ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΥΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΝ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

p>    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2009

   

   

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

    Από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με την ορθή χρήση φαρμάκων κατά των ιών της γρίπης :

   

    « Ο ΕΟΦ λόγω των πρόσφατων εξελίξεων αναφορικά με τον ιό της γρίπης των χοίρων ενημερώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ( ΕΜΕΑ) για την αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης πανδημίας.

   

    Μέχρι στιγμής , οι περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων από τον ιό της γρίπης των χοίρων ανταποκρίνονται σε θεραπεία με φάρμακα όπως το TAMIFLU ( oseltamivir) και άλλα αντι-ιικά φάρμακα .

   

    Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι τα ανωτέρω ενδείκνυνται για τη θεραπεία των περιπτώσεων που αποδεδειγμένα έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό , ή προφυλακτικά για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε επαφή με κλινικά διαγνωσμένο περιστατικό σε οικιακό περιβάλλον.

   

    Εφίσταται η προσοχή στη συνταγογράφηση ΑΥΣΤΗΡΑ εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε περιστατικά που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις.

   

    Τονίζεται ότι , η συνταγογράφηση των ανωτέρω φαρμάκων επιτρέπεται μόνο κατόπιν ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ . Η χορήγησή τους χωρίς ιατρική συνταγή αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

   

    Υπενθυμίζεται τέλος , η υποχρέωση των ιατρών και φαρμακοποιών να τηρούν πιστά τους όρους του ΠΔ 121/2008 και της φαρμακευτικής νομοθεσίας εν γένει».