Υπ. Υγείας: Οι τομές για το ΕΣΥ

Τις δέκα μεγάλες τομές και προτεραιότητες της κυβέρνησης για ένα ισχυρό, σύγχρονο, δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέπτυξε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ταυτόχρονα επανέλαβε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τη στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε την ανάγκη να «σπάσει ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και σπατάλης που επικρατεί στο τομέα της δημόσιας υγείας”, αναγνώρισε ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, μίλησε για την ανάγκη εμπιστοσύνης και κοινωνικής συμμαχίας καλώντας όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να συμβάλουν στις προσπάθειες αυτές ενώ επισήμανε «ότι η βασική διαφορά της νέας κυβέρνησης από την προηγούμενη είναι ότι σήμερα υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση».

«Βασική μας κατεύθυνση είναι πρώτα ο πολίτης, Στόχος μας ένα σύστημα υγείας που θα τον σέβεται, θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε δραματική τη κατάσταση που επικρατεί και επέκρινε τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι απαξίωσε συστηματικά με τις πολιτικές της το ΕΣΥ. Μίλησε για τεράστιες ελλείψεις και κενά, για σύστημα αδιαφάνειας και «γκρίζες ζώνες» στις προμήθειες , για σπατάλες και τεράστια χρέη στο χώρο της υγείας.

«Τι πρέπει να γίνει για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο; Η απάντηση είναι ότι χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση,. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει για να δημιουργήσει ένα ΕΣΥ με δημόσιο χαρακτήρα, προσβασιμότητας σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία», σημείωσε.

Κλείνοντας, η υπουργός Υγείας ανέλυσε τις 10 προτεραιότητες του υπουργείου που ξεκινούν άμεσα, με 3000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, στόχοι είναι:

– Αναβάθμιση και επέκταση πανελλαδικά του ΕΚΑΒ. Ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης σε κάθε δήμο. Ενιαίοι κανόνες για όλες της μονάδες παροχής υγείας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον χρηματοδότηση του συστήματος υγείας με διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση. Καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με ένα διαφανές σύστημα προμηθειών. Αποκέντρωση του ΕΣΥ και ενιαία κωδικοποίηση, Οι υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρεις της χώρας. Καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα και εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης για όλους τους πολίτες.

– Νέα σχέση των πολιτών με τις υγειονομικές υπηρεσίες και έμφαση στη σωστή ενημέρωση. Ενίσχυση των δομών που αφορούν την ψυχική υγεία με έμφαση στη προληπτική δράση και στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση στο μεγάλο διαχρονικό, όπως είπε, πρόβλημα των ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Αποτελεσματικό δίκτυο προστασίας και αλληλεγγύης και πολιτικές ένταξης μεταναστών και ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, η υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο θέμα της Πανδημίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μεγάλο αίσθημα ευθύνης δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της χώρας και αξιολογώντας συνεχώς το σχέδιο δράσης.

Δ. Αβρομόπουλος: Εξω από κομματικές αντιπαραθέσεις η Υγεία

«Κυρία υπουργέ, αν ήμουν στη θέση σας τα ίδια έλεγα», απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάδοχό του στο υπουργείο Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «ο κόσμος περιμένει την υπόθεση της υγείας να την αφήσουμε έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Το πρόβλημα το έζησα από μέσα και γι’ αυτό διαφωνώ στην αυστηρή κριτική που μας κάνατε. Βρήκαμε ένα κατακερματισμένο και άναρχο περιβάλλον. Προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και βάλαμε τα θεμέλια. Εσείς προχωρήστε βαθύτερα».

«Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να αλλάξει σελίδα στην ιστορία του τόπου, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αρνηθεί τον εαυτό της ως αντιπολίτευση – την εικόνα που επέδειξε στο ασφαλιστικό, στην αναθεώρηση του συντάγματος κλπ. Όσο για τα θέματα της οικονομίας που βρέθηκαν στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου, θα σας παρακολουθούμε από κοντά. Ως κόμμα και ως άτομο, σας εφιστώ την προσοχή: Δεν έχετε χρόνο. Στα τέλη του 2010 θα υπάρξει τείχος αδιαπέραστο. Η χώρα μας κινδυνεύει να μπει σε αναγκαστική διαχείριση. Θα χρειαστεί περιστολή δαπανών, ύψους 25 δις ευρώ, δανεισμός πάνω από 70 δις. Τι πρέπει να κάνετε το γνωρίζετε: Ό,τι είχαμε προτείνει προεκλογικά», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ιεραρχώντας ως πρώτη αναγκαιότητα για την νέα κυβέρνηση, την σύγκρουση με τις παθογένειες του κράτους. «Αν δεν αλλάξετε το κράτος, θα σας υπονομεύσει».

“Όσο για τη Νέα Δημοκρατία αυτή βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης – «να συνοδεύει το κάθε όχι της με μία πρόταση»:

“Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ανέξοδες συγκρούσεις. Μας δίνεται η ευκαιρία να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για την πολιτική ιστορία. Η ΝΔ και ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ακολουθήσει το δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών που την στήριξαν και να αναδείξει το ελκυστικό πρόσωπο που θα την καταστήσει κυρίαρχη και πάλι στην ελληνική πολιτική ζωή» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.