Υποκατάστατα από ιδιώτες γιατρούς

Οριστική παραδοχή ήττας στην μάχη για κεντρική αντιμετώπιση των ουσιοεξαρτημένων ατόμων και ειδικά από οποιούχα όπως η ηρωίνη αποτελεί η εξαγγελία Μ.Σαλμά ότι εντός του επόμενου μήνα θα υπογραφεί η απόφαση για χορήγηση υποκατάστατων από απλούς γιατρούς.

Σε χρονικό ορίζοντα ενός μηνός θα ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Χορήγησης και Θεραπείας Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων, με το οποίο γιατροί εκτός ΟΚΑΝΑ, είτε σε νοσοκομεία είτε και απλοί ιδιώτες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμβαλλόμενοι με τον ΟΚΑΝΑ να χορηγούν τη θεραπεία υποκατάστασης σε ουσιοεξαρτημένους.

Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση του α’ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα, θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών την ερχόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί το κείμενο της υπουργικής απόφασης.

Σήμερα η λίστα του ΟΚΑΝΑ για ένταξη στο πρόγραμμα υποκαταστάτων έχει φτάσει τα 5.000 άτομα, παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί εφτά νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ και ετοιμάζονται άλλες τρεις, όπως είπε ο κ.Σαλμάς.

Ο κ. Σαλμάς είπε ακόμη ότι επεστράφη πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από την σχετική επεξεργασία, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ορίζονται οι διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μονάδων θεραπευτικών προγραμμάτων σε δήμους και κοινότητες, την Εκκλησία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κοινωφελή ιδρύματα εφόσον προβλέπεται στο καταστατικό τους.

Από την πλευρά του ο κ. Γ.Σούρλας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επικρατούσα κατάσταση σήμερα, ημέρα κατά των ναρκωτικών, λόγω της παγκόσμιας αδιαφορίας ή ανοχής των ισχυρών της γης έναντι του Αφγανιστάν, το οποίο παράγει 8.500 τόνους οπίου παρουσία 60.000 ένοπλων του ΝΑΤΟ. Μίλησε επίσης και για αδιαφορία στον τόπο μας για την πηγή προμήθειας των ναρκωτικών. Σημείωσε τέλος, ότι έχει αργήσει πάρα πολύ η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης και από άλλους φορείς.