ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Ενωσης Γιατρών Χαλκιδικής στον κ. Αβραμόπουλο

p>Το υπόμημα παραδόθηκε κατά την επίσκεψη του Υπ. Υγείας για τη θεμελίωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Πολυγύρου.                                                        

                                                  Πολύγυρος 25 Φεβρουαρίου 2008

Προς

τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Δ. Αβραμόπουλο

 

κ. Υπουργέ

Πριν από ένα έτος, κατά τα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, σας είχαμε εκθέσει τα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς, το Νοσοκομείο και κατ΄ επέκταση τους πολίτες της Χαλκιδικής. Με αφορμή τη σημερινή σας άφιξή για τα εγκαίνια θεμελίωσης της νέας πτέρυγας θα προσπαθήσουμε να εκθέσουμε εκ νέου τα προβλήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα.

 

Α.- Τοπικά προβλήματα

1. Η δημιουργία νέας πτέρυγας υπήρξε αίτημα δεκαετίας και είμαστε ικανοποιημένοι που εισέρχεται πλέον στη φάση της θεμελίωσης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια. Αποπερατούμενη η νέα πτέρυγα και προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία απαιτείται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, του οποίου οι διαδικασίες πρόσληψης εγγίζουν πλέον την τριετία. Συνεπώς, εάν υπάρχει σοβαρή βούληση να λειτουργήσει η πτέρυγα αυτή πρέπει ν΄ αρχίσει από σήμερα η προκήρυξη των κενών θέσεων που περιλαμβάνει ο νέος οργανισμός.

Η διαδικασία προκήρυξης θέσεων είναι προφανώς επιβεβλημένη για τη λειτουργία των Τμημάτων που ήδη λειτουργούν και παρουσιάζουν σημαντικά κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με συνέπεια την λειτουργία στα όρια κατά τους θερινούς μήνες, τότε που δεκαπλασιάζεται ο πληθυσμός της Χαλκιδικής.

Πέραν των καταγεγραμμένων οργανικών ιατρικών θέσεων του Νοσοκομείου είναι επιβεβλημένο να αυξηθούν οι θέσεις των ειδικευομένων κατά 19, ώστε ν΄ αντιστοιχούν στα δεδομένα και τις σημερινές δυνατότητες του Νοσοκομείου.

Επίσης επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της Χαλκιδικής και να εγκριθεί ο οργανισμός στο ΚΥ αστικού τύπου Ν. Καλλικράτειας καθώς και η επικαιροποίηση των οργανισμών των ΚΥ Κασσανδρείας, Αγ. Νικολάου και Παλαιοχωρίου, ενώ το ΚΥ Ν. Μουδανιών θα πρέπει λόγω θέσης και φόρτου να μετατραπεί σε  ΚΥ αστικού τύπου. Οι θέσεις που θα προκύπτουν από τους νέους οργανισμούς πρέπει να προκηρυχθούν ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νομό μας.

Τα πολυδύναμα Ιατρεία Ιερισσού και Συκιάς πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και να εκλείψουν φαινόμενα κενών Περιφερειακών Ιατρείων που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε παράλυση την περίθαλψη των αγροτικών περιοχών.

2 Η επέκταση του ΕΚΑΒ στο νομό Χαλκιδικής είναι άκρως αναγκαία και τους λόγους σας εξηγήσαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας. Δηλώσατε ότι τους κατανοείτε, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει η ελάχιστη κίνηση για την υλοποίηση αυτής της σημαντικότατης ρύθμισης.

 

Β.- Γενικά ζητήματα

Είναι επιβεβλημένη η θέσπιση νέου ιατρικού μισθολογίου. Το επί δέκα έτη ισχύον μισθολόγιο έχει οδηγήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα τις αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών και πρέπει να αναθεωρηθεί με βάση τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ για βασικό μισθό τα 1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο και ανάλογη κλιμάκωση για τις άλλες βαθμίδες του ΕΣΥ.  Δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας, ενώ φραστικά αποδέχεται αυτές τις εκτιμήσεις, στην πράξη τηρεί παρελκυστική τακτική, η οποία προσφάτως έχει μετατραπεί σε πλήρη άρνηση, επικαλούμενο δήθεν τις αντοχές της εθνικής οικονομίας. Τουναντίον η εν εξελίξει παροχή 830 εκατ. ευρώ στους δικαστικούς δεν φαίνεται ότι επηρεάζει τις αντοχές της εθνικής οικονομίας, αποδεικνύοντας εντέλει ότι ως Υπουργός Υγείας δεν δείξατε κανένα ενδιαφέρον για τις απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών, επιτρέποντας παράλληλα να γιγαντώνονται φαινόμενα παραοικονομίας στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η πρόσληψη των 4500 θέσεων ιατρικού δυναμικού πανελλαδικά θα δώσει ασφαλώς τη δυνατότητα να μειωθούν οι ατελείωτες ώρες εφημέρευσης των γιατρών που τους φέρνουν στα όρια της βιολογικής αντοχής και μπορούν να προξενήσουν ιατρικά λάθη. Δυστυχώς ούτε και στο θέμα αυτό φαίνεται σοβαρή διάθεση υλοποίησης από πλευράς Υπουργείου, εξαρτώντας τις προσλήψεις από την πορεία της διαπραγμάτευσης με την ΟΕΝΓΕ, ως εάν οι προσλαμβανόμενοι θα εξυπηρετούσαν τους νυν υπηρετούντες και όχι το σύστημα υγείας που βρίσκεται πλέον υπό κατάρρευση.

Βεβαίως σοβαρό κώλυμα στην κάλυψη ήδη προκηρυγμένων θέσεων αποτελεί ο μικρός αριθμός και ο τρόπος σύνθεσης των ΣΚΕΙΟΠΝΙ. Σας προτείναμε τη μετατροπή των Συμβουλίων Αναβάθμισης που υπάρχουν σε κάθε Νοσοκομείο σε ΣΚΕΙΟΠΝΙ Επιμελητών Α΄ και Β΄ και ενώ την κρίνατε ως αποτελεσματική πρόταση δεν έχετε μέχρι σήμερα προχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστο στην υλοποίησή της.

Τέλος οφείλουμε να σας δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι μεθοδεύσεις για εφαρμογή επιδόματος εφημέρευσης μας βρίσκουν αντίθετους, διότι θα καταστήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς εσαεί υποτελείς ενός μεσαιωνικού εργασιακού καθεστώτος. Οι εφημερίες για μας αποτελούν υπερωριακή εργασία και ως τέτοια θα αγωνιστούμε να παραμείνουν, διεκδικώντας παράλληλα τη μείωσή τους σε μία εφημερία την εβδομάδα και τη χρήση ρεπό μετά απ΄ αυτήν.

Η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου 2007 και Ιανουαρίου 2008, παρά τις δικές σας διακηρύξεις, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα, οδηγώντας μας στα όρια των αντοχών μας.

 

 κ. Υπουργέ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Χαλκιδικής είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας όχι μόνο την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών, αλλά κι όλα εκείνα τα αιτήματα που έχει θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η Ομοσπονδία μας. Θα θέλαμε λοιπόν ν΄ αντιληφθείτε ότι υπάρχει έντονο κύμα οργής για τον εμπαιγμό που υφιστάμεθα και είναι επιβεβλημένο ν΄ αλλάξει η στάση του Υπουργείου απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, υιοθετώντας τα λογικά και δίκαια αιτήματα που σας έχουμε υποβάλλει.

Ο Πρόεδρος       Ο Γραμματέας                                   

Καραγιάννης Δ.  Βαρνάβας Δ.