Υπουργείο Υγείας: Υπεύθυνοι οι γιατροί για τις εφημερίες

Η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ σε απόφασή της κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Καλεί τους γιατρούς να αποποιούνται την ανάληψη καθηκόντων συντονιστή εφημερίας, θεωρώντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει στους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη γιατρού του νοσοκομείου «Αττικόν» στην οποία υποβλήθηκε μήνυση από συνοδό ασθενούς που νοσηλευόταν σε διάδρομο. Η εν λόγω γιατρός ήταν συντονίστρια εφημερίας και δήλωσε αδυναμία να βρει θέση νοσηλείας σε θάλαμο.

Το προεδρείο της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) ενημέρωσε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Υγείας ότι -από την προσεχή Δευτέρα- οι νοσοκομειακοί γιατροί αποποιούνται πλέον τα καθήκοντα συντονιστή εφημερίας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν, επίσης, από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να καταργηθούν τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών γιατρών. Από κοινού με ομοσπονδίες, σωματεία και συλλογικότητες πολιτών, η ΟΕΝΓΕ ορίζει την 1η Ιουνίου ως μέρα «Δωρεάν Πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας».

 

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Υγείας προκαλεί η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να αποποιούνται τη θέση του συντονιστή εφημερίας. Σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΕΝΓΕ, ο διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Αρης Μουσιώνης δήλωσε στο «Εθνος» ότι ο επιστημονικός συντονισμός της εφημερίας ανήκει στον γιατρό και σε κανέναν διοικητή ή υποδιοικητή του νοσοκομείου.

Ο διοικητής -σημειώνει- έχει την ευθύνη για άλλα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της εφημερίας και όχι τον επιστημονικό της συντονισμό. «Είναι θέμα ευθύνης προς τον ασθενή», τονίζει ο κ. Μουσιώνης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