Υπουργείο Υγείας προς Νοσοκομεία: δώστε μας στοιχεία για το πλαφόν

p> 

Με επείγον έγγραφο η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ζητά από τα Νοσοκομεία ν΄ απαντήσουν για το ακριβές ποσόν της υπέρβασης πλαφόν που παρατηρείται σε καθένα εξ αυτών. Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να συζητήσει το Υπουργείο Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα κατάργησης του πλαφόν.

Πώς όμως να δώσουν τα Νοσοκομεία στοιχεία υπέρβασης του πλαφόν όταν στη πλειονότητά τους δεν έχουν κάνει εκκαθάριση εφημεριών 8μήνου; Μάλιστα αρκετά Νοσοκομεία επικαλούνται για την καθυστέρηση υπόγειες φήμες περί δήθεν αναθεώρησης του πλαφόν. Στην πραγματικότητα η κωλυσιεργία οφείλεται στην προσπάθεια των οικονομικών υπηρεσιών να μεταθέσουν όσα περισσότερο μπορούν το πικρό ποτήρι της ανακοίνωσης περικοπών σε γιατρούς και πολύ περισσότερο να αποφύγουν την ανακοίνωση επιστροφής σημαντικών ποσών από τους γιατρούς προς τα Νοσοκομεία ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Έχουμε γίνει κουραστικοί επανερχόμενοι διαρκώς στο ζήτημα του πλαφόν και μάλιστα πολύ πριν υπογραφεί η κλαδική συμφωνία. Τότε Τσούκαλος και Λαοπόδης, αυτό το δίδυμο της συμφοράς, θεωρούσαν το ζήτημα του πλαφόν ως ήσσονος σημασίας. Το επιβεβαίωσαν με τη στάση τους αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου 3754/09 τον οποίο βάφτισαν πανηγυρικά ως κλαδική συμφωνία, ισχυριζόμενοι ότι θα λύσουν το πλαφόν μέσω επαφών με τον αλήστου μνήμης Υφυπουργό Ν. Λέγκα, ενώ γνώριζαν πολύ καλά το νόμο που θεσπίζει το μισθολόγιο των δικαστικών απαγορεύοντας ταυτόχρονα οποιανδήποτε σύνδεση απολαβών άλλης κατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων με το εν λόγω μισθολόγιο. Μάλιστα όσους ζητούσαμε νομοθετική ρύθμιση μας κατηγορούσαν ότι δημαγωγούμε.

Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (κλικ εδώ) ήρθε να επιβεβαιώσει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι μόνον νομοθετικά ρυθμίζεται η κατάργηση του πλαφόν.

 

Δυστυχώς την ίδια τακτική εκποίησης συνεχίζει να τηρεί και σήμερα το δίδυμο της συμφοράς. Παρά την επίμονη επισήμανση που κάναμε ότι το ζήτημα της φορολόγησης των εφημεριών είναι μείζον ο Τσούκαλος δεν το συμπεριέλαβε στο υπόμνημα που απέστειλε στην Υπουργό Υγείας, ούτε το έθιξε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης. Το έθιξαν άλλα μέλη της αντιπροσωπείας τονίζοντας τη μεγάλη σοβαρότητα που έχει για τον κλάδο και η Υπουργός το σημείωσε προκειμένου να το μεταφέρει στον Υπουργό Οικονομικών.

Στη νέα επιστολή που απεστάλη από την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να ζητηθεί εκ νέου συνάντηση  με την Υπουργό στις 19 Νοεμβρίου (κλικ εδώ) ο Τσούκαλος αποφεύγει και πάλι εσκεμμένα να θέσει το ζήτημα της φορολόγησης εφημεριών.

Το ζήτημα θα τεθεί με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στην οποία είναι επιβεβλημένο να συμμετέχουν Πρόεδροι και εκπρόσωποι απ΄ όλες της Ενώσεις της χώρας, ώστε να μεταφέρουν τη θέληση των νοσοκομειακών γιατρών όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να διευρύνουμε όσα κατακτήσαμε, παρά την επίμονη προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνητικών συνδικαλιστών να εκποιήσουν τον κλάδο.

 

                               Συναδελφικά

                        Δημήτρης Βαρνάβας