ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- Δελτίο Τύπου ΥΥΚΑ για τη σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ YΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

    ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Τηλ.: 210-5230529

   

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2008

   

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

    O Yφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, συμμετείχε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε. Ένωσης, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

   

    Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιελάμβανε συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με πρόταση «Σύστασης του Συμβουλίου για μια Ευρωπαϊκή δράση στον τομέα των Σπάνιων Νόσων». Το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, δύο σχέδια συμπερασμάτων: α) σχετικά με την «Υγειονομική Ασφάλεια» και β) σχετικά με «Στρατηγικές Δημόσιας Υγείας για την καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών νόσων που συνδέονται με το γήρας, ιδίως της νόσου του Αλτσχάιμερ».

   

    Κατά τη συζήτηση προσανατολισμού, ο κ. Υφυπουργός τόνισε την εξέχουσα σημασία την οποία οφείλουμε να αποδίδουμε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων πολιτών για σαφείς πληροφορίες που καθιστούν δυνατό στα άτομα να επιλέγουν συνειδητά όσον αφορά την υγειονομική τους περίθαλψη, καθώς και για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχομένων υπηρεσιών και αναγνώρισε πλήρως τις προθέσεις και τις προσπάθειες της Επιτροπής για τον σκοπό αυτό Ο κ. Υφυπουργός στήριξε ευθέως τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας, ώστε να κωδικοποιείται το σύνολο της νομολογίας, όπως έχει προκύψει από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τρόπο σαφή και εφαρμόσιμο.

   

    Σημείωσε, επίσης. ότι χρειάζεται εξαιρετική προσοχή ώστε να διασφαλισθεί η ισότητα πρόσβασης των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά και να εξασφαλισθεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας, τόσο των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, όσο και των συστημάτων υγείας.

   

    Κατά την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με πρόταση «Σύστασης του Συμβουλίου για μια Ευρωπαϊκή Δράση στον τομέα των Σπάνιων Νόσων», ο κ. Κωνσταντόπουλος ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 4 μόλις κρατών μελών, οι οποίες διαθέτουν σχετικό εθνικό σχέδιο δράσης, καθώς ενέταξε την εκπόνησή του στο πλαίσιο εφαρμογής μιας ευρύτερης στρατηγικής για την υγεία, πενταετούς διάρκειας, με προτεραιότητα τη διασφάλιση της ισοτιμίας στη διάγνωση, της θεραπείας και της παροχής φροντίδας σε ασθενείς, μέσω οχτώ στρατηγικών στόχων. Υποστήριξε δε τις πρωτοβουλίες της Προεδρίας περί απόδοσης κινήτρων για μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα ορφανά φάρμακα, καθώς και ειδικά κίνητρα σε ιατρούς και κλινικές οι οποίες ασχολούνται με σπάνιες ασθένειες.

   

    Γνωρίζοντας, τέλος, τη δυναμική η οποία έχει αναπτυχθεί στον τομέα, κάλεσε την Ε. Επιτροπή να διατηρήσει το ρυθμό των εργασιών σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις, όπως επίσης να διερευνήσει τη δυνατότητα συμπερίληψης επιμέρους συμπληρωματικών στόχων, οι οποίοι θα επιτρέψουν την ομαλότερη εφαρμογή των προτεραιοτήτων των κρατών μελών στις ήδη υφιστάμενες δράσεις.

   

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος, συζητήθηκε η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Υγεία και η γενική συμφωνία επί της αρχής για ενδεχόμενη εξεύρεση κοινής συντονισμένης θέσης των 27 κρατών μελών της Ε. Ένωσης στην υποστήριξη υποψηφίου, σχετικά με την εκλογή μελλοντικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να υπάρξει ισχυρός αντίκτυπος.