Υποκατάστατα από γιατρούς εκτός ΟΚΑΝΑ

Σε ένα μήνα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση ενεργοποίησης του Προγράμματος Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Χορήγησης και Θεραπείας Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων, βάσει του οποίου θα μπορούν γιατροί εκτός ΟΚΑΝΑ, είτε στα νοσοκομεία είτε ιδιώτες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμβαλλόμενοι με τον ΟΚΑΝΑ, να χορηγούν τη θεραπεία υποκατάστασης σε ουσιοεξαρτημένους. Την ανακοίνωση έκανε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του α΄ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα.

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η λίστα του ΟΚΑΝΑ για ένταξη στο πρόγραμμα υποκατάστατων έχει φτάσει τα 5.000 άτομα, παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί νέες μονάδες. Ο κ. Σαλμάς είπε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία από το ΣτΕ του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τις διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μονάδων θεραπευτικών προγραμμάτων για απεξάρτηση από ναρκωτικά σε δήμους και κοινότητες, την Εκκλησία, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και κοινωφελή ιδρύματα εφόσον προβλέπεται στο καταστατικό τους.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Σούρλας εξέφρασε την απαισιοδοξία του λόγω της παγκόσμιας αδιαφορίας ή ανοχής των ισχυρών της Γης έναντι του Αφγανιστάν, το οποίο παράγει 8.500 τόνους οπίου παρουσία 60.000 ένοπλων του ΝΑΤΟ. Μίλησε επίσης και για αδιαφορία στον τόπο μας για τις πηγές προμήθειας των ναρκωτικών.