Υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους οι νεφρολόγοι του Μποδοσάκειου

p style=”text-align: center; margin: 0cm 0cm 0pt; line-height: 15pt; mso-line-height-rule: exactly”>

Ξεχείλισε η σταγόνα για τους δύο νεφρολόγους που στελεχώνουν τη Μονάδα Τεχνητού του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, διότι αντί για τη βοήθεια που περίμεναν προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα και έναν ακόμα γιατρό για να πάρουν μια ανάσα, αφού αναγκάζονται να κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας το μήνα, η διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας έστειλε «εντέλλεσθε» στην επικουρική ιατρό της μονάδας για να καλύψει εφημεριακά και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Φλώρινας, διότι απουσιάζει με αναρρωτική άδεια η μοναδική γιατρός που στελεχώνει τη μονάδα Νεφρού της γείτονος.
Ως εκ τούτου γεννάται από σήμερα θέμα με τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Μποδοσάκειου, η οποία σημειωτέον εξυπηρετεί 48 νεφροπαθείς της περιοχής, οι οποίοι και πραγματοποίησαν χθες διάβημα διαμαρτυρίας στη διοικήτρια του νοσοκομείου Αναστασία Μπούρτσου.
«Εμείς ενημερώσαμε την 3η Υγειονομική Περιφέρεια ότι εάν επιμείνει στην απόφασή της για το εντέλλεσθε μετακίνησης της επικουρικής γιατρού του Μποδοσάκειου Δέσποινας Καρασαββίδου στο νοσοκομείο Φλώρινας, θα υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας και ο αντιπρόεδρος της 3ης ΥΠΕ κ. Νάνος είπε ότι θα τις κάνει δεκτές», δήλωσε ο διευθυντής της Νεφρολογικής μονάδας Χρήστος Κατσίνας. Ως εκ τούτου η επικουρική γιατρός αποχώρησε χθες καθώς η παραίτησή της γίνεται άμεσα αποδεκτή από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ η αποδοχή παραίτησης του διευθυντή της μονάδας Χ. Κατσίνα θα γίνει δεκτή το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο κ. Κατσίνας δήλωσε μάλιστα ότι ζήτησε τις 25 μέρες χρωστούμενη άδεια που έχει από το 2013 και η υπηρεσία του είναι υποχρεωμένη να του τη δώσει, οπότε τίθεται πια πρόβλημα λειτουργίας και για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Πτολεμαΐδας.
Ο κ. Κατσίνας, ο οποίος σημειωτέον είναι και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι οι νεφρολόγοι των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, επειδή είχαν δει ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη μονάδα Νεφρού Φλώρινας είχαν στείλει από τις 7 Νοέμβρη έγγραφο στις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και στην 3η ΥΠΕ, με το οποίο κοινοποιούσαν την απόφασή τους ότι αρνούνται να μετακινηθούν στη Φλώρινα για εφημεριακή κάλυψη της μονάδας. «Αλλά ως συνήθως, φαίνεται ότι την αδυναμία τους για κάλυψη κάποιας κενής θέσης προσπαθούν να τη μετακυλήσουν σε εμάς τους απλούς υπαλλήλους των νοσοκομείων», δήλωσε ο κ. Κατσίνας. Διότι, όπως διευκρίνισε, μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο απέκτησε δεύτερο γιατρό η μονάδα Τεχνητού Φλώρινας του Μποδοσάκειου, και μάλιστα επικουρική, η σύμβαση της οποίας έληγε ούτως ή άλλως τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Στην παραίτησή του ο κ. Κατσίνας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι οποιεσδήποτε προσπάθειές μου μέχρι τώρα φαίνεται δεν ελήφθησαν υπόψη από κανέναν υπεύθυνο, οπότε θεωρώ ότι ο ρόλος του Δον Κιχώτη για να παλεύω με ανεμόμυλους δεν μου ταιριάζει πλέον. Θα ακολουθήσω πλέον τον μοναχικό ρόλο, παρόλο που οι ιδέες μου αλλά και τα έργα μου όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 10 χρόνων που είμαι στην Πτολεμαΐδα, καταδεικνύουν ότι είμαι υπέρμαχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της λειτουργίας μου σαν Νοσοκομειακός γιατρός. Όπως έγραψα και παραπάνω όλα τα πράγματα έχουν τα όριά τους.»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση στο Μποδοσάκειο, καθώς όπως δήλωσε μία από τις νεφροπαθείς «είμαστε πάρα πολλά άτομα, δεν λειτουργεί η αιμοκάθαρση χωρίς γιατρό».
«Δεν θα αφήσουμε την υγεία μας και την υγεία των μελών των οικογενειών μας στον αυτόματο πιλότο. Η μονάδα νεφρού έχει τέσσερις βάρδιες, εξυπηρετεί γύρω στα 150 άτομα και χρειάζονται τουλάχιστον τρεις γιατροί και ένας τουλάχιστον ειδικευόμενος», όπως δήλωσαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Νεφροπαθών Εορδαίας.
Η διοικήτρια κ. Μπούρτσου ενημέρωσε τους καρκινοπαθείς ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει την πρόσληψη δεύτερου επικουρικού γιατρού για το Τεχνητό Νεφρό από τις 15 Νοεμβρίου και ότι αναμένεται η πρόσληψή του μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Σχολιάζοντας την αντίδραση των γιατρών στο «εντέλλεσθε» για εφημεριακή κάλυψη στη μονάδα Νεφρού της Φλώρινας είπε ότι πρόκειται για μία μέρα μονάχα, καθώς με νεώτερη εντολή της 3ης ΥΠΕ εντέλλονται για εφημεριακή κάλυψη νεφρολόγοι από όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, όπως έγινε στο παρελθόν και για το Νεφρό του Μποδοσάκειου «όταν έλλειψε για ένα διάστημα ο διευθυντής της μονάδας».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, με δήλωσή του στον «Π», βάλλοντας κατά αυτών που κατήργησαν την πρόβλεψη του Καλλικράτη να περάσουν στις αιρετές περιφέρειες οι υγειονομικές δομές: «Αποτελεί ιστορικό ατόπημα η νομοθετική ρύθμιση που εισηγήθηκε ο π. υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου, με την οποία καταργήθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση του Καλλικράτη που προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος του 2012 οι αρμοδιότητες και οι πόροι για τη λειτουργία των δομών Υγείας και Πρόνοιας θα περιέρχονταν στις αιρετές περιφέρειες, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Άφησε μάλιστα και αιχμές για σκοπιμότητες, καθώς όπως είπε, ενώ υπήρξε προσφορά ιατρού για εθελοντική εργασία δεν έγινε αποδεκτή: «Σ+ήμερα που βιώνουμε ως χώρα δύσκολα προβλήματα ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται για σπέκουλα. Όταν υπάρχει προσφορά για εθελοντική εργασία ιατρών και υγειονομικών και δεν γίνεται αποδεκτή τότε σημαίνει ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Και μην ξεχνάμε ότι γιατροί και υγειονομικοί έχουν δώσει όρκο υπέρ της υγείας και της συνδρομής στους αναξιοπαθούντες χωρίς ανταλλάγματα.»

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