Υπόμνημα προς τον Υπουργό Υγείας

p>ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

από το Δ.Σ

της ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΙΛΚΙΣ

24-3-2009

Κ. Υπουργέ,

Προσωπικά γνωρίζετε πολύ καλά τι χρειάζεται το Ε.Σ.Υ. γενικά. Θα θέλαμε όμως να ενημερωθείτε και για τις ιδιαίτερες  υγειονομικές ανάγκες  του Νομού Κιλκίς.

Σας υποβάλλουμε γραπτώς τα αιτήματά μας και περιμένουμε  την υλοποίησή τους.  Πιθανή επίκληση του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, θα την θεωρούσαμε ως κοροϊδία την στιγμή που γνωρίζετε τι ισχύει στην Ε.Ε. τόσο σε νομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την δημόσια υγεία, και ασφαλώς γνωρίζετε τα κονδύλια που πιστώνονται στη χώρα μας για σκοπούς λιγότερο σημαντικούς από τη δημόσια υγεία!

Απαιτούμε  κατΆ αρχήν από εσάς  σαφείς απαντήσεις και ρητές δεσμεύσεις, ως προς την εφαρμογή του νέου νόμου του ΕΣΥ…

1. Ποιός εκδίδει τις διοικητικές πράξεις συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων της παραγράφου Θ του άρθρου 4; Το θέμα δεν ρυθμίζεται στο κείμενο του νόμου κι αν δε διευκρινιστεί άμεσα, κανένα όργανο δεν θα προχωρά στη συγκρότησή τους, ώστε να ξεκινήσουν οι αναβαθμίσεις και οι απαραίτητες προσλήψεις, γιατί υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Διοικητή και τον Τομεάρχη, η οποία πρέπει να διευκρινιστεί.

2. Πρέπει να συγκροτηθεί η κοινή Επιτροπή προσλήψεων του άρθρου 5 για την οποία η ΟΕΝΓΕ έχει υποβάλλει εγγράφως τα μέλη που θα συμμετέχουν από πλευράς της, ενώ το Υπουργείο ολιγωρεί και δεν έχει ακόμη εκδοθεί η πράξη σύστασης, ώστε η Επιτροπή να ξεκινήσει το έργο της.

3. Τα μισθολογικά ζητήματα είναι επίσης ασαφή, και εγείρουν ερωτηματικά ως προς την υλοποίησή τους. Επίσης τα περισσότερα λογιστήρια των Νοσοκομείων βρίσκονται σε αναμονή εγκυκλίου, ώστε να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που εκδίδουν τη μισθοδοσία των γιατρών.

4. Πρέπει να εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση κατανομής κονδυλίων των εφημεριών του 2009, η τύχη της οποίας μέχρι στιγμής αγνοείται, τα δε ποσά των  κονδυλίων για τις εφημερίες, πρέπει να είναι επαρκή και όχι ελλειμματικά όπως συνηθίζετε να τα στέλνετε τα τελευταία χρόνια.  Αυτά  όλα απαιτούν επείγουσα  ρύθμιση, διότι διαφορετικά θα προβούμε μετά λύπης μας σε επισχέσεις εργασίας από την 1η Απριλίου. Και αυτό ΔΕΝ είναι πρωταπριλιάτικο αστείο!

5. Είναι επιτακτική ανάγκη να φροντίσετε να υλοποιηθούν οι προσλήψεις των 2000 γιατρών,  πριν από το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, διότι διαφορετικά από πρώτης Ιουλίου θα κλείσουμε τα νοσοκομεία όλης της χώρας , επικαλούμενοι την εφαρμογή του νόμου περί 48ωρου.

6. Συμπληρωματικά,  θα θέλαμε να δεσμευθείτε για την νέα κλαδική συμφωνία με νέο ιατρικό μισθολόγιο, που θα πρέπει να γίνει από τον Ιανουάριο του 2010, και που θα εξομοιώνει τις αμοιβές των γιατρών με αυτές των συναδέλφων μας της Ε. Ε. και μάλιστα με την δέσμευση να αναβαθμίζονται οι βασικοί μας μισθοί ανά τριετία.

7, Επίσης θα θέλαμε να δεσμευθείτε ότι  από εργασιακή άποψη μόνον ο όρος «υπερωρία» και «υπερωριακή απασχόληση» θα είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την νέα χρονιά. ¶ρα η ωριαία απασχόληση των γιατρών στην εφημερία, πρέπει να θεωρείται ως υπερωριακή και ως τέτοια θα απαιτήσουμε να αμείβεται.

Ως προς  τις ιδιαίτερες ανάγκες τώρα του Νοσοκομείου του Κιλκίς, τι να πρωτοσημειώσουμε! Το νοσοκομείο μας θα ήταν καλύτερα να «συνταξιοδοτηθεί», μιας και ιδρύθηκε το 1936! Πάντως τουλάχιστον θα πρέπει  να λειτουργήσει κάποτε και η νέα πτέρυγα που έχει εγκαινιαστεί τρις  και κοντεύει να παλιώσει πριν καν χρησιμοποιηθεί. Όλα τα τμήματα και οι κλινικές χρειάζονται νέα υλικοτεχνική υποδομή. Επίσης πρέπει επιτέλους να φροντίσετε για την υλοποίηση  της πρωτοβάθμιας περίθαλψης,  και στο Κιλκίς αλλά και πανελλαδικά, που ήταν στο πρόγραμμά σας από το 2004 και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Παρακαλούμε, όχι άλλες γενικόλογες υποσχέσεις και αόριστες εξαγγελίες! Θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσο οι δεσμεύσεις σας θα γίνουν πραγματικότητα καθώς και το βαθμό ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Με εκτίμηση

Λέτα Ζωτάκη                                                                 Παντελής Χασάκιολης