ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- Συνέντευξη τύπου Υπουργού Υγείας με αφορμή τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας γρίπης

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Τηλ. 210.5205291-210.5200738

   

   

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2009

   

    Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009 υπό τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, προκειμένου να εξετάσει την πορεία του ιού της Νέας Γρίπης στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Αβραμόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου:

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε και στη σημερινή μας πρόσκληση, να βρεθούμε εδώ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για μια ακόμα ενημέρωση σχετικά με τη νέα γρίπη.

    Για σήμερα είχα συγκαλέσει την Εθνική Επιτροπή Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Παρακολούθησης της νέας γρίπης, το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά στη διευρυμένη πλέον μορφή της, προκειμένου να ενημερωθώ και να ενημερωθούμε όλοι για τις μέχρι στιγμής εξελίξεις στο θέμα του ιού.

    Όπως γνωρίζετε, γιατί έχετε αποκτήσει κι εσείς πλέον εμπειρία παρακολουθώντας την εξέλιξη αυτού του ιού, η υπόθεση της γρίπης κινείται ως «κινούμενη άμμος» θα λέγαμε. ενώ την ίδια ώρα εξακολουθεί να υφίσταται σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς.

    Σύγχυση για τις ευπαθείς ομάδες, (χώρες που χρησιμοποιούν μονομερώς δικές τους συνταγές), σύγχυση και για τα εμβόλια (πότε θα δοθούν και πότε θα επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους). Σύγχυση και αβεβαιότητα για την επιδημιολογική εξέταση αυτού του φαινομένου, που επιδρά εκ των πραγμάτων και στην κλινική επιτήρηση, δηλαδή στον τρόπο αντιμετώπισης των κρουσμάτων.

    Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει μέχρι τώρα σε συγκεκριμένες ενέργειες.

    Πρώτον, εξετάζουμε τα επιχειρησιακά σχέδια των Νομαρχιών που αφορούν στην πανδημία γρίπης και ειδικά τα σχέδια του εμβολιασμού. Την προηγούμενη βδομάδα, όπως γνωρίζετε, εξετάστηκε η Νομαρχία Αθηνών με τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά δεδομένα.

    Δεύτερον, συνεχίζεται η επιδημιολογική, δειγματοληπτική καταμέτρηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας μέχρι στιγμής είναι 1.839.

    Τρίτον, ολοκληρώθηκε η επιχειρησιακή συνεργασία της Διοίκησης του ΙΚΑ με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αποφασίστηκε το ΙΚΑ να συνδράμει με 158 εμβολιαστικά κέντρα και 100 πρωτοβάθμια ιατρεία γρίπης, ολοκληρώνοντας τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό μεσα στη βδομάδα και παραδίδοντας, υποβάλλοντας, συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που αφορά στις προγραμματισμένες δράσεις του και τις ενέργειές του για το νέο ιό.

    Τέταρτον, συνεχίζεται η ένταξη των ιατρικών συλλόγων της χώρας στο πρωτοβάθμιο δίκτυο γρίπης με τη λειτουργία ιατρείων γρίπης.

    Πέμπτον, μεγάλος αριθμός δήμων από ολόκληρη την επικράτεια, ζήτησε την τεχνογνωσία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, για τη λειτουργία ιατρείων γρίπης και ένταξής τους στο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δήμοι όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Θεσσαλονίκη, το Ωραιόκαστρο. Μην ξεχνάτε, ότι ο Δήμος της Αθήνας, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχει θέσει σε λειτουργία 7 Δημοτικά Ιατρεία Γρίπης, σε όλα τα Διαμερίσματα της πόλης, τα οποία ήδη εντάχθηκαν στο δίκτυο πρωτοβάθμιων ιατρείων γρίπης.

    Έβδομον, η εκτίμηση των βαρέων περιστατικών από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει ως εξής:

    Βαρέα περιστατικά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση είναι 4. Βαρέα περιστατικά που διέφυγαν τον κίνδυνο και βρίσκονται σε φάση νοσηλείας και αποθεραπείας 2. Βαρέα περιστατικά που ιάθησαν και εξήλθαν του νοσοκομείου 3. Πέραν των ανωτέρω έχουν νοσήσει με πνευμονία από τον ιό Η1Ν1, συνολικά 43 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των 9 βαρέων περιστατικών, χωρίς να έχει επιβαρυνθεί η κατάστασή τους και έχουν ιαθεί πλήρως τα 37.

