Υπέρβαρο ένα στα 3 παιδιά

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

 

Τα Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα, τρώνε λάθος, δεν ασκούνται, ενώ ανησυχητικό είναι το ότι σε μεγάλο ποσοστό οι μητέρες τους θεωρούν το βάρος τους φυσιολογικό, ενώ δεν είναι…

 

Ενα στα τρία παιδιά ηλικίας 3-12 ετών στη χώρα μας έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος, ενώ το πρόβλημα κορυφώνεται στις ηλικίες των 7-12 ετών και μάλιστα στις αγροτικές περιοχές, όπου το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών φτάνει περίπου το ένα στα δύο!

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στους εφήβους, όπου στις ηλικίες 13-18 ετών θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό, ενώ αυτό δεν ισχύει. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι έφηβοι υποβάλλονται σε δίαιτες χωρίς πολλές φορές να το χρειάζονται, ενώ ορισμένοι φτάνουν και στην επικίνδυνη κατάσταση της νευρικής ανορεξίας.

Τα βασικά ευρήματα της τελευταίας πανελλήνιας ποσοτικής έρευνας διατροφικών συνηθειών παιδιών και εφήβων παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το Ιδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών CENTRUM Research, σε δείγμα 1.305 ατόμων ηλικίας 3-18 ετών. Στην έρευνα απάντησαν οι υπεύθυνοι για τη διατροφή των παιδιών ηλικίας 3-12 ετών (συνήθως οι μητέρες τους), ενώ για τις ηλικίες 13-18 ετών απάντησαν οι ίδιοι οι έφηβοι.

Για το θέμα μίλησαν χθες οι Διονύσιος Νικολάου αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Λάμπρος Κατσανέβας, γενικός διευθυντής του CENTRUM Research, Μαίρη Γιαννακούλια, λέκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και επιστημονική συνεργάτις του Ιδρύματος και Φλώρα Μαγκανάρη, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος.

Σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των παχύσαρκων παιδιών, η έρευνα κατέδειξε ότι σε σχέση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους:

– Καταναλώνουν περισσότερα γλυκά ή μη σπιτικά γλυκά και αρτοσκευάσματα στο πρωινό τους (32% έναντι 20%).

– Καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά (4,9 φορές την εβδομάδα έναντι 6).

– Καταναλώνουν σνακ όπως γαριδάκια, πατατάκια κ.λπ. σε υπερδιπλάσια συχνότητα (125% παραπάνω).

– Δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό σε μεγαλύτερο βαθμό (19% σε σχέση με 12%).

– Καταναλώνουν σε μικρότερο βαθμό ένα «επαρκές πρωινό» (30% έναντι 46%). Το «επαρκές» πρωινό περιλαμβάνει ένα γαλακτοκομικό προϊόν ή ένα φρούτο/χυμό και τουλάχιστον κάποιο ακόμα τρόφιμο από διαφορετική διατροφική ομάδα.

Οι έφηβοι καταναλώνουν με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, γρήγορο φαγητό, με ένα ποσοστό 11% να το καταναλώνει περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα. Κύρια προτίμησή τους, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, το σουβλάκι.