Υπ. Υγείας με νέες υποσχέσεις

         ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 210.5205291-210.5200738

                                                                                   

 

 Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκοψε χθες την πίτα του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Αβραμόπουλου:

 

«Η σημερινή μου παρουσία εδώ, στην κοπή της πίτας του ΕΣΝΕ είναι δηλωτική της βαθιάς εκτίμησης, που τρέφω προς εσάς και το έργο σας.

 

Είστε ένα Σωματείο, που η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την υγειονομική ιστορία του τόπου μας, με αυτό που όλοι έχουμε κατακτήσει και που ονομάζουμε κοινωνικό πολιτισμό.

 

Η πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας έχουν εξαρχής θέσει, ως βασική μας προτεραιότητα την δημιουργία του νέου ΕΣΥ, που περνάει μέσα από την αναβάθμιση των όρων απασχόλησης του προσωπικού του. Κορυφαίο σημείο αναφοράς του προσωπικού αυτού, είστε εσείς οι νοσηλευτές, οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας στο χώρο της υγείας.

 

Πρέπει να σας πω, ότι τα προβλήματα του κλάδου σας τα γνωρίζουμε, τα γνωρίζω, είναι υπαρκτά και η προσπάθεια για να επιλυθούν, διαρκής. Είναι αλήθεια, ότι εάν δεν είσαι από τη μέσα μεριά, δεν γνωρίζεις, δεν νοιώθεις και κατ΄επέκταση δεν μπορείς να αντιληφθείς μερικά πράγματα.

 

Οι επιλογές μας βέβαια βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τους διαθέσιμούς μας πόρους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού μας για την υγεία. Μετά από συνεχή διαβούλευση με τους θεσμικούς σας εκπροσώπους και στο πλαίσιο αναζήτησης των ευρύτερων συναινέσεων για την εθνική υπόθεση της υγείας –κάτι που επιτρέψτε μου να σας πω, δεν το έχουμε καταφέρει, δεν έχουμε καταλάβει, ότι η υπόθεση της υγείας είναι πέρα και πάνω από κόμματα- έχουμε προχωρήσει παρόλα αυτά σε ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιό μας για την κύρωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους γιατρούς, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

 

Θεσπίζουμε με αυτό το νομοσχέδιο κάτι, που παλαιότερα είχα αναλάβει ως δέσμευση, την εξαιρετική, δηλαδή κατ΄ εξαίρεση, διαδικασία για την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών και νοσηλευτριών, πέρα από τις συνήθεις διαδικασίες και τον προγραμματισμό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμούς, που θα καταρτήσουν τα νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες τους και η όλη διαδικασία θα συντονιστεί από τις υγειονομικές περιφέρειες. Το ΑΣΕΠ θα έχει την εποπτεία της νομιμότητας. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί έχει συσταθεί ένα ειδικό γραφείο στους κόλπους του ΑΣΕΠ, για να κινήσει με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες, θα καλύψουμε κενά ετών και θα ενισχύσουμε αποφασιστικά το προσωπικό του ΕΣΥ.

 

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μέχρι και για 2 νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας σε κάθε προκήρυξη. Παράλληλα, προβλέπεται ρητά, ότι για μια 5ετία οι νεοπροσλαμβανόμενοι νοσηλευτές θα παραμένουν στις θέσεις του αρχικού διορισμού τους. Με τα συμπληρωματικά αυτά μέτρα εξασφαλίζουμε, ότι οι θέσεις θα καλύπτονται από νοσηλευτές και όχι από επιτυχόντες φαντάσματα. Η υγεία έχει ανάγκη από πραγματική και ανθρώπινη εργασία και όχι από τη θεωρητική ευημερία των αριθμών.

         

Με το νομοσχέδιο μας, που καταθέτουμε αυτές τις μέρες στη Βουλή θεσπίζουμε και την ευημερία του νοσηλευτή. Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση και οικονομική ενίσχυση αντάξια της προσφοράς και του καθημερινού σας αγώνα. Είναι ένα πρώτο βήμα για την ουσιώδη οικονομική σας αναβάθμιση, που αποτελεί βασικό μας στόχο και ενδιαφέρον.

 

Στο νομοσχέδιο για τους οργανισμούς υγείας που θα ακολουθήσει την ψήφιση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης περιλαμβάνεται και η ρύθμιση, με την οποία δημιουργούμε την ειδική νοσηλευτική διεύθυνση στο Υπουργείο Υγείας.  Κάτι, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον καιρό που ιδρύθηκε το ΕΣΥ.

 

 Πλέον, τα θέματα των νοσηλευτών, των υπηρεσιακών μεταβολών και τοποθετήσεών τους θα αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης ειδικής διεύθυνσης του Υπουργείου. Είναι μια πρόσθετη απόδειξη της σημασίας, που αποδίδουμε στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε.

 

Το έργο για την υγεία δεν σταματάει ποτέ. Αντίστοιχα, η μέριμνα για τους λειτουργούς της, όπως εσείς, είναι διαρκής. Να είστε σίγουροι, ότι η πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας είμαστε διαρκώς στο πλευρό σας για την ικανοποίηση των πάγιων και κυρίως, των δίκαιων αιτημάτων σας.

 

Ήθελα λοιπόν σήμερα, με την ευκαιρία αυτή, να αναφερθώ και επί της ουσίας σε ζητήματα που σας απασχολούν.

 

Να σας ευχαριστήσω για τη χαρά που μου δώσατε να βρεθώ για λίγο κοντά σας. Και βέβαια, να σας ευχηθώ την καινούργια χρονιά, να κινηθείτε ακόμα πιο δυναμικά μπροστά, μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας, όλες οι Ενώσεις των Νοσηλευτών και να έχετε πάνω απ΄ όλα υγεία.

 

Ο κλάδος σας να αισθάνεται, ότι αυτή τη χρονιά θα είναι πιο ισχυρός, με εμάς κοντά σας και με τα μέτρα που παίρνουμε, να σας ανακουφίζουν. Και το κυριότερο, να δημιουργούν ένα περιβάλλον, ακόμα πιο πολιτισμένο, ακόμα πιο ανθρώπινο. Γιατί λίγοι γνωρίζουν, ότι οι συνθήκες που ασκείτε το λειτούργημά σας, πραγματικά είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

 

          Και πάλι, χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».