    Την Τετάρτη, όπως έχουμε συνεννοηθεί, θα έχετε τα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θυμίζω ότι η επίσημη ενημέρωσή σας θα γίνεται, όπως έχουμε από κοινού συνεννοηθεί, κάθε Τετάρτη.

    Όγδοον, στα πλαίσια των στατικών εκτιμήσεων από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, μόνο το 1% από τα επιβεβαιωθέντα κρούσματα Η1Ν1 εισάγεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο και το 95% από όλα αυτά που έχουν καταγραφεί έχουν ήδη ιαθεί πλήρως.

    Ένατον, όπως ήδη ανακοινώσαμε από την προηγούμενη βδομάδα, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Σήμερα, μετά και κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας, προχωρήσαμε επιπρόσθετα και στις εξής ακόλουθες πρωτοβουλίες:

    Προχωρούμε στη σύσταση ενός νέου οργάνου, το οποίο ονομάζεται Ανώτατη Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας για τη γρίπη. Η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών και θα συνεπικουρεί στο έργο του το Εθνικό Συμβούλιο.

    Συστήνουμε εξειδικευμένες πλέον επιτροπές επιστημόνων, επικουρικές και αυτές του Εθνικού Συμβουλίου. Πρώτον, Ειδική Επιτροπή Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης και δεύτερον Ειδική Επιτροπή Κλινικής Επιτήρησης.

    Το Υπουργείο Υγείας και βέβαια η Ελληνική Κυβέρνηση, παρακολουθούμε όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή, και το εννοούμε όταν λέμε από την πρώτη στιγμή, από τις πρώτες δηλαδή ώρες, την πορεία της υπόθεσης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική.

    Οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Πρέπει όμως και να ενημερώνονται και να συνεργάζονται με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

    Οι οδηγίες που εκπορεύονται υπό μορφή εισηγήσεως και επικαιροποιούνται και επικυρώνονται από το Υπουργείο μας, και αναφέρομαι στις εισηγήσεις που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο, δείχνουν το δρόμο.

    Κινούμεθα, όπως σας έχω πει από την πρώτη κιόλας ημέρα, με βασική αρχή μας τη διαφάνεια και την αλήθεια. Και αυτή τη γλώσσα της αλήθειας θα ακούτε καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου που η πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανά της θα αντιμετωπίζει την υπόθεση. Και θέλω να πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με τις λιγότερο δυνατόν αρνητικές επιπτώσεις.

    Αυτά ήθελα για σήμερα να σας πω. Είμαι βεβαίως στη διάθεσή σας για κάποιες ερωτήσεις που θέλετε να υποβάλλετε. Σε ένα ερώτημα που άκουσα, για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι Επιτροπές, ακριβώς διότι όπως είπαμε στην αρχή, όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, ο ιός αυτός εξελίσσεται, κινείται, ταξιδεύει ταχύτατα, κάτω όμως από επιστημονική αβεβαιότητα.

    Χρειαζόμαστε λοιπόν, ένα όργανο το οποίο θα βοηθάει τους επιστήμονες και θα κατευθύνει σωστά τις αποφάσεις του ή τις εισηγήσεις του, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με την ηθική και βεβαίως με τη δεοντολογία. Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, εγώ δεν κατάλαβα, τι εννοείτε ηθική και δεοντολογία που έχει σχέση με τη γρίπη. Μπορείτε να μας πείτε;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, μην ξεχνάτε ότι πολλές από τις αποφάσεις έχουν να κάνουν και με ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Που χρειάζονται επίσης ειδική αντιμετώπιση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση ανθρώπινα δικαιώματα δηλαδή.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με βασικές αρχές ατομικών δικαιωμάτων.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή όχι τα φάρμακα στους πλούσιους μόνο.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε φροντίσει, όπως είπα και παλαιότερα, η πολιτεία έχει φροντίσει, ώστε μόλις με το καλό ολοκληρωθούν οι έρευνες και φτάσουμε στην πιστοποίηση των εμβολίων, να υπάρχει επάρκεια για ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό.

