Υπερ-Νοσοκομείο στα Μεσόγεια

Προτείνεται η Πεντέλη ή η Παιανία – 440 κρεβάτια σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Την κατασκευή ενός νοσοκομείου 440 κρεβατιών σε έκταση 45 στρεμμάτων στην Ανατολική Αττική μελετά το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Προτείνεται η επιλογή του οικοπέδου όπου σήμερα στεγάζεται το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στην Πεντέλη ή εναλλακτικά η αξιοποίηση ενός οικοπέδου 100 στρεμμάτων στη θέση Κόντρες στην Παιανία, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ – συμπεριλαμβανομένου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Τη μελέτη σκοπιμότητας πραγματοποίησε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλο, για λογαριασμό της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, για την ομαλή λειτουργία του το νοσοκομείο των 440 κλινών θα πρέπει να στελεχωθεί με συνολικά 1.252 άτομα, και ειδικότερα με 198 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 594 νοσηλευτές και 460 μέλη διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού.

Με όλες τις ειδικότητες

Ανάμεσα στις ιατρικές ειδικότητες και τα τμήματα που προτείνεται να υπάρχουν στο νέο νοσοκομείο είναι και μερικά από αυτά που συναντά κανείς σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπως η Νευροχειρουργική, η Πυρηνική Ιατρική, η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Ιατρείο Συμπεριφορικής – Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Αλλεργιολογικό τμήμα και άλλα. Προτείνεται ακόμη η ανάπτυξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας καθώς και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της ΕΣΔΥ, τέτοιου είδους στελέχωση απαιτείται σε ένα νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής, όπου παρατηρούνται αρκετές ελλείψεις σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενώ υπάρχει και ανάγκη αποσυμφόρησης των μεγάλων νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι η Ανατολική Αττική καλύπτεται υγειονομικά από εννέα Κέντρα Υγείας αλλά μόνον από δύο νοσοκομεία – το Ασκληπιείο της Βούλας, το οποίο είναι αρκετά απομακρυσμένο, και την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού που επίσης βρίσκεται στην… άλλη άκρη.

Λόγω εσωτερικής μετανάστευσης

Τα τελευταία χρόνια, τα Μεσόγεια τείνουν να εξελιχθούν σε κέντρο αφού καταγράφεται κύμα… εσωτερικής μετανάστευσης, με χιλιάδες κατοίκους του Λεκανοπεδίου να μετακομίζουν προς τα εκεί. Είναι ενδεικτικό ότι οι τρεις τελευταίες απογραφές δείχνουν αύξηση των κατοίκων κατά τουλάχιστον 30%. Η περιοχή καλύπτει σήμερα το 42% του συνόλου της περιφέρειας Αττικής και οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν τις 403.000.

Για την πρώτη τριετία λειτουργίας του, 54.000 ασθενείς αναμένεται να έχουν εξεταστεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα προγραμματισμένα ραντεβού θα έχουν ξεπεράσει τις 41.000 ενώ και οι χειρουργικές επεμβάσεις αναμένεται να είναι πάνω 5.000.

Πάντως η μελέτη σκοπιμότητας για το νέο νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, σε εκδήλωση που διοργανώνει η νομαρχία και στην οποία θα παραστεί η ηγεσία του υπουργείου.

 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης για τη δημιουργία του νοσοκομείου στο: http://www.tanea.gr/docs/hospital07.doc