ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ- Συμφωνία Υπουργείου Υγείας με Ελέυθερους Επαγγελματίες Ιατρούς – Λήξη Κινητοποιήσεων

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2008

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

    ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

   

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε χθες, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών, με αντικείμενο εκκρεμή ζητήματα του κλάδου.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις:

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου που σήμερα, είχαμε αυτή τη συνάντηση με την Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Γιατρών για μια σειρά από ζητήματα, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολύ καιρό, με πρώτο εκείνο βέβαια, της διευθέτησης των υποχρεώσεων του ΟΠΑΔ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρέθηκε σε απεργία για άλλα αιτήματα των υπαλλήλων του και καθυστέρησε τις οφειλές προς τους γιατρούς.

    Απόψε ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των υποχρεώσεων, καταρχήν μέσα στο χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας και αργότερα στο ξεκίνημα του καινούριου χρόνου.

   

    Πέραν αυτού είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αίτημα του κλάδου το οποίο εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Συμφωνήσαμε στις αρχές του ερχόμενου έτους, να συγκροτηθεί μικτή ομάδα εργασίας από τα συναρμόδια Υπουργεία, τον ΟΠΑΔ και την Ένωση, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

    Τέλος, επαναβεβαιώθηκε η βούληση του Υπουργείου, όπως αυτή έχει εκφραστεί έμπρακτα με συγκεκριμένη πρόταση-εισήγηση προς το Υπουργείο Οικονομίας για την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων.

    Τρία βασικά αιτήματα του κλάδου, που έχουν πλέον δρομολογήσει τη διευθέτησή τους.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Προεδρείο για την εξαίρετη συνεργασία, η οποία θα έχει και συνέχεια.

    Αυτό σημαίνει ότι και οι κινητοποιήσεις που ήταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένα αυτά που είπαμε, πλέον σταματούν και όλα επανέρχονται στους κανονικούς τους ρυθμούς.

   

    Ι. ΔΑΤΣΕΡΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΓΙΑΤΡΩΝ): Είχαμε μια σημαντική συνάντηση σήμερα, όπου πήραμε σαφείς δεσμεύσεις, ως προς την εξόφληση των δεδουλευμένων, τα οποία είναι από το Γενάρη του 2008. Επίσης τέθηκε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα, γιατί οι κινητοποιήσεις δεν έγιναν μόνο για την εξόφληση των δεδουλευμένων, αλλά και για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Όπως είπε και ο κύριος Υπουργός θα συγκροτηθεί μια ομάδα για όλα αυτά.Θέλω να ευχαριστήσω τα χιλιάδες μέλη μας για τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ομόφωνα το ΔΣ απεφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να δώσουμε το χρονικό διάστημα στον Υπουργό, για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Ευχαριστώ και τον Υπουργό για τις δεσμεύσεις του και περιμένουμε αυτές να υλοποιηθούν.

   

    Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ (Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης): Νομίζω ότι τα αντανακλαστικά δούλεψαν καλά. Οι γιατροί έκαναν αυτό που έπρεπε, οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρήθηκαν, αλλά ο Υπουργός με τη δράση που δείχνει, δίνει τέλος.

    Θεωρούμε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν είναι ικανές, ώστε και το σύστημα να λειτουργήσει και οι γιατροί να ικανοποιηθούν. Αλλά και οι ασφαλισμένοι να νιώθουν σίγουροι, ότι όλοι ενδιαφέρονται για αυτούς.