    Από εκεί και πέρα το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αυτό που θα μας κατευθύνει, έτσι ώστε οι προτεραιότητες να γίνουν με γνώμονα τις ομάδες εκείνες που χαρακτηρίζονται ως ομάδες υψηλής ευαισθησίας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου). Μια και είπατε για τα εμβόλια θα μας πείτε αν είχατε κάποιες νέες επαφές με τις φαρμακευτικές εταιρείες και αν υπάρχει…

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω, τις επαφές αυτές τις κάνει ο ΕΟΦ, είναι εδώ ο Πρόεδρος του ΕΟΦ για να σας δώσει ενδεχομένως κάποιες παραπάνω πληροφορίες, από τον οποίο τις παίρνουμε κι εμείς.

    Πάντως να ξέρετε κάτι. Σε ό,τι αφορά γενικότερα στα φάρμακα και τα εμβόλια, ισχύει για την Ελλάδα ό,τι ισχύει και για ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς από την πρώτη κιόλας στιγμή είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

    Έχουν εξασφαλιστεί για το μήνα Σεπτέμβριο οι πρώτες δόσεις και έπεται συνέχεια. Πάντα όμως λαμβάνουμε υπόψη και την εμπειρία που αποκόμισαν άλλες χώρες πριν από εμάς, κυρίως αυτές του Νοτίου ημισφαιρίου. Σημειώνοντας εδώ, ότι δεν οδηγούμεθα σε γενικές παρατηρήσεις και διαπιστώσεις, γιατί κάθε χώρα έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

    Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Καταρχήν να πούμε ότι η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται περί τα μέσα Οκτωβρίου.

    Η Γαλλία και η Αγγλία πήραν τις πρώτες δόσεις διότι υπήρχαν κάποια προσύμφωνα αγοράς, είναι πολύ λίγες δόσεις, από τη γρίπη των πτηνών. Και είναι οι πρώτες δόσεις οι οποίες παραδίδονται.

    Εμείς είμαστε στο πρώτο κύμα, μαζί με τη Γαλλία πάλι και την Αγγλία που θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τις πρώτες ποσότητες στο πρώτο κύμα παραδόσεων.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε υπόψη σας, ότι έχουμε μπροστά μας άπλετο χρόνο. Δε μας πιέζει τίποτα. Όλα γίνονται με τη σοβαρότητα και την προσοχή που απαιτείται. Και το σημαντικό είναι αυτό που είπαμε πρωτύτερα. Ότι το εμβόλιο δε θα διατίθεται όπως οι ασπιρίνες.

    Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προηγηθεί η επιστημονική πιστοποίησή του. Και ακόμα εκεί δεν έχουμε φτάσει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία. Στις οδηγίες προς τα σχολεία αναφέρεται, αν δεν κάνω λάθος, μια από τις προτάσεις είναι να υπάρχει 1 μ. απόσταση ανάμεσα στα θρανία. Επίσης αναφέρεται οπωσδήποτε η χρήση.. .

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύουν στο ακέραιο όλα εκείνα που περιλαμβάνονται και τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε είναι εισηγήσεις και προτάσεις επιστημόνων.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα λοιπόν πάνω σε αυτές τις εισηγήσεις των οποίων την ορθότητα δεν αμφισβητεί κανείς, να ρωτήσω δυο πράγματα. Αναφέρεται για σαπούνι, απολυμαντικό και χαρτί. Το πρώτο είναι: γιατί έπρεπε να φτάσουμε να μιλάμε για πανδημία γρίπης, ούτως ώστε να υπάρξει σαπούνι και χαρτί στα σχολεία. Δηλαδή αυτονόητα μέτρα, που θα έπρεπε να υπάρχουν ούτως ή άλλως για την υγιεινή και την προστασία των μαθητών.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν. Πανδημία όμως δεν εκδηλώνεται κάθε μέρα. Όλα εκπορεύονται από τις οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με πρώτο, τον χαρακτηρισμό αυτής της ασθένειας ως πανδημίας, που όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει δεν έχει να κάνει τόσο με τη βαρύτητα, αλλά με την ταχύτητα εξάπλωσης. Κάτι, που επιβεβαιώνεται και μέσα στο χρόνο.

