ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

p>Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου 2006

   

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   

    Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

   

    «Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, η παγκόσμια κοινότητα τιμά τον αγώνα κατά του AIDS. Τον αγώνα για τον άνθρωπο και τη ζωή.

   

    Την ημέρα αυτή, γινόμαστε όλοι μια οικογένεια. Θυμόμαστε τους συνανθρώπους μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτή τη σύγχρονη πανδημία. Στηρίζουμε και ενισχύουμε το έργο της επιστημονικής κοινότητας. Αγκαλιάζουμε τους οροθετικούς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η σύγχρονη κοινωνία των πολιτών δεν αποστρέφεται την πραγματικότητα. Την κοιτάζει κατάματα και δίνει, σε καθημερινό επίπεδο, τη μάχη για την καταπολέμηση του AIDS.

   

    Από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Όλοι είμαστε συνοδοιπόροι στον αγώνα για την καταπολέμηση του ιού, την υπέρβαση των κοινωνικών προκαταλήψεων, την ίση πρόσβαση στη θεραπεία.

   

    Το AIDS είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά στις αξίες, στον τρόπο ζωής μας, στον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ίδια τη συνοχή της κοινωνίας μας.

   

    Η επίσημη ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βρίσκονται στην πρωτοπορία της προσπάθειας. Με ένα νέο, εθνικό σχέδιο δράσης, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες δραστηριότητες, προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονιστικές διατάξεις. Το νέο μας δόγμα συμπυκνώνεται στην αντίληψη της υγειονομικής δημοκρατίας. Με βασικές αξίες τη γνώση, την ισότητα, την οικονομική αποτελεσματικότητα, την στοχευμένη προστασία των νέων και των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, την εφαρμογή συνεργιών με υπουργεία, φορείς και οργανισμούς, τη συμμετοχή και τη συνευθύνη με την κοινωνία στο σύνολό της, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σύγχρονης στρατηγικής προληπτικής ιατρικής.

   

    Κι όλα αυτά, με την καθιέρωση του Μοριακού Ελέγχου για την διασφάλιση της ποιότητας του αίματος που διακινείται στην Ελλάδα, και με την περαιτέρω ενεργοποίηση, ενίσχυση και συνδρομή στο έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο εξελίσσεται σε πανεθνικό δίκτυο πρόληψης, εκπαίδευσης και προαγωγής της δημόσιας υγείας.

   

    Τον αγώνα κατά του AIDS τον δίνουμε όλοι μαζί, ως οργανωμένη και ενεργή κοινωνία. Μαζί θα τον κερδίσουμε».

   

    Εκ του Γραφείου Τύπου