Υπουργείο μαύρης Εργασίας

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Ενας Αιγύπτιος σκοτώθηκε την ώρα που καθάριζε τα τζάμια κτηρίου στην οδό Κοραή 4, στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο. Στο κτήριο δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας. Και οι υπεύθυνοί του φρόντισαν να αποκρύψουν το γεγονός.

Ο εργάτης της εταιρείας καθαρισμού ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών. Εργαζόταν, μάλιστα, εκτός του ωραρίου που προέβλεπε η σύμβασή του. Αυτό το κτήριο ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο για την προστασία των εργαζομένων: στο υπουργείο Εργασίας.

Το δυστύχημα συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου. Ο 32χρονος Ασίζ Εμάντ βγήκε από το παράθυρο και έπεσε από τον τρίτο όροφο του κτηρίου. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε.

10 μέρες!

Στον 3ο όροφο του υπουργείου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων. Και μέχρι χθες, όταν το δυστύχημα έγινε γνωστό από ανακοίνωση της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) δεν υπήρχε αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας. Αντιθέτως, απέκρυψε το γεγονός επί 10 μέρες.

Σύμφωνα με την ΠΕΚΟΠ, ο Αιγύπτιος εργαζόταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για να δηλώνεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας (εργολάβος), ενώ ουσιαστικά αποτελούσε μέρος του προσωπικού της εταιρείας που είχε υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο.

Του περιστατικού επελήφθη η Αστυνομία, ασκώντας αυτεπάγγελτη δίωξη στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, αποδέχεται ότι υπήρχαν ελλιπή μέτρα ασφαλείας και παραβάσεις της νομοθεσίας: «Το θλιβερό γεγονός συνέβη την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα», αναγγέλθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θανών, «κατά τη διάρκεια καθαρισμού υαλοπινάκων και λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για εργασία σε ύψος και συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας σε θέματα ασφαλείας και υγείας της εργασίας», έπεσε από τον 3ο όροφο.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας: «Κατά τη διερεύνηση του θέματος προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, διετάχθη από τον ειδικό γραμματέα του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας που είχε συνάψει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία». Ο εργαζόμενος είχε αδήλωτη σχέση εξαρτημένης εργασίας με την εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.*