    Ισχύει λοιπόν κανονισμός υγιεινής για τα σχολεία. Δεν μπορεί όμως ένα σύστημα να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, σαν να πρόκειται για καθημερινή πανδημία. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο Παιδείας διαχρονικά, εκδίδει εγκυκλίους, στέλνει οδηγίες και οι συνθήκες υγιεινής τηρούνται στο ακέραιο στη χώρα μας.

    Απόδειξη ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουμε φαινόμενα γενικευμένων νοσήσεων. Γιατί; Γιατί ακριβώς τηρούνται κάποιοι όροι υγιεινής. Τώρα, όταν μιλάμε για πανδημία, αλλάζει πλήρως το σκηνικό και εδώ είναι ακριβώς που έρχονται οι οδηγίες για την περίοδο αυτή, που όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη θα διαρκέσει αρκετά και πρέπει το σύστημα να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μια από τις οδηγίες ακόμη είναι να υπάρχει 1 μ. απόσταση ανάμεσα στα θρανία. Ήθελα να ρωτήσω: πως είναι δυνατό να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, όταν γνωρίζουμε ότι στις σχολικές αίθουσες είναι άνω των 30 τα παιδιά, συνωστίζονται ουσιαστικά.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν δίνεται μια οδηγία, γίνεται για να εφαρμοστεί και όχι για να ακούγεται.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπήρχε μια δυσαρέσκεια από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την καθυστέρηση αποστολής της συγκεκριμένης εγκυκλίου, η οποία αναμένεται να φτάσει στα σχολεία άμεσα. Τι απαντάτε;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ισχύει αυτό. Είστε λάθος πληροφορημένη.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ισχύει;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καθόλου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι το περιβάλλον του συναδέλφου σας, το διαρρέει…

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να ελέγξετε την πληροφορία σας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα άλλο ερώτημα για τη γρίπη. Έχετε αναθεωρήσει σχετικά με το πότε τελικώς θα έρθει το μεγάλο κύμα της έξαρσης της γρίπης; Διότι αρχικά υπήρχε η πληροφόρηση ότι θα έρθει το Σεπτέμβριο, αλλά προφανώς …

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε δεν κυκλοφορεί με εισιτήριο, ούτε έχει κρατήσει θέση σε κανένα αεροπλάνο. Εκείνο που μπορώ να σας πω όμως εγώ, είναι ότι το σχέδιό μας έχει προβλέψει όλα τα ενδεχόμενα: για ταχύτερη ή για βραδύτερη διάδοσή της στην περιοχή μας.

    Για την Ελλάδα, πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη ότι για καλή μας τύχη είμαστε στο νότιο τμήμα του βορείου ημισφαιρίου και έτσι όπως ταξιδεύει -μάλιστα θα ήθελα να παρακαλέσω τους γιατρούς να σας δώσουν μερικά στοιχεία παραπάνω για την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει η νόσος σε ολόκληρο τον κόσμο- έχουμε και κάτι «καλό». Ότι αναμένεται να κρατήσει η περίοδος υψηλής έντασης στη διάδοσή της, λιγότερο χρονικό διάστημα. Διότι όπως γνωρίζετε σε εμάς ο χειμώνας έρχεται αργότερα και φεύγει νωρίτερα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένης της επιστημονικής αβεβαιότητας έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο εμβολιασμών στις ομάδες;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση πολιτικού χαρακτήρα. Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα αυτή την περίοδο να έχουμε ανασχηματισμό ή εκλογές κ. Υπουργέ;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές. Η χώρα μας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές. Κάτι, που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλά από εκείνα που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Με πρώτη, τη γενικευμένη οικονομική κρίση -και γιατί όχι- και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση, με τα ορθά τα σωστά τα συνετά μέτρα που παίρνει. Και αναφέρομαι στη γρίπη.

    Συνεπώς απαντώ στο ερώτημά σας: εκτιμώ ότι δεν χρειαζόμαστε εκλογές. Χρειαζόμαστε όμως τολμηρές πολιτικές, ριζοσπαστικές αλλαγές και όπως σας είπα πριν αυτή η κυβέρνηση έχει και τη δύναμη και την εμπειρία και τη γνώση, για να τις πραγματοποιήσει.

    Σας ευχαριστώ.