«Υπάρχει μία οργανωμένη και κατά καιρούς εκδηλούμενη προσπάθεια να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο»

Με απολύσεις, αλλά και περικοπή των μισθών απειλεί ο διοικητής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, Ευγένιος Χαϊτίδης τους γιατρούς που προέβησαν σε  επίσχεση εργασίας από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν μόνο έκτακτα περιστατικά. Ο Ευγένιος Χαϊτίδης χαρακτηρίζει την απόφαση παράνομη και την αποδίδει σε πολιτικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια γιατρών, σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, ενώ κάνει λόγο για οργανωμένη και κατά καιρούς εκδηλούμενη προσπάθεια  υποβάθμισης του Μποδοσάκειου  Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. « Τους βεβαιώνω ότι δεν θα περάσει» τονίζει με έμφαση.

     

Οι 16 γιατροί – κατά τον κ. Χαϊτίδη –  προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας  με απόφαση γενικής συνέλευσης  που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους  για τους τρείς πρώτους μήνες του 2009 και για την παρακράτηση (παράνομη όπως ισχυρίζονται) από τις εφημερίες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ύψους 310 ευρώ. Όπως αναφέρει ο Χρίστος Κατσίνας γιατρός του Μποδοσάκειου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας για να πληρωθούν οι εφημερίες θα πρέπει να υπογραφεί το σχετικό κονδύλιο από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών και να γίνει η κατανομή των κονδυλίων στα διάφορα νοσοκομεία. Επιπλέον θα πρέπει να εγγραφούν στα ΦΕΚ, πράγμα που γνωρίζει και το υπουργείο, αλλά δεν το έκανε παρ’ όλο που βρισκόμαστε στον 4ο μήνα του έτους, διανύοντας το 1/3 του χρόνου. Σημειώνει ακόμη «ότι το 50% των εφημεριών είναι το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών, και αντιλαμβάνεστε τη δυσχερή θέση τους όταν τους  στερούν το 50% του μισθού τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από υποχρεώσεις. Για τους λόγους αυτούς και επειδή δεν είμαστε απεργολάγνοι,  θέλουμε να δουλέψουμε, ας μας αφήσουν να δουλέψουμε. Συνεχώς μας δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα». Σημειώνει ότι ο νόμος που θεσμοθετήθηκε στις 11 Μαρτίου δεν απέδωσε τίποτε ούτε ως προς την αύξηση των βασικών μισθών ούτε στην  εφαρμογή των ρεπό ούτε ως προς την λειτουργία των  κατάλληλων μηχανισμών για τις προσλήψεις και προαγωγές των γιατρών.  Απαντώντας σχετικά ανέφερε ότι σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει γιατροί στα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Ρέθυμνου, ¶μφισσας και  Φλώρινας.

  Σε δηλώσεις του ο Ευγένιος Χαϊτίδης, διοικητής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας τόνισε: Κατά τρόπο αιφνιδιαστικό και αδικαιολόγητο 16 γιατροί σε σύνολο 72 του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου αποφάσισαν επίσχεση εργασίας αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, για το πόσο ενδιαφέρονται για την υγεία των κατοίκων της Εορδαίας και πόσο για την προσθήκη βαθμών στην αγωνιστική, συνδικαλιστική και πολιτική τους δραστηριότητα. Η γύμνια και η αποδοκιμασία τους αποδεικνύεται από τα νούμερα που σας έδωσα,  μετέχουν 15 σε σύνολο 72 γιατρών, την στιγμή που δεν έχουμε επίσχεση εργασίας στα νοσοκομεία της γύρω περιοχής ούτε και στην Κοζάνης εξ όσων γνωρίζω, ούτε στην Καστοριά». Επικαλούμενος το  σημείωμα γνωμοδότησης του νομικού Θεοδοσίου Θεοφανίδη για το αιτιολογικό και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίσχεση εργασίας χαρακτηρίζοντάς την  παράνομη, για να συνεχίσει λέγοντας «Το λιγότερο που έχουν να υποστούν οι παρανομούντες είναι να τους γίνει περικοπή του μισθού, και εάν προκαλέσουν και θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση.  Υπάρχει μία οργανωμένη και κατά καιρούς εκδηλούμενη προσπάθεια να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο που σήμερα κατέχει τα πρωτεία των επαρχιακών νοσοκομείων, αλλά εγώ είμαι αισιόδοξος ότι με την βοήθεια και την κατανόηση των υπόλοιπων γιατρών και του υπολοίπου προσωπικού το νοσοκομείο θα συνεχίζει να εξασφαλίζει την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Το παράπτωμα  δε των παρανομούντων  είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν λάβετε υπ’ όψιν ότι με δελτίο τύπου που δημοσιεύσατε την περασμένη Παρασκευή ή Σάββατο, έγινε γνωστό ότι το θέμα της πολύ μικρής καθυστερήσεως στην καταβολή των εφημεριών έχει ήδη τακτοποιηθεί και τις προσεχείς ημέρες δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης για όσα δικαιούνται και κανείς δεν το αρνείται. Ενώ γνώριζαν ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί ήθελαν τις τελευταίες ημέρες να δημιουργήσουν τις απαραίτητες γι’ αυτό εντυπώσεις».