Υπερδιπλασιάστηκαν σε επτά χρόνια οι ασθενείς στο Δαφνί

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Στο «κόκκινο» έχει οδηγήσει τη λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής η μονομερής ανάπτυξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας.

Η απουσία ικανού αριθμού Κέντρων Ψυχικής Υγείας, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία και η «αδιαφορία» για τη δημιουργία άλλων τύπων κοινοτικών δομών Ψυχικής Υγείας (πλην των ξενώνων, οικοτροφείων και προστατευόμενων διαμερισμάτων αποασυλοποίησης), έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ψυχικά πάσχοντες να απευθύνονται στις υπηρεσίες του Δαφνιού. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Αθανάσιος Κοσμόπουλος, σε ημερίδα για την ιστορική πορεία και την προσφορά του «Δαφνίου» με αφορμή την έκδοση βιβλίου με τίτλο «Γκρεμίζοντας τα τείχη του Ασύλου, χτίζοντας γέφυρες με την Κοινωνία». Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των νοσηλευθέντων στο Δαφνί υπερδιπλασιάστηκε από το 2000 (2.000 ασθενείς) έως το 2007 (5.200 ασθενείς). Οι ασθενείς που απευθύνθηκαν στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πέρυσι ήταν 4.600, αριθμός διπλάσιος με τον αντίστοιχο του 2004, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στους ασθενείς που επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου (από 13.500 το 2004 ξεπέρασαν τους 18.500 πέρυσι). Και σύμφωνα με τον κ. Κοσμόπουλο, το νοσοκομείο πλέον δέχεται περιστατικά από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Παράλληλα, οι εσωτερικά νοσηλευόμενοι του νοσοκομείου έχουν μειωθεί σε 525 έναντι 1.625 που ήταν το 1999, στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων. Στο «Δαφνί» λειτουργούν 59 προστατευόμενα διαμερίσματα, 16 ξενώνες και 18 οικοτροφεία, που φιλοξενούν συνολικά 570 ασθενείς με ψυχικές παθήσεις.

Πάντως, ο κ. Κοσμόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην υπεπροσπάθεια που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να κρατήσει τη λειτουργία του νοσοκομείου σε υψηλά επίπεδα, προσπάθεια που είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς το 40% των οργανικών θέσεων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δαφνί είναι κενές.

Ανάγκη χρηματοδότησης

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, εκφράζοντας την άποψη ότι χρειάζεται η στήριξή της μέσω χρηματοδότησης. Επιπλέον, χαρακτήρισαν ως «άθλια και τριτοκοσμική» την κατάσταση που επικρατεί στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, τονίζοντας την ανάγκη ένταξής του στο ΕΣΥ.