ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Τηλ. 210.5205291-210.5200738

   

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2008

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη χθες, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008, στην Πάφο της Κύπρου, όπου πραγματοποιείται το Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο «Ελλήνων Γιατρών του Εξωτερικού».

    Το Συνέδριο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, διαδοχικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Δικτύου Ελλήνων Γιατρών, που έλαβε χώρα πέρσι στην Κω, με πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου και συμμετέχουν σε αυτό Έλληνες επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος συνοδευόταν στο ταξίδι του από τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, παρέστη και στα εγκαίνια της Καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου της Πάφου.

   

    Από την Κύπρο ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

   

    «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, που ξαναβρίσκομαι στην Κύπρο για αυτήν την τόσο σημαντική συνάντηση. Πέρσι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω, προχωρήσαμε σε ένα σημαντικό βήμα η Ελλάδα και η Κύπρος. Φέραμε πιο κοντά τους, ελληνικής καταγωγής, επιστήμονες γιατρούς από ολόκληρο τον κόσμο.

    Σε αυτή τη νέα εποχή της παγκοσμιότητας, η Ελλάδα, η Κύπρος, ο ελληνισμός, καλούνται να αξιοποιήσουν ένα έτοιμο δίκτυο από άξιους επιστήμονες, που διακρίνονται στα γράμματα, στις τέχνες, τις επιστήμες.

    Κυρίαρχη θέση έχει ο χώρος της υγείας. Σε όλο τον κόσμο, στην Αμερική, την Αυστραλία, την Ευρώπη, ο ελληνισμός έχει κάνει θεαματικά βήματα μπροστά. Χιλιάδες είναι η ελληνικής καταγωγής γιατροί, που ανταποκρινόμενοι πλέον στην πρόσκληση, που απηύθυναν από κοινού η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, έστειλαν εδώ τους εκπροσώπους τους. Και όπως πέρσι αποφασίσαμε – δίνοντας μια ακόμα ώθηση σε αυτήν την πρωτοβουλία – ιδρύουμε το Δίκτυο των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου.

    Τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και φέρνουμε πιο κοντά σε επιστημονικό επίπεδο τους ελληνικής καταγωγής γιατρούς. Συνάμα δε, σφυρηλατούμε σχέσεις εθνικής αλληλεγγύης. Σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική περίοδο της ιστορίας μας, το να μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοιες προϋποθέσεις συνεννόησης και συνεργασίας, είναι κάτι που δίνει μια ξεχωριστή θέση στον ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Φέτος φιλοξενείται το συνέδριο αυτό στην Κύπρο, πέρσι το ιδρυτικό συνέδριο στην Ελλάδα και έπεται συνέχεια. Κάθε δύο χρόνια θα διοργανώνεται διαδοχικά από Ελλάδα και Κύπρο.

    Επίσης οι δύο Κυβερνήσεις αποφάσισαν να καθιερώσουν ένα βραβείο στη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα επιστήμονα, του Παπανικολάου, χάρις στην ανακάλυψη του οποίου εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν σώσει τις ζωές τους.

    Στο όνομα αυτού του σπουδαίου Έλληνα θα βραβεύεται κάθε χρόνο ένας Έλληνας γιατρός, που διαπρέπει στην έρευνα αλλά και για τα επιτεύγματα του στην ιατρική επιστήμη.

    Αυτός είναι ο λόγος, που βρισκόμαστε σήμερα στην φιλόξενη Πάφο και αυτή είναι μια ακόμα απαρχή. Πρόκειται σύντομα να πραγματοποιήσω και επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ανταποκρινόμενος και στην πρόσκληση που μου απηύθυνε ο συνάδελφος μου Υπουργός Υγείας, έτσι ώστε να διευρύνουμε τις σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Εθνικά Συστήματα Υγείας.»

   

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χρήστος Πατσαλίδης δήλωσε:

   

    «Είναι ξεχωριστή χαρά για την Κύπρο, να φιλοξενούμε ένα τέτοιο σημαντικό συνέδριο. Το πρώτο ουσιαστικά συνέδριο των Ελλήνων της διασποράς, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες βρίσκονται στην Κύπρο για να αναπτύξουν ένα δίκτυο συνεργασίας, το οποίο θα είναι ωφέλιμο για τον ελληνισμό. Δεν είναι απλά ένα συνέδριο, το οποίο θα είναι θεωρητικό αλλά θα έχει και πρακτικά αποτελέσματα. Θέλω να πω, ότι είναι ιδιαίτερη η τιμή, που έχουμε κοντά μας και τον εμπνευστή αυτής της ιδέας, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, που με δική του πρωτοβουλία στην Κω ίδρυσε αυτό το συνέδριο. Και έχει γίνει ήδη αποδεκτή η πρότασή του από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, ώστε να διοργανώνεται εναλλάξ με την Ελλάδα αυτό το συνέδριο. Ένα συνέδριο που είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για τον κόσμο ολόκληρο.»