«Υπερτερεί ο όρκος του Ιπποκράτη»

«Ο γιατρός έδρασε σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, καθώς δεν είναι σωστό ο γιατρός να επιβάλει στον ασθενή κάτι που δεν επιθυμεί. Είναι μη αποδεκτό τρίτοι να εποπτεύουν τον γιατρό στην άσκηση της επιστήμης του.

Κανένα νοσοκομείο του ΕΣΥ δεν μπορεί να επιβάλει στους γιατρούς του να αθετήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης για το επεισόδιο που προκλήθηκε με τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Α. Ζαχάροφ και τα δύο μέλη της επιτροπής Αλληλεγγύης.

Οπως ανέφερε, «ο κ. Ζαχάροφ, ο οποίος εργάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες στο νοσοκομείο, συνέστησε για λόγους διαφύλαξης της υγείας των μεταναστών να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με δυο-τρεις κουταλιές φιδέ, καθώς είχαν παρουσιαστεί επιπλοκές.

Οι μισοί από τους απεργούς πείνας το αποδέχτηκαν και ο κ. Ζαχάροφ αναχώρησε μετά την επίσκεψή του στο γραφείο που έχει στο νοσοκομείο. Επειτα από λίγο η τραπεζοκόμος τον ενημέρωσε -και το επιβεβαίωσε και μια νοσηλεύτρια-πως δύο νεαρές, μέλη της επιτροπής, πέταξαν στο πάτωμα το δίσκο με το φιδέ.

Ο γιατρός πήγε στο θάλαμο και είδε και ο ίδιος τη σούπα πεταμένη στο πάτωμα, οπότε και αποφάσισε να το αναφέρει στη Αστυνομία. Από εκεί τον παρέπεμψαν στη ΓΑΔΑ όπου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και τον κάλεσαν ως μάρτυρα στην έρευνα που γίνεται για την Υπατία».

«Ζητάμε από όσους συνοδεύουν τους μετανάστες, υποστηρίζοντας τον αγώνα τους, όχι μόνο να μην δημιουργούν εμπόδια στην εφαρμογή της σχετικής απόφασης, αλλά να καταβάλουν κάθε ανθρώπινη προσπάθεια προκειμένου να πειστούν όλοι οι μετανάστες να μεταφερθούν στα δημόσια νοσοκομεία», είχε επισημάνει προχθές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, προσθέτοντας πως «η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα οποιασδήποτε συναλλαγής, συμφωνίας ή αντιπαράθεσης ως προς αυτή ή τη διακινδύνευσή της».

Σ.Ν.