Υπομνημα της Ενωσης Γιατρών ν. Σερρών στον Υπουργό Υγείας

h1>

 

Σέρρες : 27-03-2008                                      ΑΡ, ΠΡΩΤ. 62/27-3-08

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στον Νομό μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά κατά την άσκηση του έργου μας.

Επιθυμία και επιδίωξη όλων μας, και είμαστε σίγουροι και δική σας, είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στους Σερραίους συμπολίτες μας.Ωστόσο χρόνια τώρα η   πολιτεία δυστυχώς δεν στέκεται αρωγός μας.Η πλειοψηφία μας ζει από τον μισθό και μόνο και από την εξοντωτική υπερωριακή απασχόληση και όχι από τα μαύρα χρήματα της παραοικονομίας.

        Σίγουρα αναγνωρίζετε ότι οι μισθοί μας είναι εξευτελιστικοί, όπως πολλές φορές έχετε δηλώσει. Αλλά θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε 24ώρα ολόκληρα συνεχώς, καθώς τα περισσότερα Τμήματα των επαρχιακών Νοσοκομείων λειτουργούν με τρομερά κενά.

Έχουμε φτάσει στα όρια των βιολογικών και ψυχικών αντοχών μας. Ο εξαντλημένος και κακοπληρωμένος γιατρός του Ε.Σ.Υ. δεν αντέχει να συνεχίσει να είναι ο σάκος του μποξ για κάθε πολίτη αγανακτισμένο από το αποδυναμωμένο σύστημα Υγείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε :

1.Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του συστήματος εφημεριών,  σύμφωνα  με τους νόμους του Ελληνικού κράτους ώστε να βελτιωθούν ου συνθήκες εργασίας των γιατρών αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες

2.Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων που συνεχώς αυξάνονται, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις σας,και  επικαιροποίησή τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ώστε Τμήματα όπως το Αναισθησιολογικό, Παιδιατρικό, Καρδιολογικό, Ψυχιατρικό, Μ.Ε.Θ. να λειτουργούν απρόσκοπτα και όχι χάρι στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των συναδέλφων με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους θεράποντες όσο και για τους θεραπευόμενους.

3.¶ρση των γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να καλύπτονται γρηγορότερα οι θέσεις αγροτικών γιατρών, ειδικευομένων και ειδικών. Τρανταχτό παράδειγμα το Κ.Υ. Ηράκλειας ,που ενώ εξυπηρετεί πληθυσμό 25.000 κατοίκων, είναι στελεχωμένο με τέσσερις (4) ειδικούς γιατρούς και τρεις αγροτικούς.

   4.Θέσπιση καινούργιου ιατρικού μισθολογίου ώστε οι βασικοί μισθοί μας, να είναι ανάλογοι των υπηρεσιών που προσφέρουμε, του έργου που αναμένεται από μας και των δεκάχρονων τουλάχιστον σπουδών μας

  5.Οι εφημερίες να θεωρούνται στο σύνολό τους ως χρόνος υπερωριακής απασχόλησης και ως τέτοιος να πληρώνεται, δηλαδή ως ωρομίσθιο επί του βασικού μισθού.

   6.Αυτόνομη λειτουργία των Τ.Ε.Π.  με διορισμό ικανού  αριθμού ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλύπτεται η καθημερινή 24ωρη λειτουργία τους.

7.Λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου στην πόλη των Σερρών.

 

   Κύριε υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στον Νομό μας, αλλά τα προβλήματα μας αναγκάζουν να βρισκόμαστε  σε επίσχεση εργασίας από τις 17-03-08  επιδιώκοντας την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημερίων Δεκεμβρίου 2007και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2008. Η στέρηση των αποδοχών  αυτών που αντιστοιχούν σε πολλές ημέρες εξοντωτικής εργασίας, έχουν οδηγήσει πολλούς από εμάς σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Η συμμετοχή των γιατρών στην κινητοποίηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του Ν.Σερρών., γεγονός που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι σοβαρότατα, μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και απαιτούν άμεση λύση,

Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα οδηγήσει πολλούς από εμάς στην έξοδο από το Ε.Σ.Υ. και σε περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σας παρακαλούμε να σκύψετε με περισσότερο ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματά μας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούμε την ψυχή του Ε.Σ.Υ. και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης  της δημόσιας υγείας είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί με δυσαρεστημένους, κακοπληρωμένους και εξουθενωμένους γιατρούς.

Είναι ανάγκη να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Υπουργείο και στο σύνολο των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

Οι θέσεις και οι προτάσεις μας είναι πάγιες, ώριμες και αποσκοπούν στην βελτίωση  του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς μας.

Η πρωτοβουλία για ένα ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο ανήκει πλέον σε σας. Σας παρακαλούμε ξεκινήστε τον, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων μας.

 

Για την Ε.Ν.Ι.Ν.Σ

       

          Η Πρόεδρος                                                            Ο Γραμματέας

 

Ευαγγελία Παπαστεφάνου                                          Αντώνιος Γέρκου