέχουν τη βοήθειά τους και να σώζουν ζωές. Εκσυγχρονίζουμε όλα τα νοσοκομεία μας, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες τους. Το ίδιο γίνεται για όλη την Ελλάδα. Ήδη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν μπει οι υπογραφές και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι κατασκευές 57 συνολικά περιφερειακών ιατρείων σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλάζει άρδην σε ολόκληρη την Ελλάδα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Νέα σύγχρονα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα είναι στη φάση, που ολοκληρώνεται η κατασκευή τους. Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, που έχει τις ιδιαιτερότητές του, προχώρησαν ήδη οι διαδικασίες για την προμήθεια ενός στόλου πλωτών ασθενοφόρων. Και βεβαίως, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τις διακομιδές. Στην Ελλάδα ο Έλληνας πολίτης μπορεί και πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να έχει στις προτεραιότητές της την υπόθεση της υγείας, την υπόθεση της κοινωνίας συνολικά. Και, όπως είπα στην αρχή, μακριά κάθε σκέψη, που έχει να κάνει με πολιτική εκμετάλλευση ή και αντίστοιχα πολιτική γκρίνια για τέτοια σημαντικά ζητήματα. Δεν θα συγχωρέσει ποτέ ο ελληνικός λαός, η κάθε κοινωνία, εκείνους, που είτε προσπαθούν να καπηλεύσουν είτε προσπαθούν να υπονομεύσουν έργα που αφορούν στην κοινωνία. Διότι, όπως είπα πριν, το τελευταίο που νοιάζει κάθε πολίτη, σαν περνάει την κρίσιμη ώρα της ζωής του είτε ο ίδιος είτε συγγενικό του πρόσωπο το κατώφλι ενός νοσοκομείου, είναι τι θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές.

    Δεν θέλω να σας κουράσω με μια ομιλία που θα κρατήσει σε χρόνο. Έχουμε πολλά να πούμε για την υγεία. Είμαστε απόψε εδώ, γιατί αυτή τη δέσμευση είχα αναλάβει πριν από ένα χρόνο, ανταποκρινόμενος στην επιθυμία των κατοίκων αυτού του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Έχω βαθιά και καλή γνώση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει γενικότερα το σύστημα υγείας και οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής της Κρήτης, αλλά και ειδικότερα του νομού Λασιθίου. Με τον ΔΥΠΕάρχη κ. Κεφαλογιάννη είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και έχει κάνει σωστές εισηγήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες μας στην Κρήτη. Γίνεται καλή δουλειά, με αποτελέσματα. Και αυτό αντανακλάται και στην εικόνα που έχει η Κρήτη, ως η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθημερινά δεχόμαστε στο Υπουργείο μηνύματα θετικά, που επιβραβεύουν την προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το νησί.

    Αλλά, όπως είπα πριν, το έργο για την κοινωνία, το έργο για την υγεία δεν σταματάει ποτέ. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά πάντα το καλό να μας φέρνει στην Τουρλωτή. Πάντα το καλό να μας φέρνει στο Λασίθι και στην Κρήτη. Μια γωνιά της πατρίδας μας που, όπως είχα την ευκαιρία να πω σε πολλές από τις επισκέψεις μου στο παρελθόν, ιδιαίτερα αγαπώ. Την αγαπώ την Κρήτη και όλοι οι Έλληνες την αγαπούν, διότι όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε και λίγο Κρητικοί, γιατί αυτό το νησί κρατάει γερά, κρατάει την παράδοση, κρατάει τις αξίες μας, κρατάει τον πολιτισμό μας. Τελικά, είναι η ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά είναι και ένα φρούριο αντίστασης και αντοχής του ελληνισμού σήμερα, μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο.

    Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το πνεύμα εγκαρδιότητας και της γνώριμης Κρητικής φιλοξενίας, θέλω να σας ευχαριστήσω και εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου για τη θερμή αυτή υποδοχή. Και με την ευχή πάντοτε, όπως είπα, το καλό να μας φέρνει εδώ, να ανανεώσουμε τη σχέση αυτή, που έχουμε εγκαινιάσει εδώ και δυο χρόνια για τους επόμενους μήνες, όταν θα βρεθούμε και πάλι μαζί, για να εγκαινιάσουμε αυτό το υπερσύγχρονο περιφερειακό ιατρείο, που θα προσφέρει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες στους κατοίκους, τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης σας. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για την παρουσία σας απόψε».