Υποσχέσεις που μείναν υποσχέσεις

Υποσχέσεις που μείναν υποσχέσεις

 

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Από τις 6 χιλιάδες προσλήψεις που έταζε, καμία δεν έγινε. Οσο για την πρωτοβάθμια υγεία, εξακολουθεί να… ασθενεί!

«Η ελληνική κοινωνία διεκδικεί την αύξηση της προσφοράς υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, την ευγενή άμιλλα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα […]. Το νέο κοινωνικό κράτος δίνει τέλος στο μονοπώλιο παροχής υπηρεσιών από το κράτος, πιστεύει στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τον εμπιστεύεται και κινητοποιεί την ενέργεια της κοινωνίας των πολιτών».

Σε μια πρωθυπουργικού τύπου ομιλία του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, λίγο καιρό πριν στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», μέσα στο πλήθος υποσχέσεων υπήρχε και μία αλήθεια:

Οι ΣΔΙΤ, δηλαδή οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ήταν ίσως το μοναδικό πράγμα που πραγματικά προώθησε ο υπουργός στον ένα χρόνο της θητείας του. Οσο για τα άλλα, πήραν τον γνωστό δρόμο με ορίζοντα το… μέλλον.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ενα από τα πρώτα πράγματα που υποσχέθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος πριν από ένα χρόνο -και από τότε εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία- είναι οι

προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. Από τις 6.000 προσλήψεις που επαναλαμβάνει ο υπουργός, οι 1.800 αφορούν απλούστατα την ολοκλήρωση της προκήρυξης του φθινοπώρου του 2005, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί

τουλάχιστον 10 φορές από τον προηγούμενο υπουργό.

* Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Σταύρο Κουτσιουμπέλη, «οι 1.800 είναι οι μόνες που αφορούν μόνιμο προσωπικό. Οι υπόλοιπες είναι προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, δηλαδή 8-18 μηνών και αφορούν άνεργους νοσηλευτές».

* Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι εξαγγελίες του υπουργού γίνονται για να ισορροπήσει τις αποκαλύψεις σε σχέση με την υπολειτουργία ή και το κλείσιμο νευραλγικών τμημάτων σε νοσοκομεία ή και της αδυναμίας να αναπτυχθούν νέα τμήματα στο «Αττικό», στο νοσοκομείο του Πύργου και σε διάφορες κλίνες εντατικής θεραπείας.

* Αλλωστε, τα χρήματα του φετινού προϋπολογισμού επαρκούν μόλις για προσλήψεις 700 νοσηλευτών και 300 γιατρών.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι οι 6.000 προσλήψεις θα γίνουν με πόρους που θα προέλθουν από τον έλεγχο των προμηθειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων στα νοσοκομεία. Ομως, το νομοσχέδιο για τις προμήθειες δεν έχει καν ψηφιστεί.

* Ακόμη όμως και μετά την ψήφισή του, υποτίθεται ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα προέλθουν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, αφού τα ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες και είναι υπεύθυνα για τα χρέη των νοσοκομείων.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο ίδιος ισχυρισμός υπάρχει και για τους ξενώνες αποασυλοποίησης, για τους οποίους οι αρμόδιοι του υπουργείου λένε ότι θα εξοικονομηθούν 50 εκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις προμήθειες. Στο μεταξύ η αποασυλοποίηση έχει ουσιαστικά διακοπεί, οι ψυχικά ασθενείς κινδυνεύουν να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία και οι ξενώνες κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω «ελλιπούς χρηματοδότησης».

* Οι δεσμεύσεις τού νυν, αλλά και του προηγούμενου υπουργού για τις 1.200 προσλήψεις με ταχύρρυθμες διαδικασίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Την ημέρα του ανασχηματισμού, τις 14 Φεβρουαρίου 2006, ο υπουργός είπε: «Σε 2-3 μήνες το “Αττικό Νοσοκομείο” θα λειτουργήσει πλήρως». Είχε εξαγγείλει, μάλιστα, ότι θα συγχωνευτεί το «Αττικό» με το Λοιμωδών Νοσημάτων, στην Αγία Βαρβάρα, για να φτιάξει ένα νοσοκομείο στη Δυτική Αττική. * Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν πριν από δυόμισι χρόνια, δηλαδή 100 νοσηλευτές από τους οποίους τελικά στις αρχές του 2006 προσελήφθησαν μόνο οι 60. Για να λειτουργήσει πλήρως το «Αττικό» χρειάζεται 760 νοσηλευτές.

* Μέχρι τότε, 300 κλίνες παραμένουν κλειστές λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πρόκειται για κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ

Οσο για «τον πυλώνα του νέου ΕΣΥ», σύμφωνα με τον υπουργό, θα αναβαθμιστεί πλήρως με το επόμενο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί. Στο μεταξύ, από τα 16 κέντρα υγείας αστικού τύπου που θα έκαναν την τομή στην καθημερινότητα του πολίτη, κατά το υπουργείο Υγείας, τελικά λειτουργεί μόνο ένα.

* Λέει ο Μποδοσάκης Μερκούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής: «Από τα 16 κέντρα υγείας αστικού τύπου, περίπου 12 στην Αθήνα και 4 στη Θεσσαλονίκη, που θα βοηθούσαν τα κεντρικά νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν ουσιαστικά λειτουργεί κανονικά μόνο αυτό του Βύρωνα». Αλλα λειτουργούν με δυσκολίες, μετά τα απαραίτητα θριαμβευτικά εγκαίνια ασφαλώς από υπουργούς, άλλα έχουν μπλεχτεί σε γραφειοκρατικούς και όχι μόνο χειρισμούς και άλλα περιμένουν να ψηφιστεί το σχέδιο για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας για να υπολειτουργούν και με το νόμο! * Αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά «μέσα», ο υπουργός αντιμετωπίζει και δυσχέρειες στις πρωτοβουλίες του προς τα «έξω». Η προβολή της χώρας στην… Κίνα που επεδίωξε δεν συναντάει την απαιτούμενη κατανόηση της… γραφειοκρατίας.

* Σχεδόν 14 χιλιάδες ευρώ έχει ζητήσει το τελευταίο διάστημα να εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από τα οποία τα 3 χιλιάδες προορίζονταν για το άγαλμα που δώρισε στην Ιατρική Σχολή της Κίνας και τα υπόλοιπα για λουλούδια και γεύματα!

* Δυστυχώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο που ελέγχει τις δαπάνες στο Δημόσιο δεν ενέκρινε τα ποσά αυτά, αφήνοντας απλήρωτα τα χρέη του υπουργού. Και είναι κάπως δύσκολο να πάρουμε πίσω το άγαλμα…

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 04/02/2007