«Υποθήκευσα το σπίτι μου για να πληρώσω το νοσοκομείο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ματίνα Ηρειώτου

«Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ του ιδιωτικού νοσοκομείου όπου αναγκάστηκα να καταφύγω από τη στιγμή που η περίπτωσή μου- διπλό ανεύρυσμα εγκεφάλου- δεν αντιμετωπιζόταν σε δημόσιο έφθασε τις 51.000 ευρώ. Όταν αρρώστησα, χρήματα από οικονομίες δεν είχα. ¶λλωστε όταν παίρνεις 700 ευρώ, δεν μπορείς να αποταμιεύεις. Υποθήκευσα για 30.000 ευρώ το σπίτι μου, υπέγραψα γραμμάτια στο νοσοκομείο και περίμενα ότι το ΙΚΑ θα κάλυπτε τη δαπάνη. Μου επέστρεψε όμως κάτι λιγότερο από 15.000 ευρώ. Ξέρω ότι θα χάσω το σπίτι μου, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει με 300 ευρώ: τα υπόλοιπα πηγαίνουν στη δόση του δανείου. Όσο για τον εμβολισμό του δεύτερου ανευρύσματος, το κόστος είναι τέτοιο που ούτε καν μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνει».

Η ζωή της 50χρονης Αλέκας Κοκκινίδου ανατράπηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Βρισκόταν στη δουλειά της- εργάζεται σε εταιρεία security- όταν ένιωσε έντονη ζάλη και «ξαφνικά έβλεπε τα πάντα θολά». Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε δύο ανευρύσματα στον εγκέφαλο, εκ των οποίων το ένα ήταν «γιγαντιαίο»- όπως διαπιστώθηκε έφθανε περίπου τα 3 εκατοστά, ενώ το δεύτερο είναι σημαντικά μικρότερο. Μάλιστα, το ανεύρυσμα πίεζε τα οπτικά νεύρα. Το αποτέλεσμα ήταν η γυναίκα να χάσει την όρασή της για μεγάλο διάστημα. Επανήλθε σχεδόν πέντε μήνες μετά την επέμβαση εμβολισμού στην οποία υποβλήθηκε. «Απευθύνθηκα στο ΙΚΑ, στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά κανείς δεν αναλάμβανε την περίπτωσή μου. Νευρολόγος του ΙΚΑ μού υπέδειξε το Αττικό Νοσοκομείο. Ούτε εκεί όμως με ανέλαβαν. Μου έδωσαν γνωμάτευση που έλεγε ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά μου και υπέδειξαν τα ιδιωτικά νοσοκομεία στα οποία θα μπορούσα να καταφύγω. Με βάση αυτήν τη γνωμάτευση, το ΙΚΑ ενέκρινε την εισαγωγή μου σε συγκεκριμένο νοσοκομείο», περιγράφει η κ. Κοκκινίδου και συνεχίζει: «Φυσικά χρήματα δεν είχα, ούτε η οικογένειά μου μπορούσε να σηκώσει το βάρος. Υποθήκευσα το σπίτι που μου είχε αφήσει ο πατέρας μου και πίστευα ότι θα έπαιρνα πίσω από το ασφαλιστικό ταμείο τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλίων από τη στιγμή που επιτροπή του ΙΚΑ είχε εγκρίνει την εισαγωγή, μετά τη γνωμάτευση του δημοσίου νοσοκομείου».

Η κ. Κοκκινίδου υποχρεώθηκε να υπογράψει γραμμάτια στο νοσοκομείο- το τρίτο και τελευταίο έχει ήδη λήξει, αλλά δεν έχει τις 10.000 ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή του. Πολύ περισσότερο δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για τον εμβολισμό του δεύτερου ανευρύσματος. Μόνο στο εξωτερικό

Η κ. Κοκκινίδου έχει κάνει ήδη ένσταση ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών του ΙΚΑ προκειμένου να καλυφθούν πλήρως τα νοσήλια, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτό προβλέπεται από τη στιγμή που δημόσιο νοσοκομείο βεβαίωνε «αδυναμία αντιμετώπισης». Όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς του ΙΚΑ, εάν υπάρχει τέτοια βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο, τότε ο ασθενής- ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να κινήσει τη διαδικασία έγκρισης των ιατρικών πράξεων σε νοσοκομείο του εξωτερικού. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασφαλισμένος περνά από επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, η οποία ελέγχει τη βεβαίωση του δημοσίου νοσοκομείου, αλλά και τα έγγραφα που πιστοποιούν το ραντεβού σε νοσοκομείο του εξωτερικού. Η διαδικασία είναι ταχύτερη, αν ο ασθενής επιλέξει κλινική σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σ΄ αυτή την περίπτωση το ΙΚΑ καλύπτει και ένα ποσοστό των εξόδων για τον συνοδό του ασθενούς.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Αν η ασφαλισμένη είχε χειρουργηθεί στο εξωτερικό, το ΙΚΑ θα είχε καλύψει τη νοσηλεία της…

«Ζω με μια βόμβα στο κεφάλι μου»

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τις ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα, εάν ο ασθενής αντιμετωπισθεί ως έκτακτο περιστατικό, τότε τα νοσήλια καλύπτονται από το ΙΚΑ, σύμφωνα με το κοστολόγιο των δημόσιων νοσοκομείων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο ασθενής εισαχθεί με παραπεμπτικό από το ταμείο του- όπως έγινε στην περίπτωση της κ. Κοκκινίδου, που έλαβε γνωμάτευση από την Έκτακτη Ειδική Επιτροπή Εμβολισμών της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Αθηνών του ΙΚΑ. Το παράδοξο στην υπόθεση είναι πως αν η κ. Κοκκινίδου είχε επιλέξει να μεταβεί στο εξωτερικό, με βάση τη βεβαίωση του δημοσίου νοσοκομείου, το ΙΚΑ θα είχε καλύψει τη νοσηλεία της ακόμη κι αν κόστιζε πολύ περισσότερο από τη δαπάνη στο ελληνικό ιδιωτικό νοσοκομείο. Όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν για εκείνη έτσι, ώστε τώρα να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της και κυρίως να έχει σχεδόν αποδεχθεί ότι θα ζήσει με μια βόμβα στο κεφάλι της- έτσι χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς το ανεύρυσμα, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία- «κι όσο πάει…».