«Υποχρέωση η εχεμύθεια για εργαζομένους με AIDS»

«Απαγορεύεται η αποκάλυψη, μετά την πρόσληψη, ότι ο εργαζόμενος είναι οροθετικός, ώστε να μην υπάρχει καμιά δυσμενής συνέπεια για τον ίδιο, καθώς και η απόλυση ή η δυσμενής αλλαγή των εργασιακών σχέσεων εργαζομένου, μόνο από το γεγονός ότι είναι οροθετικός.

 

Επίσης, επιβάλλεται στον εργοδότη, που γνωρίζει ότι ο εργαζόμενος είναι οροθετικός ή ασθενής με AIDS, να τηρεί εχεμύθεια και δεν είναι υποχρεωτικό για οροθετικό να δηλώνει την κατάσταση της υγείας του στον εργοδότη».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, που επισημαίνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου, αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για φορέα του AIDS που απολύθηκε από την εργασία του, με την οποία αναιρεί άλλη απόφαση του Εφετείου, που είχε θεωρήσει την πράξη αυτή παράνομη και καταχρηστική.

«Για τα οροθετικά άτομα», τόνισε, «πρέπει πάντοτε να υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, σε κάθε χώρο κοινωνικής έκφρασης και ιδίως στον εργασιακό χώρο. Η στήριξη των συνανθρώπων μας που ζουν με AIDS δεν είναι μόνο υποχρέωση της πολιτείας, δεν άπτεται μόνο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, αλλά συγχρόνως συμβάλλει καίρια στην προστασία της δημόσιας υγείας. Υποστηρικτικά στα παραπάνω, έρχεται και η επιστημονική πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, και η οποία διασφαλίζει, ως επί το πλείστον, τη μακροβιότητα και την ποιότητα ζωής των οροθετικών συνανθρώπων μας».

Ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι δεν είναι παράνομη η απόλυση εργαζομένου φορέα του AIDS, διότι δεν έγινε από λόγους εχθρικότητας, εμπάθειας ή εκδικητικότητας αλλά για να εξασφαλιστεί η ηρεμία των υπόλοιπων συναδέλφων του που είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή του λόγω της σοβαρότατης μεταδοτικής νόσου. Οι πιέσεις τους ανάγκασαν την εργοδοσία να τον απολύσει για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, που είχε διαταραχθεί από τον φόβο και την ανασφάλεια που ένιωθαν για την υγεία τους.